Siemennäkkäri on karppileipojan näppärä ja nopea klassikko. Olen vaan ollut sen tekemisessä laiska. Viikonloppuna lämpimäistä maistellessa ihmettelin, jotta miksi. Kätevästi valmistuva näkkäri oli koko huushollin mieleen. Jatkoon!
noin 4 dl sekoitus erilaisia siemeniä: auringonkukka, seesam, hamppu, kurpitsa, pellava
3 kananmunaa
4 rkl mantelijauhoja
hippunen suolaa
Laita uuni lämpiämään noin 200 asteeseen tai vähän alle. Vatkaa kananamunaa kevyesti ja sekoita siihen muut ainekset. Niistä syntyy pehmeä taikina. Meillä oli tällä kertaa vain auringonkukan- ja pellavansiemeniä, joten tein taikinan niistä. Eri siemenet antavat hiukan erilaista makua ja rakennetta. Kannattaa siis kokeilla. Muutaman ruokalusikallisen siemenistä voi korvata myös vehnäleseillä.
Levitä taikina pellille ohueksi kerrokseksi. Paista parikymmentä minuuttia. Paistoaika riippuu siitä, miten kovaa näkkäristä haluat. Puolikaan tuntia ei ole liikaa, jos teet kuivempaa näkkäriä. Omaani paistoin vain tuon parikymmentä minuuttia, jolloin valmis leipä jäi pehmeähköksi. Jäähtyessään se kovettuu, joten kannattaa palastella levy ennen jäähtymistä. Mitä ohuemmaksi levyksi taikinan vaivaudut levittämään, sen maukkaampi on lopputulos.
Sitten vaan syömään. Tämän päälle käyvät kaikki leivän täytteet – anna palaa aamiaispöydässä!
Karppisisko Tuulevi
Kiitos ohjeesta! Huomenna kokeilen, kun on uuninlämmityspäivä. 🙂
Kyllähän olisi hyvää, mutta millä korvata siemenet, kun olen niille niin allerginen ?
Siinäpä vasta pulma 😦 Hyviä ohjeita, kiitos !
Oletko Taija ihan kaikille siemenille allerginen?
– Auringonkukka, pellava, kurpitsa, chia, seesami?
Manteliakin voi käyttää osana ohjetta.
– Karppisisko Tuulevi
Taija! Löysin sinulle vähän erilaisen näkkärin ohjeen. Tässä ei ole siemeniä, mutta tämän voi paistaa näkkäriksi. Kokeilen tätä itsekin
http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=2508
– Tuulevi
Tulin vielä kiittämään, kun niin hyvän ohjeen annoit! On siis tehty ja syötykin. Ei kun lisää leipomaan. 🙂
Kiitos kiitoksista! Reseptin alkuperää en tiedä. Siemennäkkärin idea on vhh-rintamalla aikamoinen klassikko ja suurkiitos sille, joka sen ihan alunperin on ideoinut. Tämä on niin hyvä ja toimiva ohje, jonka muuntelu käy näppärästi.
– Karppisisko Tuulevi
Tämä on ollut minun ja ennenkaikkea mieheni suosikki. Onneksi se on niin helppo valmistaa, kun saa olla vähän väliä paistamassa. 😄
Sano muuta – helppous ja hyvä maku on arjen voittamaton yhdistelmä!
– Karppisiskot
Ohje vaikuttaa hyvältä, kokeilen jo tänään. Tuli mieleen: oletteko murskanneet siemeniä, esim. kurpitsansiemenet ovat aika isoja. Ajattelin vaan, että parantaisiko makua.
No niin, näkkärit tuli tehtyä ja hyviä tuli. Ei tarvinnut rouhia aineksia. Pidin uunissa 27 min. ja se oli vähän liian pitkä aika, koska levy tummui hieman reunasta. Seuraavalla kerralla 20 min. riittää. Kiitos ohjeesta!
Kiva, että onnistui – ja sorry, ettemme ennättäneet vastata kysymykseesi.
– Karppisiskot
Vähän riskillä lähdin koittamaan reseptiä, mutta sehän onnistui loppujen lopuksi varsin hyvin. Älyttömän hyvän makuista!
Tämä on klassikko 🙂
Heip! Mites tän näkkärin säilytys? (..jos sitä edes jää 😀 )