Karppisiskot

59768129_2210836035628572_8531020010204692480_nOlemme karppisiskot, joita yhdistää biologisen sisaruuden lisäksi myös vähähiilihydraattinen elämäntapa. Toki moni muukin asia, mutta tästä me kimpassa bloggaamme. Käytännön kokemuksia, ongelmia, havaintoja, vinkkejä, ravintoloita ja ruokapaikkoja, reseptejä – kaikkea mitä karppauksen liittyy.

Toinen soveltaa elämäntapaa lapsiperheen arjessa ja toinen kahden aikuisen taloudessa. Ajatteluumme on alun perin vaikuttanut erityisesti hiilihydraattitietoisen elämäntavan puolesta jo pitkään puhunut ja kirjoittanut Varpu Tavi. Olemme oppineet asioita myös Atkinsilta ja Antti Heikkilältä. Virpi on terveyssyistä siirtynyt noudattamaan vähähiilarista elämäntapaa ketogeenisessä muodossa ja siinä keskeinen valmentaja on ollut Anni Sirviö & Keto Kickstart -valmennus.

VIRPI MAARANEN

on nelivitonen perheellinen, luomuviljelijä, kotitalousalan ammattiopettaja ja työllisyyden hoidon ammattilainen. Virpi haluaa luoda itselleen hyvän ja rikkaan elämän johon kuuluvat intohimo työhön, rakkaus omaan kehoon, tasapainoinen perhe-elämä sekä ilo joka suhteessa. Elämäntapa- ja terveysketoilija. Virpin noudattama ketogeeninen ruokavalio on vähähiilihydraattinen, maltillisesti proteiinia sisältävä ja runsaista hyvistä rasvoista koostuva tapa syödä. Tällä ruokavaliolla pyritään saamaan elimistö ketoositilaan, jota varten kontrolloidaan ruokavaliosta saatavan hiilihydraatin määrää. Ei edes harkitse mitään muuta elämäntapaa, sillä haluaa voida ja syödä hyvin eikä kestä nälkäromahduksia.

TUULEVI ASCHAN

on viiskolmonen projektipäällikkö, koulutus- ja viestintäyrittäjä ynnä ammattikirjoittaja. Elämään kuuluvat mies, kaksi aikuista lasta, kissa ja koira sekä elämä maalla. Tuuleville kaikinpuolinen hyvinvointi ja sen edistäminen on tärkeää. Vähähiilihydraattisuuden aste on vaihdellut vuosien varrella ja elämäntilanteenkin mukaan. Se on kumminkin elämäntapa, joka passaa parhaiten.

TERVETULOA

mukaan lukemaan! Vastaaa teksteihin, kommentoi, keskustele – kivaa, että olet täällä. Voit myös laittaa meille suoraan sähköpostia osoitteeseen karppisiskot@gmail.com.

25 responses

 1. Hei Karppisiskot! Löysin sivustonne ja tästä saan kivassa muodossa hyviä vinkkejä karppaukseen alottaessani. Aurinkoisia kesäpäiviä, sivusto on nyt suosikeissani!

 2. Moi karppisiskot!
  Täällä taas uus karppaaja,teillä kun on kokemusta,voiko tähän karppaukseen uskoa,olen lukenut karpaajoiden kirjoja ja nyt yritän tätä juttua.Terv:raijariitta.

  • Raijariitta! Niin tämä karppaus kuin mikään muukaan ruokavalio / elämäntapa ei ole onni ja autuus kaikille. Tärkeintä on opetella oman kropan ja elimistön mukaista syömistä: yhdellä toimii paremmin vähähiilihydraattinen ja vähärasvainen ruokavalio, jota edustaa mm. Varpu Tavi. Toisella taas vähähiilihydraattinen ja runsasrasvaisempi, jota edustavat Antti Heikkilä, ruotsalainen lääkäri Annika Dahlqvist. Omaa vointia ja kehon reaktioita pitää seurata ja hakea itselle sopiva hiilihydraattitaso. Kaikille on taatusti hyötyä nopeiden hiilareiden (valkoinen vilja, sokerit) vähentämisestä – niissä ei ole mitään, mitä ihmiskeho oikeasti tarvitsee. Yleensä se saa myös kilot tippumaan.

