Lanttu on loistoruokaa muulloinkin kuin jouluna. Tänään tein lounaaksi lantturanskiksia. Seuraksi silppusin savustettua luomutofua, jota paistoin pannulla voissa.
Lanttu sopii hyvin karppiruokavalioon. Varsinainen syyskauden superjuures, jota saa tähän aikaan vuodesta hyvin kaupasta. Koska joulu lähestyy, monet ruokakaupat ottavat myyntiin isoja lanttusäkkejä lanttulootan värkkääjiä ajatellen. Jos omasi myy lanttua vain pikkuisina keittojuurespalasina, etsi toisesta kaupasta. Lantun tarkan ravintosisällön löydät sen Finelin sivuilta. Fineli valaisee myös tofun ravintosisällöstä. Tofua käytän harvoin, sillä se ei kuulu ykkössuosikkeihin. Se sopii kumminkin karppiruokavalioon. Käytin tällä kertaa SOYAn luomutofua
Idea lanturanskiksista on peräisin Karppaus.infosta, jostalöytyy muutenkin paljon käyttökelpoisia reseptejä. Reseptien mausteiden ja makeuttamisen kanssa kannattaa kumminkin olla tarkkana. Itse en käytä ohjeissa välillä vilahtelevia keinotekoisia makeutusaineita ja natriumglutamaattia sisältävää aromisuolaa.
LANTTURANSKIKSET
- Mielen mukainen määrä lanttua suikaleiksi leikattuna.
- Ruokaöljyä
- Mausteita (esim. suolaa, pippurisekoitusta, hienoksi hierottuja yrttejä; mikä vain hyvälle maistuu)
Sekoita öljy ja mausteet kannellisessa muovikulhossa. Kaada lanttusuikaleet sinne, laita kansi päälle ja ravista reippaalla otteella niin, että mausteöljy maustaa lantut tasaisesti. Kaada suikaleet leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteessa, kunnes ranskikset ovat saaneet vähän väriä ja muuttuneet rapsakoiksi. Tarjoilen valitsemasi pääruoan kanssa.
Karppisisko Tuulevi