Sienisuolaa, silvuplee!

Tulin juuri viikon reissusta. Kotona oli kasakaupalla matkan aikana tullutta postia, jota eilisiltana selasin ennen nukkumaanmenoa. Posti oli tuonut myös perheen lahjaksi tilaaman Glorian ruoka ja viini-lehden. Siitä jos mistä löytyy aina hauskoja ruokaoivalluksia. Monta ideaa olen käyttänyt sellaisenaan ja usein sovellan ohjeita jääkaapin sisällön ja omien mieltymysten mukaan.

Nyt innostuin ensimmäisenä sienisuolasta. Olen sieni-ihminen, ollut jo pikkulikasta saakka. Kanttarellit opin tuntemaan ihan ensimmäiseksi ja rakastuin niiden kullankeltaisiin lakkeihin aikanaan oitis. Sittemmin lempisienten valikoima on laajentunut, mutta kanttarelli säilyy edelleen mielen ykköspaikalla.

Mutta siis se sienisuola

Aamulla kaivoin sitten keittiön kaapista esille männävuotiset kuivatut mustat torvisienet ja värkkäsin puoli purkillista sienisuolaa. Niitä sieniä jäi vielä pariin soppaankin. Nyt olen jo yhdet kasvikset maustanut sienisuolalla ja maun hyväksi todennut. Tykkään!

kahvikupillinen kuivattuja mustia torvisieniä
kahvikupillinen hienoa merisuolaa
pari ruokalusikallista kuivattuja yrttejä

Sieniksi voit laittaa myös kuivattuja kanttarelleja tai suppilovahveroita. Yrttien makua minun suolaani tulee itse kuivatusta tillistä ja lipstikasta.

Hienonna sienet morttelissa tai kaulimen avulla muovipussissa. Minä en saanut kaikkia kunnolla hienoksi tällä konstilla ja kaivoin esille sakset, joilla silppusin loput sienet aivan hienoksi. Sekoita merisuola, sienet ja mieleiset yrtit.

Mausta suolalla kalaa, lihaa tai kasviksia. Minä käytin tätä ensimmäiseksi ratatouillen maustamiseen ja tykkäsin!

Karppisisko Tuulevi

Advertisements

6 responses

  1. mitä on ”hieno merisuola” – sormisuolaa? Suolahiutaleita? Olen tehnyt suolahiutaleista (=flingsalt) lipstikan kera yrttisuolaa – hyvää sekin. Täytyypä kokoella kuivattuja sieniä lisänä:)

  2. PS. Toisen kaverin vinkki
    ”Torvisienisuola, jossa oli mukana myös vähän persiljaa, valkosipulia, sipulia, mustapippuria ja timjamia, oli viime joulun ystävälahjahitti, jota pyydetään lisää. Sain menemään siihen koko viime syksyn mahtavan torvisienisadon. Nyt kuivuvat kantarellit lähtevät myös jauhettuna mausteseoslahjana eteenpäin.”
    Kiitos Ulla! Ja lisävinkki: rouhimisessa ja pilkkomisessa voi käyttää myös konevoimaa, vaikka bamixia tai vastaavaa.
    Karppisisko Tuulevi

  3. Tämä aihe kirvoitti vilkasta keskustelua Facebookissa niin omassa profiilissa kuin siskojenkin seinällä. Tässä sieltä löytämiäni mainioita ideoita.

    ”Kokkeilkaapa konjakkisuolaakin. Taannoin vähän läikähti ruokaa laittaessa konjamenttiä väärään paikkaan, kuivattelin ja jauhoin. Kävi nääs silviisii, että hosuin vähän turhan paljon ja suolakippaan lirahti konjamiinia. Minä täräytin kannen kii sekoitin ja mätkäisin suolat kuivaan pannuun lämpimälle liedelle. Lisäsin siihen vähän suolaa, ja kuivatin. Ihan siihen maku jäi. Hyvää olj.” -Massu

    ” Tuo kasvissuola on siis semmoista, missä ei ole ensimmäistäkään yrttiä, vaan ainoastaan kuivattuja kasviksia.” -Massu

    ”Itse tehdyt suolat on ihania. Mä tein vuosia sitten kalalle tilli, sitruunasuolaa… raastettua luomusitruunan kuorta ja kuivattua tilliä. Persiljasuola on myös ihanaa.” -Raija

    Karppisisko Tuulevi

  4. Päivitysilmoitus: Hauki on syötävä kala | Karppisiskot ja vähähiilihydraattinen elämä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s