Kebabia kotikeittiön konsteilla

397935_519170508128475_2101692573_n 922788_519170524795140_1184331416_n

Mitäs sitä vappuna syötäisiin, mietti mies ja keksi saman tien
– Tehtäiskö pitkästä aikaa kebabia?
Ja mehän teimme. Vappuaattona ja vielä vapunpäivänäkin söimme hyvästä jauhelihasta tehtyä kebabia  supermaukkaiden salaattilisukkeiden kanssa. Otavan Sale -lähikauppaan on nimittäin ilmestynyt Otavan koulutilan lähituotantokurkkuja ja superherkullisia paprikoita. Näitä kurkkuja olen hehkuttanut ennenkin ja jatkan hehkutusta. Parempia en ole 47 ikävuoteni aikana maistanut. Ugh. Olen puhunut!

2 kg naudan jauhelihaa
sopivasti suolaa / yrttisuolaa
hiukan mustapippuria myllystä

Sekoita mausteet keskenään ja lisääne jauhelihan joukkoon. En osaa sanoa tuota suolan tarkkaa määrää. Jos haluat varmistaa maun, paista pieni koekakku paistinpannulla ja tarkista maku.
Sekoita ainekset kunnolla ja jatka vaivaamista jopa vartin verran. Niin saat ilman poistumaan taikinasta. Tee taikinasta kaksi pötköä. Pötkön  halkaisija saa olla sellaiset reilut viisi senttiä. Kääri pötköt vahvaan tai kaksinkertaiseen folioon. Rei´itä foliot pötköjen päissä, niin neste pääsee valumaan paistuessa ulos.

Paista tankoja reunallisella uunipannulla sellaiset 3-3,5 tuntia noin sata-asteisessa uunissa uunin keskitasolla. Reunallisen pellin tarvitset, koska pötköjen päistä valuu nestettä. Jätä sen jälkeen vetäytymään joksikin aikaa. Veistä kypsästä tangosta kebab -lastuja ja tarjoile ne mieleuisten lisäkkeiden kanssa. Minä värkkään tämän kaveriksi yleensä megamäärän salaattia. Sekoittelen turkkilaisesta / kreikkalaisesta jogurtista myös kastikkeen, jota maustan sitruunamehulla, sinapilla, valkopippurilla ja suolalla.

Jääkaappikylmiä lastuja olen kuumentanut pyöräyttämällä niitä nopeasti pannulla. Voisihan noita heittää vaikka keiton sekaan. Oikein nopea soppa syntyy mieleisistä pakastevihanneksista ja kebablastuista. Koska tästä määrästä tulee reilusti kebablihaa, pakastamistakin kannattaa harkita.

Muistelen, että olen onkinut ohjeen käyttöön aikoinaan Karpin keittokirjasta. Resepti on sen verran simppeli, että sen muistaa kerran tehtyään jatkossa ilman ohjettakin.

Karppisisko Tuulevi

Yksi vastaus

  1. Itse olen jättänyt rei-ittämättä folion juurikin jotta neste pysyy sisällä ja kebabista ei tule niin rakeista ja kuivaa.. Kebabin olen käärinyt kahteen erilliseen folioon, jolloin saumoistakaan ei nesteet pääse pihalle..

    • Pitääpä seuraavalla kerralla kokeilla tuota vaihtoehtoa. Meillä on ollut vähän sellainen epäilys, että jos nesteet jäävät tuubin sisään, niin rakenne jäisi liian murekemaiseksi – ja kebab on kumminkin eri asia kuin mureke. Kiitos kommentista Jäbä!
      Karppisisko Tuulevi

      • Mää aattelen kans, että tulee muuten liian murekemaista, mut houkuttelis kokeilla ilman reikiä. Tuntuu meinaan että kaikki rasva tulee nesteen mukana niistä reijistä. Kiitos ohjeesta! Mää luulen, että meillä ruvetaan syämään kebabbia nyt aika usein. 🙂

Jätä kommentti