Kyseenalainen toscakakku

Minuun iski ihan kamala kahvileivän kaipuu ja teki mieli jotain muuta kuin tuttua ja hyväksi todettua mutakakkua. Poimin Karpin ateriakirjasta karppaajan toscakakun ohjeen ja muuntelin sitä hiukan.

TOSCAKAKKU

6 kananmunaa
100 g voita
1 dl kermaa
1 dl sokeria vastaava määrä makeutusta
2 dl mantelijauhoja (alkuper. ohjeessa kookosjauhoja)
2 tl leivinjauhetta

mantelitäyte:
100 g voita
100 g mantelilastuja
1/2 dl sokeria vastaava määrä makeutusta

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Vatkaa munat ja makeutus kulhossa, sekoita joukkoon voi ja kerma. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja siivilöi munaseokseen varovasti sekoittaen. Laita taikina voideltuun vuokaan ja paista uunissa vartin verran. Sulata sillä välin voi pannulla täytettä varten. Lisää mantelit ja makeutus sulaan voihin. Nosta kakkupohja uunista ja levitä täyte sen pinnalle. Paista vielä noin vartin verran.

HAVAINTOJA

Minä käytin makeuttajana steviaa, jonka määrää oli taas vähän vaikea arvioida. Vaikka aine on jo todella tuttu, en edelleenkään onnistu joka kerta arvioimaan sopivaa määrää. Tällä kertaa makeutusta tuli hiukan liian vähän enkä ollut makuun oikein tyytyväinen. Oli vaikea arvioida stevia-pölystä, paljonko on sokeridesin makeutusta vastaava määrä. Steviajauhoa kun on vaikea mitata tilavuusmitoilla. Laitoin pienen teelusikan kärjellisen.

Lopputuloksessa häiritsi hiukan se, että pohja muistutti hiukan kuohkeaa munakasta. En osaa sanoa, tuleeko sama suutuntuma silloin, kun käyttää alkuperäisessä ohjeessa olevia kookosjauhoja.

Kuvassa kakkupalan päällä näkyvä valkoinen ei ole kermavaahtoa, vaan turkkilaista jogurttia, johon olen sekoittanut lorauksen kemaa ja makeuttanut kevyesti stevialla. Laiskotti leipomisen jälkeen, enkä jaksanut ryhtyä vatkauspuuhiin.

LISÄYS 28.5.2012
Paakarin Karppiherkkuja-blogin pitäjä jatkojalosti ohjetta käyttökelpoisempaan muotoon. Myös kommettikentässä on jatkokehittelyä. Kiitos teille – tästähän taisi tulla lopulta aivan käyttökelpoinen. Kurkkikaa jatko-ohjeet täältä.

Karppisisko Tuulevi

Mainokset

3 responses

  1. Kokeilin ohjetta kookosjauhojen ja omenasiivujen kera. Vähensin kookosjauhomäärää puolella ja lisäsin vielä hasselpähkinäjauhetta puolisen desiä. Nestemäistä steviaa itse taikinaan tiputtelin 18 tippaa. Mantelilastujen puutteessa käytin pähkinäsekoituspussin pohjat rouhittuna, steviaa 5 tippaa…piirakasta tuli aikas hyvä 🙂 ja mielestäni sopivan kuohkea.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s