   • kiitokset vastauksesta tytöt,mulla on ollut kiireitä,minä mietin vielä ton jutun aloittamista,kun tuo leipä on niin maittavaa kirjoitellaan.Riitta

 3. kiva sivu.löysin ku tutkailin karppauksen aloittaminen sivuja.olen siis aijemminkin karpannut mut se jäi hetkeks.minulle tuli sappikiviä,tosin ne taisivat olla jo aloittaessa mut kumminkin säikähdin.mitä mieltä oletta sappikivisen karppauksesta?nykyään ei oikein oo pystyny muuta syömään (tai siis uskaltanu) ku hiilareita ym…vaik niist se paha olo taitaa vaan aina tulla 😦 et kivistelyä ym ja löysempää ulostetta/ummetusta… (refluksi ja sappikiviä)

  • Tintzi. Kiitos! Kannattaa kaikessa rauhassa kehon reaktioita kuulostellen etsiä sitä ominta tapaa syödä sekä itselle hyvää hiilareiden (kuten muidenkin ruoka-aineiden määrää). Pienin muutoksin eteenpäin ja tavoitteena hyvinvointi. Meillä kehot reagoivat eri tavoin ja omissa reaktioissa riittää opiskelua! Niin meilläkin. Tuulevi & Virpi

 4. Tämä ”kolahti” myös minuun.Alku on mennyt ihan hyvin.Vointini aivaan pirteä,jaksan tehdä enemmän kaikenlaisia hommia.t.karppisen mummu.(sukunimeni on Karppinen)

 5. Hei Karppisiskot!

  Toivottavasti katsoitte A-Talkin. Sen voi jälkeenpäin nähdä myös Yle Areenasta.

  Harmittavasti Karppaus jäi selkeästi hopealle, kun perheenäiti jäi kolmen asiantuntijan jalkoihin.

  Hulluttelette omalla terveydellänne ja maksajaksi loppupeleissä pääsee tasapainoista ravintoa nauttiva.

  Kehotan vertailemaan saatuja hyötyjä ja aiheutuneita haittoja.

  Terveisin elämästä nauttiva!

 6. Hei vaan Ossi!
  Toki katsoimme. Jos käytät hiukan aikaa ja perehdyt blogin kautta elämäntapaamme, voit palata uudelleen arvioimaan terveydellä hulluttelua.

  Syömme riittävästi kalaa, kanaa, lihaa, riistaa proteiininlähteeksi, sopivasti rasvaa (voita ja kylmäpuristettua oliiviöljyä), runsain mitoin monipuolisia kasviksia ja kotimaisia marjoja, luomua, manteleita, pähkinöitä ja mahdollisimman vähän prosessoitua ja teollisesti tuotettua ruokaa. Vältettävien listalla ovat erityisesti nopeat höttöhiilarit; sokeri (makeutuksessa, leivonnaisissa, makeisissa, virvoitusjuomissa), valkoinen vilja, pasta, peruna, kaikenlaiset sipsit ja naksut. 100% ruista syömme jonkin verran. Ryppyotsaisia emme ole, vaan karppaamme rennolla otteella.

  Karppaus ei ole meille kilpailu, jossa jaetaan kulta- ja hopeasijoja, vaan oman oloinen elämäntapa, johon kuuluu oman kehon reaktioiden kuuntelu ja sen mukaan toimiminen.

  Ystävällisin terveisin tasapainoisesti syövät ja elämästä nauttivat
  Karppisiskot Tuulevi ja Virpi

  • En kiellä etteikö osa suomalaisista söisi liikaa hiilihydraatteja, mutta on meitä oikeassamäärinkin syöviä.

   Ettekö todella huomannut, että karppauksen ”puolesta” puhunut ravintoterapeutti Reijo Laatikainen puhui lähinnä ruokaympyrästä karppauksen sijasta. Yhtymäkohtina mainittakoon, että hän kahteen otteeseen totesi että suomalaisten tulisi _vähentää_ hiilihydraatteja ravinnossaan, ei siis suinkaan rajata sitä marginaaliin.

   Olette mielestäni jo ajastanne jäljessä. Muistan useampia vuosia sitten kuulleeni: puoli kiloa päivässä. Ette ole mahtaneet koittaa ottaa ruokavalioonne uusia ainesosia (tässä tapauksessa kasviksia), vaan olette jättäneet jotain pois. Käsitykseni mukaan etenette negaation kautta, joka väkisinkin jossain vaiheessa aiheuttaa loppuunpalamisen stressihormonien edesauttamana.

   Terveisin
   Aina tasapainoisesti syönyt

   Ps. Ja jos nyt ei aivan loppuunpalamiseen, niin maailman laajuiseen nälänhätään ainakin.

