Mudcake, mutakakku on karppi kahviherkku

Se on sitten hyvästit herkuille, kun aloittaa karppauksen, tuumi joku minulle. Ei välttämättä, vastaan minä. Reilun vuoden kokemuksella tiedän kumminkin, että makumieltymykset muuttuvat, eikä imelää tee enää niin mieli kuin ennen. Sen himoa vastaan ei tarvitse taistella. Kun joskus olen maistanut (koukkinut lusikallisen miehen leivoksesta) niitä entisiä, herkkuina pitämiäni kahvileipiä, ne maistuvat ällömakeilta. Jopa viinirypäleet, joissa on muuten rutkasti hiilareita,  tuntuvat kumman imeliltä. Makeanhimo on tainnut hävitä.

Juhlan aiheita on karppaajallakin ja joskus on kiva syödä edes jotakin kahvin tai teen kanssa. Elämä ei ole pelkkää kaalia ja kanankoipea. Joskus siivu juustoleipää on ihan ookoo. Toisinaan syön palan tummaa, täyteläistä suklaata. Karppauksen alkuvaiheessa tumma suklaa maistui enemmänkin, mutta nykyään sitä ei oikeastaan tee mieli.

Meidän kahvi- ja juhlaherkuksemme on muotoutunut suklainen mutakakku. Tummasta suklaasta valmistetussa helppotekoisessa herkussa on maltillisesti hiilihydraatteja eikä yhtään jauhoja tai lisättyä sokeria. Tätä olemme tarjoilleet äidin syntymäpäivien yhtenä kakkuna, tyttären rippijuhlissa ja pojan synttärikahvivieraille.

Mutakakku

kymmenen annosta

200 g tummaa suklaata
200 g voita
5 munaa
reilu 1 rkl mantelijauhoa

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa tai matalalla teholla mikrossa.  Anna sulan, kuuman voi-suklaaseoksen jäähtyä hiukan, ettei se juoksetu kananmunia lisätessä. Lisää munat yksitellen, voimakkaasti vatkaten taikinaan. Lisää lopuksi mantelijauho. Makeutta en ole ohjeeseen lisännyt, sillä suklaasta tulee riittävästi makeutta kakkuun.

Valuta taikina voideltuun, halkaisijaltaan 18 cm:n irtopohjavuokaan. Kun leikkaat vuoan pohjalle pyöreän leivinpaperipalan, saat siirrettyä kakun sen avulla kauniisti tarjoiluvadille.

Paista 200 asteessa noin vartti. Riittää, että kakku on pinnalta kypsä ja keskeltä hiukan tutiseva.

Voit tarjota kakun lisukkeena kevyesti stevialla maustettua kermavaahtoa. Ole varovainen stevian annostelussa. Ripaus riittää ja liika stevia pilaa maun helposti.

LISÄYS 21.6.2011

Muistaessani täsmennän tuota paistoaikaa, jonka kanssakannattaa olla tarkkana. Tätä ohjetta on nyt kokeiltu eri uuneissa ja meidän oma uunimme tuntuu olevan tehottomampi kuin monen muun. Vartti voi siis olla liian pitkä paistoaika – vahtikaa kakkua niin, että se jää keskeltä hiukan tutisevaksi, kuten mutakakun luonteeseen kuuluu.

karppisisko Tuulevi

PS. Juhlan kunniaksi kuvassa olevalle kakulle ripautettiin hiukan tomusokeria – ihan vähän vain!

Advertisements

10 responses

  1. Päivitysilmoitus: Kyseenalainen toscakakku « Karppisiskot ja vähähiilihydraattinen elämä!

  2. Vatkaan yleensä sähkövatkaimella, mutten mitenkään mahdottoman perusteellisesti. Kerran tein niin ja kakun rakenteesta tuli jotenkin sienimäinen. Emme oikein tykänneet siitä. Napakka käsinvatkauskin takaa ok lopputuloksen – pelkkä sekoitus ei kumminkaan riitä. Saatko tästä nyt mitään tolkkua…? Karppileivontaohjeista tämä on mulle kyllä mieleisin.

    Karppisisko Tuulevi

  3. Päivitysilmoitus: Ulos kahville ja syömään « Karppisiskot ja vähähiilihydraattinen elämä!

  4. Minkälaista suklaata olet tähän käyttänyt?
    Ensimmäisellä kerralla käytin taloussuklaata, ja siitä tulikin taivaallisen makuista. Toisella kerralla käytin 86% suklaata, jolloin maku ei enää ollutkaan kovin kehuttava.
    Toisaalta ei kai se taloussuklaa kovin pahitteeksi ole, kuhan ei tätä kakkua ihan jokapäiväiseen ruokavalioon ota? 🙂

    • Hei Anni!
      Vähän mitä milloinkin. Useimmiten jotain noin 70 %sta suklaata (niitäkin on eri makuisia), mutta myös sitä taloussuklaata, koska en minä tätä niin alvariinsa leivo. Nytkin edellisestä kerrasta on pari kuukautta.
      Karppisisko Tuulevi

  5. Miksi voit vain sillointällöin syödä palan juustoleipää? Tarkoittanet leipäjuustoa? Mitä lihottavaa siinä on, tai ei-karppia? Juustohan on hiilihydraatitonta. Itse olen korvannut leivän leipäjuustolla, samoin mieheni teki, ja häneltä tippui yli 40 kiloa.

  6. ”Joskus siivu juustoleipää on ihan ookoo.” tarkoittaa tuossa yhteydessä sitä, että juustoleipä maistuu minulle toisinaan kahvin kanssa, mutten tahtoisi syödä sitä joka ikinen kahvittelukerta. Hiilareitten puoleenhan (jotain 2,5g/100g) sitä voisi syödä, mutta tylsäksi kävisi, jos aina olisi kaffen seurana. Mulle ei myöskään maistuisi niin suuret määrät leipäjuustoa kuin mitä aikoinaan söin leipää. Makuasioita.

    Juustoleipä = leipäjuusto, kumpikin sana tarkoittaa samaa. Myös jotkut valmistajat käyttävät sitä, mm Miettilän juustola Sulkavalla http://www.miettilanjuustola.fi/fi/

    Tuulevi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s