Ei uskois karppikakuks!

suklaakakku

”Ei uskois karppikakuks!” tuumasi tytär, kun nautiskelimme eilen yhteisen leivontasession suklaista lopputulosta. Se muistuttaa vähän mutakakkua, muttei ole sitä kumminkaan. Suklaanystävälle se on suurta herkkua. Alkuperäisen ohjeen löysin kirjastosta lainaamastani Annika Rognebyn Leivo arkeen ja juhlaan – keittokirjasta, jota googlailuni mukaan myy muun muassa Booky. Nämä Rognebyn opukset ovat karppileivonnan oppaina sieltä parhaasta päästä.

Aloitimme eilisaamuna aamiaispöydässä keskustelulla, jossa tytär kaipaili jotain hyvääääääää! Koska minulla oli kaapissa jemmassa  leivontaa varten tummaa suklaata, ehdotin jotain uutta suklaareseptiä. Mutakakkua meillä on syöty vähän liiankin kanssa. Teimme diilin: leivotaan yhdessä. Tähän seuraavaan päädyttiin. Päällinen on sovellus Rognebyn ohjeesta – hänellä siinä oli kermaa, jota meidän jääkaapissamme ei nyt ollut ja jota emme kuivtelleetkaan lähtevämme hommaamaan. Kauppaan on kaksitoista kilmetriä. Luovuutta kehiin. Kreikkalainen jogurtti pelastaa.

150 g voita
150 g tummaa suklaata (70-80%)
3 munaa
2 dl karppisokeria
1 tl vaniljajauhetta
1 dl mantelijauhoa

kuorrute:
1 dl Lidlin kreikkalaista jogurttia ( tai kermaa)
100 g tummaa suklaata (70-85%)

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sulata voi varovasti kattilassa ja voitele irtopohjavuoka voisulalla. Pilko suklaa sulamaan voisulaan. Pidä levy pienellä lämmöllä ja hämmennä kunnes suklaa sulaa. Vatkaa munat ja karppisokeri kunnon vaahdoksi. Tässä pätee äidin vanha ohje: vaahto on tarpeeksi tanakkaa, kun sillä pystyy tekemään satsin pintaan vatkaimella selkeästi erottuvan kahdeksikon.

Sekoita vaniljajauhe ja mantelijauho sekaisin. Lisää suklaaseos ja jauhoseos varovaisesti nostellen vaahtoon. Kaada taikina irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on 20-23 cm ja paista uunin keskiosassa 20-25 minuuttia. Me otimme kakun ulos, kun keskiosa oli vielä hiukan liikkuvaa pinnan alla. Lopputulos jäi herkullisen meheväksi.

Kun kakku jäähtyy, valmista kuorrute. Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita sulan suklaan joukkoon desin verran kreikkalaista jogurttia. Anna seoksen jäähtyä. Jos käytät kermaa, kaada se kattilaan ja taittele suklaa paloina joukkoon. Lämmitä kerma ja suklaa erittäin alhaisella lämpötilalla. Tässä on siis kaksi vaihtoehtoista päällistä, joista me teimme tuon jogurttiversion. Toista emme ole itse kokeilleet.

Irrota kakkupohja vuoasta ja levitä kuorrute sen pinnalle. Ennen tarjoilua voit lisätä kakun päälle vaikkapa tuoreita vadelmia.

Leivo arkeen ja juhlaan – vähähiilihydraattinen ja gluteeniton ruokavalio. Annika Rogneby

Karppisisko Tuulevi

Yksi vastaus

  1. Mää en oikein osaa käyttää tota karppisokeria. Se jää aina sellaiseksi hampaissa rouskuvaksi jos sitä ei liuota mihinkään. Mistään en oo löytänyt sitä tomusokerina, vaikka oon etsinyt. Oon yrittänyt liottaa sitä sokeria jopa sitruunamehussa tuntikausia, mutta se ei vaan liukene. Pakko aina liuottaa se kiehuvaan nesteeseen ja sitten sitä on mahdotonta vaahdottaa munan kanssa. Käytätkö tavallista- vai tomukarppisokeria? Onko siihen sokeriin jotain niksejä?

    • HEI MAIJA

      Ei meillä kyllä ollut mitään ongelmaa vaahdottamisessa eikä hampaissa rouskumisessa. Käytimme siis YesDelin http://yesdeli.fi/ karppisokeria (ei tomu- vaan tavallista) ja aivan samalla lailla kuin tavallistakin sokeria. Tytär vaahdotti ensin munat kohtuutiukaksi vaahdoksi ja sen jälkeen heitti karppisokerit mukaan. Lopputulos aivan kuin hyvä tavallinen muna-sokerivaahto eikä sokeri erottunut kakun rakenteesta millään lailla. Joskus jossain ruokalajissa (jos olen laittanut sokeria loppuvaiheessa mausteeksi) olen huomannut vähän tuollaista hampaissa tuntumista ja rouskumista.Yleensä makeutan stevialla silloin kun tuon kaltaista makeutusta kaipaan. Leivon nykyään aika vähän, mutta kun leivon, käytän useimiten karppisokeria, jonka kanssa leivonnassa ei ole tullut ongelmia.

      Karppitomusokeria voit tehdä itse jauhamalla sitä teho/sauvasekoittimella karppisokerista. Kts täältä: http://yesdeli.fi/tuotteet/karpin-ruokakomero/yesdeli-sokeriton-karppitomu-nolla-hiilaria-tomusokeri.html
      Tuulevi

  2. Tästä tuli aivan yltiö makeaa, tällä määrällä puskee tuo karppisokerin ”jälkiviileä” maku liian häiritsevästi esiin. Olisi puolet karppisokerimäärästä riittänyt. Täytyy koittaa tasapainottaa sitä makeuttamattomalla rahkalla tai kermavaahdolla.

    • Näitä ohjeita kannattaa aina viilata omiin makumieltymyksiin sopivaksi. Nyttemmin hiukan vierastan tuota karppisokeria muutenkin ja leivon siitä aika harvoin.
      – Karppisisko Tuulevi

  3. Puolitin ohjeen ja paistoin muffinseiksi. Korvasin mantelijauhon kookosjauholla ja heitin sekaan vähän turkkilaista jogurttia, sekä pikakahvia. Sokerina käytin vielä taatelijauhetta. Tuli hyviä! sopivan suklaisia eikä muna maistunut läpi.

  4. Leivoin tällä ohjeella vielä uudelleen muffineita isänpäiväksi. Viime kerralla ostamani silikonimuffinssi pelti toi oudon sivumaun leivonnaisiin. Nyt käytin sitten paperisia vuokia ja uskon lopputuloksen olevan vielä parempi! Lisäsin puolikkaan appelsiinin mehun ja se antoi herkullisen lisäaromin.

Jätä kommentti