Varpu villitsee viljelyhommiin

villiinny_kaupunkiviljelijaksiNoteeraan Varpu Tavin korkealle ruokavalio- ja elämäntapakirjoittajien kategoriassa. Varpun huhtikuussa ilmestynyt, Gummeruksen kustantama pehmeäkantinen teos kehottaa Villiintymään kaupunkiviljelijäksi ajatuksella lähiruokaa tosi läheltä. Jos ei siis ole kasvimaan plänttiä, jossa juuri nyt pyllistellä, ota käyttöön parveke tai vaikka astiakaappi. Jotain voit viljellä aina!

Sisäviljelyn kanssa olen kyllä superlaiska, vaikka haaveilenkin ikkunalautasadosta tuon tuostakin. Kirjaa lukiessa iskee versohimo ja teen pyhiä päätöksiä kasvintappaja –taipumukseni kukistamiseksi. Itse kasvatetut herneenversot ja parsakaalit olisivat kyllä ehdotonta luksusta lautasella. Toistaiseksi yritykset ovat typistyneet aikomuksiksi, mutta jos minä tarpeeksi ärsytän ajatteluani näillä Varpun kirjan kaltaisilla oppailla, ehkä minä vielä ratkean sisäviljelijäksi. Varpunkin vinkkaaman Zen grow –pöytäpuutarhan mies hommasi meille vuosi sitten, mutta olemme käyttäneet sitä lähinnä ruukkuyrttien käyttöiän pidentämiseen talvikuukausina. Se onnistuu varsin vaihtelevasti.

Idätyksen ihmeitä

Idätykseen löytyy ohjeet reilusti toiselle kymmenelle lajikkeelle. Minullekin se on tuttua, joskaan en ole aikoihin tehnyt koko hommaa. Varpu kertoo sekä helposta alkuun pääsystä, että varta vasten hankitun idätysastian käytöstä. Minun kokemukseni ovat lasipurkki – suuaukon suojaharso – astiakaapin alahylly – metodiin perustuvia. Hyviä ituja tuli. Varpun ohjeista inspiroituneena voisi laajentaa sinimailasesta ja mung-pavuista vaikka sarviapilaan ja tattariin.

Minua puhutteli otsikko laiskan puutarhurin pihaviljelmät. Vaikka kylvän joka kevät salaatit ja istutan sipulit siskon pellon laitaan lahjavuokrausläntin laitaan, olen puutarhurina armottoman laiska. Viime kesänä tein salaattiviljelmän vanhaan kottikärryyn, mutta se kärsi sekä huonosta säästä että ravinteiden puutteesta. Sato jäi surkeaksi. Aionkin tutkia tämän laiska-osuuden erityisen perusteellisesti vielä ensisilmäilyn jälkeen.

Kompakti paketti

Kirja on juuri niin kompakti paketti kuin ennakkoon arvelinkin. Se on tolkulla kirjoitettua, ihmisen kokoista tekstiä. Jos ei näillä konsteilla pääse alkuun, niin millään ei pääse. Selkeää ja johdonmukaista. Tykkään. Vinkit sisäviljelyyn ja lajike-esittelyt on kirjoitettu jouhevasti ja taitettu helppolukuisesti ja raikkaasti. Kuvitettu opus etenee letkeästi. Minä, joka kartutan nykyään kirjahyllyä erittäin maltillisesti, sijoitan tämän teoksen arjen ja keittiöelämän hyvien perusoppaiden käsikirjastoon. Vaikka kaivan paljon tietoa nopeasti netistä, rakastan edelleen oikeiden kirjojen lehteilyä.

Bookyssa kirja maksaa 23,70 euroa (3.6.2013)
Karppisisko Tuulevi

Mainokset

One response

  1. Varpu Tavia minäkin arvostan korkealle. Hänellä on laaja-alaista tietoa ravitsemuksesta ja taito kirjoittaa hyvin. Minusta hän on lisäksi viisas ihminen.

    En ole vielä ostanut Villiinny kaupunkiviljelijäksi, mutta se on ylimpänä to-shop -listallani. Varsinkin, kun kirjoitit siitä näin innostavasti! Rakastan hyviä ruoka- ja kasvikirjoja.

    Minä olen kotikutoinen viljelijä, joka innostuu yhtenä vuotena yhdestä ja seuraavana vuonna jostain toisesta jutusta – minäkin olen kasvatellut sinimailasta ja mung-papuja, mutten juuri eksoottisempia. Chilin taimia kasvatan siemenistä, mutta tomaatit ostin valmiina taimina. Omat pienviljelykset antavat suurta iloa, vaikka tuotokset vaihtelevat vuosittain. Tuoreet yrtit onneksi tuntuvat onnistuvan vuosittain kasvusäkeissä terassilla erinomaisesti – kasvimaalla etanat sun muut innokkaat pötiäiset popsivat ne parempiin suihinsa. Ruohosilpuli, persilja ja tilli pärjäävät kasvimaalla, loput säkkiin 😉 Tänä vuonna olen hurahtanut Kekkilän jalallisiin parvekeviljelylaatikoihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s