Isänpäivän mansikkakakku

Isänpäivä ja miehen syntymäpäivä – se on aina mansikkakakun paikka. Tällä kertaa kävin mansikassa pakastimella. Tämä talouskoulun itse käynyt ja emäntäkoulun käyneen äidin tytär pakastaa kunnon marttamalliin joka kesä mansikoita. Osan niistä murskaan ja osan siivutan ja juuri nyt käyttöä oli siivuille. Nyt kakkuohje oli kumminkin vähähiilarinen versio, jossa vain koristemansikoissa oli miehen iloksi aavistus hyytelösokeria.

Pohjan ohjeen virittelin Satu Sjöholmin blogiohjeen perusteella. Täytteet sovelsin jostain aiemmasta talteen laittamastani tavanomaisesta reseptistä. Vaihdoin tavallisen sokerin tilalle erytrolin antamaan hiukan makeutta.

POHJA
4 kananmunaa (suosin luomua)
1 dl blenderissä jauhettua erytrolia (karppisokeri)
1,5 dl mantelijauhoa
2 tl leivinjauhetta

TÄYTE
noin 400 g siivutettuja pakastemansikoita
1 dl blenderissä jauhettua erytrolia (karppisokeri)
2 dl vaahdotettua kuohukermaa
2 dl kreikkalaista jogurttia (Lidl)
6 liivatelehteä
2 rkl vettä

PÄÄLLE
2 dl vaahdotettua kuohukermaa
siivutettuja mansikoita

LEIVO KAKKUPOHJA

Valmista ensin pohja. Vatkaa kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauho ja leivinjauhe ja lisää varovasti taikinaan. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan. Minä laitan aina vuoan pohjalle muotoon leikatun leivinpaperin varmistamaan, ettei taikina tartu vuokaan. Paista kakkupohjaa puolisen tuntia 175 asteessa. Anna jäähtyä, kumoa ja halkaise kahtia.

VALMISTA TÄYTE

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen kymmeneksi minuutiksi. Kuumenna mansikat kattilassa, lisää seokseen erytroli (karppisokeri) ja jätä jäähtymään.

Vaahdota kerma, sekoita mukaan jogurtti ja marja-sokeriseos. Puserra liivatelehdistä vesi ja liuota ne kattilassa kuumaan veteen. Anna jäähtyä hetki ja sekoita hiukan jäähtynyt seos ohuena nauhana muuhun täytteeseen.

HYYDYTÄ JA VIIMEISTELE KAKKU 

Vuoraa pesty vuoka kauttaaltaan kelmulla. Laita toinen puolikas vuoan pohjalle. Kaada sen päälle täyteseos ja nosta toinen puolikas seoksen päälle. Käännä kelmut kakun suojaksi ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään yön yli.

Jos käytät koristeena pakastettuja mansikkasiivuja tai kokonaisia mansikoita, laita ne kakun päälle kohmeisena ja tarjoile kakku heti. Sulaessaan mansikat pehmenevät ja niistä irtoaa paljon nestettä.

Meidän kakkumme kiilteestä ehkä arvaakin, että olen sipaissut päälle keveästi hyytelösokerilientä. Kompromissi miehen makean kaipuuseen. Itse puolestaan sain lohkaistua maukkaan ja mehevän palasen ilman päällimansikoitakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s