   • Tervehdys Ossi

    Miten ihanaa että voit hyvin ja syöt tasapainoisesti. Niin mekin.

    Nyt kun olet tutustunut blogiimme, kerro mitä ruokavaliostamme puuttuu? Olisipa mukava jos avarrat tietämystämme vihannesten ja marjojen saralla.

    Nyt ruokakasseissamme keikkuu kaupasta kotiin valkokaalia, kaikenväristä kukkakaalia, parsakaalia, puna-, kyssä- ja ruusukaalia, valkosipulia, kurpitsaa, kesäkurpitsaa, porkkanaa, lanttua, eri väristä punajuurta, naurista, juuriselleriä, avomaa- ja kasvihuonekurkkua, maa-artisokkaa, tomaattia, kaikenväristä paprikaa, munakoisoa ja moninaisia mausteyrttejä. Valinnat aina sesongin mukaan. Puna- ja keltasipuli kasvavat omassa pellossa, kuten myös kesällä erilaiset herneet, monen sortin pavut ja salaatit, palsternakka, ruohosipuli, tillit ja persiljat, timjamit, salviat, viinisuolaheinät, sitrusmelissat. Virpi kasvattaa myös noita tomaatteja kasvihuoneessa, jonka liepeillä kasvavat musta- ja punaherukat ja karviaiset. Pakastimessa on mansikoita, mustikoita ja puolukoita. Tyrniäkin löytyy ja vadelmaa. Ja niin, meinasimme unohtaa kanttarellit, tatit ja muut metsäsienet sekä villiyrtit, ennen muuta nokkosen.

    Ja kaikkea tätä syömme.

    Jos sinulla on hyviä ideoita ruokavaliomme laventamiseen ja kokemuksia uusista vaihtoehtoisista kasviksista, niin tottahan me mielenkiinnolla kuuntelemme.

    Tasapainoista elämää ja ruokailua sinulle tulevaisuudessakin
    Karppisiskot Tuulevi & Virpi

 7. Menitte olettamuksienne kanssa jälleen metsään.

  En puhunut siitä mitä periaatteessa voitte syödä, vaan mitä käytännössä voitte syödä. Suomalaiset eivät tänäkään päivänä saa riittävästi kotimaassa tuotettua ruokaa. Nälänhätä siitä auttamatta seuraa.

  Olen jo huomannut tarkkaavaisuutenne herpaantuneen (en silti ole varma johtuuko se ruokavaliostanne), joten tämä jäänee viimeiseksi postauksekseni.

  Harmillista.

  Terveisin
  Tasapainoisesti muillekin ruokaa suova

 8. Kyselitte vinkkejä kaalin keittämiseen. Isomummoni opetti, että kattilan viereen kun laittaa etikkakupin niin ei keittäessä kaali haise. Kokeiltu on ja toimii.
  T: Miinuska

 9. Moi

  Oli hyvä juttu se 45 minuutissa ollut. On totta, että rupee riepoon noi jutut karppaajia kohtaan. Kai se kohta on samassa tilanteessa kun tupakointi. Olen mielestäni jo tarpeeksi kauan hehkuttanut karppauksen puolesta kotikonnuillani. Vastaanotto on ollut sekä puolesta, että vastaa. Eniten kuitenkin taitaa olla niitä jotka ei uskalla luottaa siihen, kai siksi, kun ei koskaan ennen ole puhuttu rasvan puolesta niin paljon, niin hyvää. Olenkin päättänyt alkaa pitämään pääni kiinni ja muistuttamaan vain asiasta silloin kun muut huomaavat, että olin oikeassa.
  Terveiset Pohjanmaalta

