Inspiroiva tyrnitipi

tyrnitipupäivä4Keittokirjat ovat ihania. Siis ne ihan oikeat, joita voi asettua selaamaan sohvannurkkaan ja miettiä, mitä kokkaisi. Joo joo, tiedän että voihan sitä tablettiakin selta, mutta ei vaan tunnu samalta. Ja joo joo, olen kokeillut ja koittanut ankkuroida tablettia myös tällaiseen reseptikäyttöön, mutta ei se vaan korvaa aitoa kirjaa.

Viime viikolla lehteilin Kirsti Eskelisen upouutta kirjaa IHANAT MARJAT. Sieltä löysin tyrnitipin. Pakastimesta taas löysin tyrnimarjoja, joita miehen kotipaikalla Keski-Suomessa kasvaa. Satoa on vielä jäljellä jäisen kaapin uumenissa. Broilersuikaleitakin sattui olemaan, joten kokkaamaan omaa versiota kirjan ohjeesta.

Tätä Gummeruksen kustantamaa kirjaa suosittelen  lämpimästi. Se ei ole karppikokin opus, mutta sen ideoista löytyy innostavia oivalluksia suomalaisten marjojen käyttöön. Leivonnaisissa voi korvata sokerin karppisellaisella. Muutenkin ohjeita on helppo soveltaa. Kirja on myös näppärä tietopaketti kotimaisista marjoista. Iso peukku sille.

TYRNITIPIN SOVELLETTU VERSIO

600 g broilersuikaleita (tai rintafileitä, jotka leikataan suikaleiksi)
pari rkl soijakastiketta
hiukan pippurisekoitusta myllystä
hiukan suolaa
pari rkl ruokaöljyä
muutama uuden sadon sipuli
desin verran tyrnisosetta
hiukan hunajaa
parisataa grammaa turkkilaista jogurttia (alkuperäisessä ohjeessa ranskankermaa)
neljännesdesi tyrnimarjoja

Sekoita soijakastike ja pippurisekoitus astiassa ja kääntele broilersuikaleet siinä. Anna maustua hetki. Ruskista suikaleet kuumassa öljyssä  ja nosta uunivuokaan.

Silppua sipuli suikaleiksi. Alkuperäisessä ohjeessa on myös pari porkkanaa – minulta se jäi pois, kun nyt ei sattunut olemaan. Kuullota sipuli pannulla ja lisää vuokaan. Sekoita tyrnisose, turkkilainen jogurtti ja hunaja. Kaada uunivuokaan.

Kypsennä ruokaa kannen alla 175 asteessa puolisen tuntia. Lisää kokonaiset marjat ruoan pinnalle. Me keitimme kaveriksi kukkakaalin kukintoja. Kukkakaalimuusikin olisi mainio vaihtoehto, mutta en jaksanut ryhtyä valmistamaan sitä tällä kertaa.

Salaatin tein varhaiskaalista, jonka sekaan murustin fetajuustoa ja päälle pirskotin maustettua oliiviöljyä: mausteina yrttejä ja silputtua, aurinkokuivattua tomaattia.
Alkupaloina söimme vuohenjuustoa tomaatin kanssa, lisämakuna thaibasilikan lehtiä ja päällä hiukan oliiviöljyä.

IHANAT MARJAT -kirja maksaa Bookyssa (17.7.) 26,20 euroa

Karppisisko Tuulevi

tyrnitipupäivä2 tyrnitipupäivä1 tyrnitipupäivä5 tyrnitipupäivä

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s