Rai rai rapaperia piirakkaan

Tämän ohjeen alkuperäinen idea on lukion jälkeen käymäni talouskoulun ajoilta – siis perinteitä jo vuodesta 1985. Teimme Mikkelin talouskoulussa, Lähemäen vihreän puutalon kotitalousluokassa mamman marjapiirasta. Sen pohjaan tuli sekä graham- että vehnäjauhoja. Ohjeesta tuli luottoresepti, jota olen vuosien varrella käyttänyt kymmenet kerrat eri versioina.

Nyt sovelsin repeptiä tekemällä pohjan aivan uusiksi mantelijauhoista. Rakenne on erilainen, pehmeämpi. Täytteen tuttu idea säilyi: kermaviiliä, kanamunaa ja raparperia. Tämä koko juttuhan lähti tarpeesta keksiä jotain kivaa raparperista, jota yrttipenkin kainalossa kasvaa villisti ja vauhdilla. Sato ja laatu on parhaimmillaan juuri nyt alkukesästä.

Pohja

125 g vähäsuolaista voita
0,5 dl karppisokeria
1 Kieku-muna
3 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta

Päälle

noin puoli litraa raparperipaloja
2 dl kermaviilia
1 dl karppisokeria
1 Kieku-muna
vaniljatangosta raaputettua vaniljaa

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa muna vaahdon sekaan. Sekoita keskenään sekoitetut kuivat aineet taikinaan.Llevitä taikina voideltuun vuokaan, halkaisiljaltaan noin 26 cm.

Laita pilkotut raparperit kattilan pohjaan ja tilkka vettä pohjalle. Anna pehmentyä hetken ennen kuin sekoitat muihin täyteaineisiin. Vatkaa kananmuna rikki kulhossa, lisää kermaviili ja karppisokeri.  Raaputa joukkoon hiukan vaniljaa vaniljatangosta. Paista 175 asteessa puolisen tuntia. En itse katsonut kovin tarkkaan kelloa, vaan seurailin kypsymistä muuten.

Anna piirakan jäähtyä kunnolla. Samalla se jähmettyy hiukan ja leikkaaminen onnistuu paremmin kuin lämpimänä. Tarjoa kermavaahdon kanssa. Raparperin oksaalihappo tarvitsee kaverikseen aina jotain maitotuotteita.

Voit mainiosti leipoa piirakan mistä tahansa marjoista tällä ohjeella. Vaihda vain raparperit marjoihin! Rapaperin kaveriksi voi lisätä vaikka mansikaa – lopputulos olisi herkullisemman värinen kuin tuo pelkkä raparperi.

MAKEUDESTA

Postaan ohjeen, vaikka makeutuksen määrä ei tällaisenaan  ihan minun makuuni riitäkään. Piirakan makeus kaipaa siis hiukan säätöä. Itse ratkaisin homman niin, että ripottelin hiukan karppisokeria sellaisenaan piirakan päälle. Myös kermavaahdon makeutin karppisokerilla. Karppisokerin voi myös itse pyöräyttää tomusokeriksi ja siivilöidä sitä piirakan päälle. Jauha tarvitsemasi määrä sauvasekoittimella hienoksi ja käytä.

Karppisisko Tuulevi

TÄYDENNYS 3.6.2012 klo 15.30

Piirakan pohjasta tulee tällä ohjeella aika pehmeä. Seuraavalla kerralla lisään joukkoon manteli- tai pähkinärouhetta antamaan vähän kivaa tuntua. Ja joo tuosta väristä. Karppisisko Virpi kävi äsken maistamassa piirakkaa ja valaisi minua siitä, että normaali sokeri antaa yleensä piirakalle hioukan väriä. Tämä karppisokeri ei. Siksi pelkkä raparperi jättää täytteen aika valjun väriseksi, vaikka päällinen saisikin hiukan paistoväriä.

Jätä kommentti