Viime hetken nokkossaalis pakkaseen

Jippii. Nokkosta saa vielä, jos onnistuu olemaan onnekas. Nyt tosin jo uhkaa kylmä, mutta vielä pari päivää sitten mies poimi suojaiselta, luomuviljelystä olevalta metsäpellolta ison sangollisen nokkosen pieniä versoja. Pelto oli niitetty ja uutta satoa oli ehtinyt kasvaa alkusyksyn aikana. Me pakastimme sitä ensimmäistä kertaa kuutioina. Näin se meni – olkoon ohje vaikka ensi kesän varalle valmiina.

Nokkosia voi siis noukkia ilmaiseksi. Parhaimmillaan ne ovat toki keväällä. Poimi lehdet puhtailta paikoilta, kaukana isoilta teiltä ja liikenneväyliltä. Koska nokkonen kerää helposti nitraattia, vältä reheviä kasvupaikkoja, mm. kompostien läheisyyttä.

Nokkonen toimii ruoanlaitossa pinaatin tavoin ja juuri pinaatista sainkin idean pakastamiseen. Englantilaisvieraamme osti kesällä kuutioiksi pakastettua pinaattia ja sehän sopii nokkosenkin säilöntätavaksi.  Versot voit halutessasi pestä juoksevan veden alla ja kuivata. Minä kiehautin miehen nokkossaaliin niukassa vedessä. Sitten lykkäsin tavaran Vitamixin kannuun ja pyöräytin blenderillä hienoksi massaksi. Sen lusikoin jääpalamuotteihin ja pakastin. Jäätyneet kuutiot pussitin.

Lisään kuution taikka pari ruokaan ja a´vot! Ateriassa on kummasti muun muassa rautaa, C-vitamiinia ja kalsiumia. Nokkonen sopii vähän vaikka mihin: keittoihin, pannuruokiin, muhennoksiin, munakkaisiin. Mihinkä ei sopisi.

Katso! Nokkosen ravintoarvot Finelissä
Katso! Lisää asiaa nokkosesta

nokkoskuutio1 nokkoskuutioKarppisisko Tuulevi

PS. Muistathan tämän Vitamix-edun

10e-vaaka-vm

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s