 10. Vastaan nimim.Ossille. Voi hyvänen aika ,mikä nälänhätä? Olet varsinainen saivartelija.
  Et näköjään ymmärtänyt karppisiskojen selostusta mitä periaatteessa voimme syödä ja se käytännössä merkitsee myös sitä mitä syömme.Lähes jokaisen ruokalajin voi nykyisin valmistaa vähähiilihydraattisesti.
  Stressihormooneista puhuessasi tämän ruokavalion yhteydessä et tiedä mistä puhut.Yleensäkin, jotka arvostelevat negatiivisesti karppausta ovat ne jotka siitä vähiten mitään tietävät.Onhan toki niin,että ei karppaaminen kaikille sovi eikä tarvitsekaan sopia. Tutkim.mukaan ihmiskunnasta on 75% sellaisia joilla insuliinituotanto on liikanaista ja vain 25%on sellaisia joilla se on juuri kohdallaan.He voivat syödä mitä vain eikä ole paino-ongelmia. Insuliini on varsto-ja nälkähormooni. Mitä enempi syöt hiilihydraattipit.ruokaa sitä enempi insuliinia erittyy. Tällöin ylim. insuliini varastoi joka ainoan gramman HH joita et kuluta, maksan avulla rasvaksi nahan alle ja näin ihminen lihoo. Myös se suuri ins. määrä tuottaa lisää nälkää,elikkä kierre on valmis. Mikä siihen sitten auttaa? Tietysti puuttuminen syihin, elikkä vähennetään näitä hiilihydraatteja. Jos halutaan saada painoa alaspäin vähennetään reippaasti. Vasta sitten kun ollaan saavutetuissa mitoissa voidaan kokeilla hiukan enempi näitä hitaita hh mutta ei koskaan enää,kuten nykysuositukset sanovat. Tämä on elämäntapa eikä aiheuta todellakaan mitään loppuunpalamista. Voisi sanoa,että päinvastoin,stressistä kärsivät ne jotka eivät ole ymmärtäneet vielä ,että heidän ruokavalionsa on aivan vääränlainen mm.runsaine hiilihydraattikuormineen,sillä oikea ruokavalio on LÄÄKE myös stressistä kärsiville.
  Henkilökohtaista kokemusta ja tietoa on.

 11. Moi karppisiskot, mitenkä saisin tästä karppauksesta kiinni ,muutama päivä menee ja ja sitten se lopahtaa,itse arvelen että kun olen enemmän puuro hedelmä ihminen ja enkö ole oikein motivoitunut kun tuntuu karpilla syödään vaan lihaa ,munaa ja rasvaisia ruokia joista en oikein tykkää ,mutta kuinkas muuten pulla karkit ja herkut maistuu,miten aloittaisin,olen käynyt karppi sivustoilla tutkimassa mitä saa syödä ja mitä ei ,jotenkin tuntuu ei kai noilla voi laihtua ruuat on kovin rasvaisia,mutta ihmiset vain kummenkin niillä laihtuvat ja tehän olette hyvä esimerkki,auttaisitteko minua alkuun että jojoilu ruuan kanssa loppuisi jos ois joku kiva vinkki vaikka aamiaiseksi ja aloittelisin 20 hh päivässä. T: riitta

  • Wonderful new page! You look marvelous…must be all that physical and faith walking. I’m ready to give up my &#o820;couch-p8tatoࢭ ways. Could you just give me a push?((HUGS))

 12. kumpa saisi sen kunnolla alkuun karppauksen ! ole 70 v . ja haluan saada ainakin 10 kiloa pois kesäksi . olen terve ei ole kun lievä verenpaine lääke . yritystä on kovasti ja mieheni on myös karppaamassa .

 13. Hei Tuulevi ja Virpi
  Olen jo jonkin aikaa lueskellut blogianne ja pidän sitä mielenkiintoisena ja informatiivisena. Kiitos teille siitä.
  Itse olen vasta vähän aikaa sitten ryhtynyt karppaamaan, varovaisesti toki vielä. Pidän tärkeänä, että saa riittävästi tietoa ettei tee mitään tyhmää. Olen 60 v. ja paitsi että haluan päästä muutamasta kilosta, haluan omaksua terveellisempiä elämäntapoja. Mies on diabeetikko ja tietysti sitoutunut monipistosinsuliinihoitoon.
  Olen laittanut itselleni jääkaapin ovelle tuon ateriamatriisin, josta saa aina luntata. Meillä syödään paljon kalaa ja mies tykkää lihasta, minä olen kauan jo halunnut jättää tuon valkoisen leivän pois kun siitä tulee ilmavaivoja ja ”pöhö” olo. Tässä se menee hyvin kun sitä ei saa syödä. Luulenpa, että asetun tuonne hyvän karpin sarakkeeseen. Miten on meneekö silläkin kiloja vai pitääkö skarpata itsensä ja ruveta ketokarpiksi? Minulle on kyllä vaikeata ruveta syömään aamuisin paistettua munaa ja pekonia. Onko ihan huonoa jos aamiaisen rakentaa rahkan/skyrin ja marjojen kanssa ja vaikka keitetty kananmuna ja kinkkua/kalkkunaa ym?
  Kevätterveisin ja kiitos monipuolisesta blogista
  Tiina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s