Tulin juuri viikon reissusta. Kotona oli kasakaupalla matkan aikana tullutta postia, jota eilisiltana selasin ennen nukkumaanmenoa. Posti oli tuonut myös perheen lahjaksi tilaaman Glorian ruoka ja viini-lehden. Siitä jos mistä löytyy aina hauskoja ruokaoivalluksia. Monta ideaa olen käyttänyt sellaisenaan ja usein sovellan ohjeita jääkaapin sisällön ja omien mieltymysten mukaan.
Nyt innostuin ensimmäisenä sienisuolasta. Olen sieni-ihminen, ollut jo pikkulikasta saakka. Kanttarellit opin tuntemaan ihan ensimmäiseksi ja rakastuin niiden kullankeltaisiin lakkeihin aikanaan oitis. Sittemmin lempisienten valikoima on laajentunut, mutta kanttarelli säilyy edelleen mielen ykköspaikalla.
Mutta siis se sienisuola
Aamulla kaivoin sitten keittiön kaapista esille männävuotiset kuivatut mustat torvisienet ja värkkäsin puoli purkillista sienisuolaa. Niitä sieniä jäi vielä pariin soppaankin. Nyt olen jo yhdet kasvikset maustanut sienisuolalla ja maun hyväksi todennut. Tykkään!
kahvikupillinen kuivattuja mustia torvisieniä
kahvikupillinen hienoa merisuolaa
pari ruokalusikallista kuivattuja yrttejä
Sieniksi voit laittaa myös kuivattuja kanttarelleja tai suppilovahveroita. Yrttien makua minun suolaani tulee itse kuivatusta tillistä ja lipstikasta.
Hienonna sienet morttelissa tai kaulimen avulla muovipussissa. Minä en saanut kaikkia kunnolla hienoksi tällä konstilla ja kaivoin esille sakset, joilla silppusin loput sienet aivan hienoksi. Sekoita merisuola, sienet ja mieleiset yrtit.
Mausta suolalla kalaa, lihaa tai kasviksia. Minä käytin tätä ensimmäiseksi ratatouillen maustamiseen ja tykkäsin!
Karppisisko Tuulevi
mitä on ”hieno merisuola” – sormisuolaa? Suolahiutaleita? Olen tehnyt suolahiutaleista (=flingsalt) lipstikan kera yrttisuolaa – hyvää sekin. Täytyypä kokoella kuivattuja sieniä lisänä:)
Käytin aivan perusmerisuolaa, tätä kaapissa juuri nyt ollutta Meiran tavaraa http://www.meira.fi/maustaminen/suolat/suolat/hieno-merisuola/
Kaveri hehkutti juuri ruususuola-kristallisuolaa samaan tarkoitukseen http://www.intiaanisokeri.fi/index.php?sivu=ruususuola
Ideaa voi soveltaa :). Hyvältä kuulostavat hiutaleetkin.
Karppisisko Tuulevi
PS. Toisen kaverin vinkki
”Torvisienisuola, jossa oli mukana myös vähän persiljaa, valkosipulia, sipulia, mustapippuria ja timjamia, oli viime joulun ystävälahjahitti, jota pyydetään lisää. Sain menemään siihen koko viime syksyn mahtavan torvisienisadon. Nyt kuivuvat kantarellit lähtevät myös jauhettuna mausteseoslahjana eteenpäin.”
Kiitos Ulla! Ja lisävinkki: rouhimisessa ja pilkkomisessa voi käyttää myös konevoimaa, vaikka bamixia tai vastaavaa.
Karppisisko Tuulevi
Tämä aihe kirvoitti vilkasta keskustelua Facebookissa niin omassa profiilissa kuin siskojenkin seinällä. Tässä sieltä löytämiäni mainioita ideoita.
”Kokkeilkaapa konjakkisuolaakin. Taannoin vähän läikähti ruokaa laittaessa konjamenttiä väärään paikkaan, kuivattelin ja jauhoin. Kävi nääs silviisii, että hosuin vähän turhan paljon ja suolakippaan lirahti konjamiinia. Minä täräytin kannen kii sekoitin ja mätkäisin suolat kuivaan pannuun lämpimälle liedelle. Lisäsin siihen vähän suolaa, ja kuivatin. Ihan siihen maku jäi. Hyvää olj.” -Massu
” Tuo kasvissuola on siis semmoista, missä ei ole ensimmäistäkään yrttiä, vaan ainoastaan kuivattuja kasviksia.” -Massu
”Itse tehdyt suolat on ihania. Mä tein vuosia sitten kalalle tilli, sitruunasuolaa… raastettua luomusitruunan kuorta ja kuivattua tilliä. Persiljasuola on myös ihanaa.” -Raija
Karppisisko Tuulevi
Kiitos Johanna tästä vinkistä
”Chilisuola on mun lemppari, chilit blenderiin ja lopuksi suola joukkoon.”
Karppisisko Tuulevi
Päivitysilmoitus: Hauki on syötävä kala | Karppisiskot ja vähähiilihydraattinen elämä!