Hauki on syötävä kala

haukilounasHauki jakaa mielipiteet. Yksi ei voi sietää, toinen ei pidä edes ihmisruokana ja kolmannelle kelpaa kyllä. Meillekin kelpaa. Mies kalastaa yleensä hauenkudun tietämissä keväällä – muulloin vähemmän. Siksi riemastuimme, kun Sakari tuolta pitäjän toiselta puolelta viestitti Facebookissa saaneensa taas niin paljon haukia, että niistä joutaa meillekin. Vaikka olimme lähdössä hakemaan tytärtä Lahdesta koiranäyttelyreissulta, päätimme kiepauttaa reilut parikymmentä ylimääräistä kilometriä tuoreen kalan perässä. Kylmälaukussa ne matkasivat mukana Lahteen ja sieltä illaksi kotiin. Sunnuntailounaan pääraaka-aine oli valmiina!

Ohjeeni on aivan summittainen ja sinne päin. Mitään en mitannut enkä punninnut, mutta idea selviää.

Kanttarellin makuisia haukikuutioita 

haukifileitä
hiukan voita
suolaa ja muita mausteita
kanttarellijauhetta (kts. myöhemmin)
tilkka kermaa

Pilko haukifileet pieniksi kutioiksi. Poista ne ruodot, jotka saat vaivattomasti irti. Sulata pannulla hiukan voita ja pyörittele haukikuutiot kevyesti  siinä kypsiksi saakka. Kaada uunivuokaan ja ripottele päälle kanttarellijauhetta. Me olemme tehneet sen itse, enkä tiedä onko moista valmiina. Kuivasimme kanttarelleja syksyllä vihanneskuivurilla ja  ”jauhoimme” kuivat sienet läpi metallisiivilästä. jauhe on kätevää ruoanlaitossa, sillä kuivattujen sienten liotus jää kokonaan pois välistä. Sienijauhetta voi myös ropsauttaa helposti ruoan sekaan, kun kaipaa sienten makua.

Mausta seos suolalla ja varovasti muilla haluamillasi mausteilla. Älä laita paljon mausteita, ettei hauen mieto maku kokonaan uppoa niihin.
Lorauta hiukan kermaa joukkoon. Laita vuoka hetkeksi 200-asteiseen uuniin siksi aikaa, että kerma kuumenee. kermaa käytin, jotta sasin hiukan kastiketta. Hauki on sen verran kuiva kala, etä se myös kaipaa hotain kosteutta.  Minä taisin pitää vuokaa uunissa kymmenisen minuuttia eli sen ajan, minkä valmistin muusia.

Aurinkomuusi

Sopivasti porkkanoita
(Iso palsternakka)
Keitinvettä
Hiukan kermaa
Yrttisuolaa

Keitä porkkanat ja palsternakka pehmeiksi. Huomaa, että porkkanat vaativat pitemmän keittoajan kuin palsternakka. Voit jättää palsternakan myös pois, jos olet hiilarimäärän suhteen kovin tarkka. Kaada keitinvesi talteen ja soseuta juurekset sauvasekoittimella muusiksi. Porkkanamuusin voi hyvin tehdä sillä, koska porkkanassa ei ole liisteriksi muuttuvaa tärkkelystä. Lisää sopiva määrä keitinlientä nesteeksi ja lopuksi hiukan kermaa pyöristämään makua. Mausta yrttisuolalla. Meillä on sellaista itse tehtyä. Siitä ei ole postausta, mutta sienisuola löytyy kyllä blogistakin.

Porkkanamuusista tulee aivan ihanan väristä. Vaalean kalan kanssa se on just oikeanlainen, piristävän näköinen ruoka.

Ennen tarjoilua silppusin vielä pienen, maukkaan kesäkurpitsan kuutioiksi ja freesasin kuutiot nopeasti pannulla. Ripottelin mauksi hiukan suolaa ja väriksi & ytyaineeksi nokkosjauhetta. Tuoresalaattia ei nyt ollut, sillä söimme tomaatit irtotavarana erikseen.

Karppisisko Tuulevi

Advertisements

One response

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s