Näkkärin narskuttelua

Näkkäri

Siemennäkkäri on karppileipojan näppärä ja nopea klassikko. Olen vaan ollut sen tekemisessä laiska. Viikonloppuna  lämpimäistä maistellessa ihmettelin, jotta miksi. Kätevästi valmistuva näkkäri  oli koko huushollin mieleen. Jatkoon!

noin 4 dl sekoitus erilaisia siemeniä: auringonkukka, seesam, hamppu, kurpitsa, pellava
3 kananmunaa
4 rkl mantelijauhoja
hippunen suolaa

Laita uuni lämpiämään noin 200 asteeseen tai vähän alle. Vatkaa kananamunaa kevyesti ja sekoita siihen muut ainekset. Niistä syntyy pehmeä taikina. Meillä oli tällä kertaa vain auringonkukan- ja pellavansiemeniä, joten tein taikinan niistä. Eri siemenet antavat hiukan erilaista makua ja rakennetta. Kannattaa siis kokeilla. Muutaman ruokalusikallisen siemenistä voi korvata myös vehnäleseillä.

Levitä taikina pellille ohueksi kerrokseksi. Paista parikymmentä minuuttia. Paistoaika riippuu siitä, miten kovaa näkkäristä haluat. Puolikaan tuntia ei ole liikaa, jos teet kuivempaa näkkäriä. Omaani paistoin vain tuon parikymmentä minuuttia, jolloin valmis leipä jäi pehmeähköksi. Jäähtyessään se kovettuu, joten kannattaa palastella levy ennen jäähtymistä. Mitä ohuemmaksi levyksi taikinan vaivaudut levittämään, sen maukkaampi on lopputulos.

Sitten vaan syömään. Tämän päälle käyvät kaikki leivän täytteet – anna palaa aamiaispöydässä!

Näkkäri1

Karppisisko Tuulevi

14 responses

  1. Kyllähän olisi hyvää, mutta millä korvata siemenet, kun olen niille niin allerginen ?
    Siinäpä vasta pulma 😦 Hyviä ohjeita, kiitos !

    • Kiitos kiitoksista! Reseptin alkuperää en tiedä. Siemennäkkärin idea on vhh-rintamalla aikamoinen klassikko ja suurkiitos sille, joka sen ihan alunperin on ideoinut. Tämä on niin hyvä ja toimiva ohje, jonka muuntelu käy näppärästi.
      – Karppisisko Tuulevi

  2. Tämä on ollut minun ja ennenkaikkea mieheni suosikki. Onneksi se on niin helppo valmistaa, kun saa olla vähän väliä paistamassa. 😄

  3. Ohje vaikuttaa hyvältä, kokeilen jo tänään. Tuli mieleen: oletteko murskanneet siemeniä, esim. kurpitsansiemenet ovat aika isoja. Ajattelin vaan, että parantaisiko makua.

  4. No niin, näkkärit tuli tehtyä ja hyviä tuli. Ei tarvinnut rouhia aineksia. Pidin uunissa 27 min. ja se oli vähän liian pitkä aika, koska levy tummui hieman reunasta. Seuraavalla kerralla 20 min. riittää. Kiitos ohjeesta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s