Poro on parasta ja oranssi muusi säestää!

käristys

karistys

Nykyään ruoka tuppaa katoamaan parempiin suihin ennenkuin saan kameran esille. Tai sitten olen vaan laiskistunut ankarasti tuon kuvaamisen suhteen. Kun kuva uupuu, jäävät ohjeetkin kirjoittamatta tänne. Tänään tein ryhtiliikkeen ja kuvasin sunnuntailounaan, jolle mies kokkasi poronkäristyksen ja minä muusin porkkanasta ja palsternakasta. Hyvä setti, oikein maukas.

Palstenakassa on tuplasti enemmän hiilareita kuin lantussa mutta kolmanneksen vähemmän kuin  perunassa. Jos siis olet tiukan linjan vähähiilihydraatikko, vaihda palsternakka johonkin muuhun tai tee vaikka koko muusi porkkanasta. Mikä estää kokeilemasta myös kaalimuusia?

Muusiohjeeni on nyt vähän sinnepäin, sillä mitään painoja tai tilavuuksia en mittaillut.

PORONKÄRISTYS

700 g poronkäristyslihaa
muutama ruokalusikallinen voita
muutama desi vettä
sipuleita
mustapippuria rouhittuna
suolaa

Sulata käristyslihaa tunnin verran huoneenlämmössä tai pari, kolme tuntia jääkaapissa. Aloita valmistus, kun lihasoiroja voi irrotella toisistaan, mutta ne ovat edelleen kohmeisia.  Sulata rasva kuumennetussa padassa ja lisää kohmeiset lihat vähän kerrallaan ruskistumaan. Lisää joukkoon muutama desi vettä. Meillä vettä laitetaan niin paljon, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Laita sipulit isoina lohkoina lihojen päälle. Ne kypsyvät hyvin kannen alla vesihöyryssä. Voit yhtä hyvin jättää sipulit pois – nehän eivät taida alkuperäiseen käristysreseptiin edes kuulua. Me vaan tykkäämme sipulista. Hauduta kannen alla hiljalleen puolitoista, kaksi tuntia. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoile juuressoseen kanssa. Pääsiäisenä kun viimeksi teimme käristystä, tein sekä jures- että muulle perheelle perinteisen perunasoseen. Pöytään kuuluu myös puolukkasurvos, jonka tänään korvasin tuoreista, raikkaista raaka-aineista värkkäämälläni vihersalaatilla.

PORKKANA – PALSTERNAKKASOSE

2/3 ainesten määrästä porkkanaa
1/3 ainesten määrästä palsternakkaa
vettä juuresten kypsentämiseen
nesteeksi maitoa
reilu loraus kuohukermaa
suolaa, mieleisiä mausteita

Kuori porkkanat ja palsternakka. Pilko ne pienemmiksi paloiksi. Laita porkkanat ensin kiehuvaan veteen kypsymään ja lisää palstenakkalohkot hetken päästä. Porkkanan kypsymisaika on pitempi. Keitä kunnes juurekset ovat aivan kypsiä. Kaada vesi pois ja soseuta. Tämä onnistuu myös sauvasekoittimella, jolla ei voi perunamuusia tehdä. Peruna liisteröityy sauvasekoittimella hienonnettaessa.

Lisää sopivasti maitoa ja loraus kermaa. Kerma pehmentää mukavasti makua. Mausta suolalla ja vaikka hippusella pippuriseosta.

Karppisisko Tuulevi

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s