Lounaslättysiä ynnä kelvollinen keittokirja

karppilätyt7Värkkäsin keittiössä oikein ohjeen mukaan. Otin lopultakin aktiivikäyttöön jo aikaa sitten arvostelukappaleena saamani Tammen kustantaman Vähähiilarikeittokirjan, joka on Sofie Hexebergin ja Gunn-Karin Sakariassenin käsialaa. Alaotsikossa lukee ”100 herkullista ohjetta vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville”. Sivuilta löytyy sekä infoa vähähiilarisen ruokavalion perusteista, vinkkejä matkan päälle ja juhliin, ruokavalion mukautuksen ohjeita,  painonpudotuksen ja vähähiilarisen ruokavalion yhdistämisen ohjeistusta sekä neljän viikon ruokalista. Eritoten jos olet aloittamassa vhh-elämäntapaa, löydät ihan käyttökelpoisia vinkkejä. Varsinaisia ruokaohjeita on eri aterioille aina aamiaisista leivontaan ja jälkiruokiin. Vaikka monta vuotta vähähiilarisesti kokanneelle osa ohjeista on tutun oloisia, uusiakin löytyy. Kyllä tämä opus jää minun keittiöni käyttökirjoihin.

Tänään tein juustopannukakkuja, joista varioin kaksi vaihtoehtoa. Puolet paistoin sellaisenaan ja toisen puolen tein pizzan tapaisiksi lounaspiiraiksi. Olin niin nälkäinen, että söin täytetyt lättyset heti kun ne vähän jäähtyivät – ei siis hajuakaan siitä, millaisia ne ovat vähän enemmän jäähtyneinä. Tuolla ne odottelevat jääkaapissa iltateetä, ne loput siis.

Juustopannukakut (8 kpl)

3 munaa
1/4 prk maitorahkaa (käytin turkkilaista jogurttia, toimii)
(1 1/2 -) 2 dl juustoraastetta
1/2 tl suolaa
1/2 tl pippuria

Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Homma onnistuu helpommin, jos ripautat joukkoon hiukan suolaa. Sekoita toisessa kulhossa maitorahka, juusto ja keltuaiset. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Kääntele joukkoon valkuaisvaahto.

Nostele taikina nokareina uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä väliin tilaa, koska taikina leviää. Paista pannareita 175 -asteisessa uunissa keskitasolla noin vartti. Jos haluat täyttää pannarit, ota pelti ulos tässä vaiheessa ja levitä täytteet päälle. Minä täytin puolet: laitoin tölkin pohjasta vähän paseerattua tomaattia, salamisilppua ja ohuita tomaattiviipaleita. Päälle lisäsin reilusti juustoraastetta ja työnsin pellin takaisin uuniin. Paistoin vähän reilut viisi minuuttia eli kunnes juusto suli ja täyttämättömät pannarit saivat väriä.

Noita täyttämättömiä lättysiä aion syödä aamukaffella juuston, leikkeleen ja kurkun kanssa. Rakenteeltaan ne muistuttavat vähän ohutta munakasrullaa. Ihmekös tuo, kun kananmuna on yksi pääraaka-aine. Kirjan mukaan nämä säilyvät pakastettuina hyvin. Jos taikinaa tekee reilummin, se säilyy jääkaapissa ja siitä saa sukkelasti paistettua lättysiä vaikka lounaaksi. Taikinaa voi maustaa vaikka erilaisilla yrteillä.

Tämä oli helppo ja kätevä ohje, josta saa eri täytteillä monenlaista vähähiilarista ruokaa.

VÄHÄHIILARIKEITTOKIRJA löytyy mm. Bookyn valikoimista hintaan 23,30 euroa (8.2.2014)

Karppisisko Tuulevi

Bookyn linkki sisältää kumppanuusmarkkinointia.

karppilätyt1 karppilätyt2 karppilätyt3 karppilätyt4 karppilätyt5 karppilätyt6

Advertisements

2 responses

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s