Sisko säilöö ja sienestää

Meillä on kuulkaas jouluruokaperinteenä sienisalaatti, siis se sellainen suolasienistä värkätty. Lähinnä sitä joulun ajan sienisalaattia varten syksyllä pitää ehdottomasti suolata vähän sieniä, vaikka suola on epäterveellistä ja suolatessa katoavat ravinteet liotusveden mukana viemäriin. Viis siitä, sienisalaatissa on joulun maku. Osa salaatin taikaa syntyy siitä, että valmistelu alkaa jo syyskuussa sienimetsän mättäillä. Joulun sienisalaatti on eritoten aviomieheni herkkua, mutta kyllä siitä minäkin tykkään.

Saalistusta ja kuivausta

Muutama päivä sitten kävimme saalistamassa suolattavat sienet. Kori täyttyi haapa- ja kangasrouskuista. Toiseen koriin keräsimme tatteja, joita lähimetsät ovat nyt väärällään. Koska sienisato on runsas, myös hyviä, suhteellisen madottomia tatteja löytyy riittämiin.  Ah ja voi sitä löytämisen iloa ja tattien parhautta. Emme meinanneet malttaa lopettaa edes illan hämärtyessä. Mukana oli miehen lisäksi myös lukion ensimmäisellä oleva tytär, joka sai aikamoiset kiksit niistä parhaista tattilöydöistään. Metsä kaikui, kun kiljahtelimme toisillemme:
– Aijai, katso mikä jalka ja ihan puhdas!
– Tää tatti on kyllä vielä parempi yksilö, oikein jalo sellainen!
Mukana ollut suomenlapinkoiramme Muusa ei sienistä paljon perustanut, mutta hauskaa seuraa se oli. Siinä sienten noukkimisen välissä huokailimme koiran loputonta energiaa, jolla se kiisi kuusten välissä ja tutki mättäitä.

Kotona viipaloimme sitä ihmeellisen komeaa tattikekoa – tai siis mies viipaloi. Sen jälkeen kuivasimme sadon pienellä sähkökäyttöisellä hyötykasvikuivurilla. Koska tavaraa on kertynyt tänä syksynä runsaasti, olemme ottaneet sisäsaunan lauteetkin kuivauskäyttöön. Levitimme niille voipaperit, joille kumosimme puhdistetut ja viipaloidut sienet. Kiukaan alle laitoimme pienet tulet ja vahdimme, että lämpötila pysyy 35 – 40 asteen tietämissä. Se ei saa nousta yli 50 asteen, koska silloin vesi irtoaa sienistä nopeasti. Ne kypsyvät eivätkä enää käytössä ime itseensä vettä kuten pitäisi.

Jos innostuit sienten kuivaamisesta, löydät ohjeita vaikkapa täältä Marttaliiton sivuilta.

Sitten se suolaus

1 kg rouskuja
5 l vettä
1-2 dl merisuolaa

Perkaa ja paloittele sienet. Kumoa ne kylmään veteen. Kuumenna satsi kiehuvaksi ja keitä viitisen minuuttia. Joskus olen kuullut suositeltavam että karva- ja kangasrouskuja kannattaisi keittää jopa kymmenen minuuttia. Haaparouskuihin ilmestyyyleensä vihertäviä laikkuja – se on aivan normaalia. Valuta sienet ja huuhtele ne siivilässä kylmällä vedellä. Puserra sienistä vesi ja anna niiden jäähtyä. Lado jäähtyneet sienet karkean suolan kanssa kerroksittain lasitölkkiin tai muoviastiaan. Laita alimmaiseksi ja päällimmäiseksi suolakerros. Peitä sienet muovikelmulla. Laita sienten päälle paino ja varmista, että sienet peittyvät kokonaan suolaveden alle. Painoksi sopii vaikka pesty kivi muovipussissa. Säilytä sieniä jääkaapissa. Muista välillä tsekata, että sienet ovat edelleen täysin suolaveden peitossa. Tarvittaessa lisää keitettyä, jäähdytettyä suolavettä, jossa on 1dl suolaa/1 l vettä. Kun käytät suolasieniä, liota ne hyvin ennen käyttöä.

Sienihiilareita

Jos lasket hiilareita, sienissä ei paljon laskutaitoa tarvita. Niissä kun ei hiilihydraatteja ole.  Tässä linkin takana on sinulle Finelistä löytyvät ravintoarvot tässä postauksessa mainituista sienistä: herkkutatti, kangasrousku ja suolatut rouskut. Siitä vaan sienikori heilumaan ja veitsi matkaan. Muuten, vaikka kuvassa sattuukin olemaan mun aikanaan lahjaksi saama sieniveitsi, kannattaa kokeilla myös aviomieheni disainaamaa pajusieniveistä.  Niitä voi ostaa vaikka tuolta Sokeva käsityön verkkokaupasta tai sitten lahjatavaraliikkeistä, jotka myyvät Sokevan tuotteita. Meillä on niitä monta kappaletta ahkerassa käytössä.

Karppisisko Tuulevi

Yksi vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s