Marttojen makkaraa!

Olin miehen kanssa ennen joulua Etelä-Savon Marttojen mainiolla makkarakurssilla Mikkelissä.  Kurssin veti kotitalousneuvoja Satu Räsänen. Miehen lisäksi mukana oli useita muitakin  innostuneita miehiä. Meillä oli kivaa ja makkaroista tuli hyviä. Täyttä, lisäaineetonta tavaraa. Valmistimme useampaa laatua. Parissa reseptissä oli perunaa ja perunajauhoja, vähän huonommin karppaajalle sopivia raaka-aineita.  Suurin osa ohjeista soveltuu sellaisenaan karpin ruokavalioon.

Makkaran valmistus on simppeliä puuhaa, kun käytössä on asianmukaiset varusteet eli käytännössä makkarantäyttösuppilolla varustettu yleiskone. Raaka-aineet saa kaupasta. Kuoreksi sopivaa puhdistettua suolta voi yleensä tilata lihatiskin tai vaikka kauppahallin kautta.  Mitä tahansa lihaa voi käyttää, kunhan laittaa  osaksi rasvaista silavaa tai vaikka pekonia.

Perusteet on helpoin opetella ohjatusti kurssilla.  Jos on tarpeeksi iso innostunut porukka,  voihan olla, että tilauskurssikin onnistuu. Kannattaa kysyä.Mikkelissä seuraava avoin makkarkurssi on ensi joulukuussa.

Reseptinä jaan tällä kertaa lintumakkaraohjeen. Massasta tulee vähän sitkeämmän oloista kuin perusmakkaran massasta, mutta hyvää on tämäkin. Ohje on testattu ja toimii!

Broilermakkara

1,6 kg jauhettua broilerin / kalkkunan rintafileetä
150 g pekonia
4 dl kuohukermaa
2 dl vettä
6 munankeltuaista
2 murskattua valkosipulin kynttä
ripaus cayennepippuria
ripaus valkopippuria
1/2 tl suolaa

Jauha broilerin (ja kalkkunan) liha tai osta se valmiiksi jauhettuna. Sekoita lihat yhteen, lisää kuohukerma, vesi, keltuaiset, murskattu valkosipuli ja mausteet. Paista koepihvi pannulla ja tarkista mausteet. Lisää tarvittaessa.

Säilytä suolta kylmässä vedessä, kunnes tarvitset sitä. Asenna suppilo koneeseen ohjeiden mukaisesti. Rynttää ohutta, läpikuultavaa suolta suppilon päälle 2-3 metriä.  Käynnistä kone ja ala syöttää masssaa sisään. Suoli purkautuu automaattisesti massan täyttäessä sitä. Säätele käsin täyttönopeutta, ettei kuori tule liian täyteen. Massa paisuu kypsennettäessä. Jos kuori on liian täynnä, makkara halkeaa. Makkarapötkö jaetaan sopivan mittaisiksi makkaroiksi jättämällä kuoreen tyhjä kohta, jossa suoli pyöräytetään muutaman kerran ympäri. Kalvomainen pinta tarttuu kiinni ja makkaran muoto säilyy kypsennyksessä.

Kypsennä makkarat keittämällä niitä vedessä noin 20 minuuttia. Paista ne lopuksi uunissa tai pannulla niin, että niihin tulee kaunis väri ja rapea pinta.

Karppisisko Tuulevi



Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s