Aijai affenfileitä!

Löysin ruokakaupan kalahyllystä -30% laputettuja ahvenfileitä. Ostin kaikki kolme rasiaa, sillä ahven jos mikä, on herkkua. Oman järven ahvenista ei noin isoja fileitä saa ja olemme muutenkin vähän laiskoja kalastamaan sitä keväistä hauenkudun katiskavaihetta lukuunottamatta. Satunnaisia kalastajia siis.

Ahvenfileiden rinnalle kokkasin sitä, mitä jääkaapin aineksista syntyi. Raaka-aineina oli kukkakaalia, parsakaalia, kesäkurpitsaa, yksi ruttuiseksi nahistunut, mutta syömäkelpoinen punainen paprika ja lautasellinen viikolla löytyneitä kanttarelleja. Kun aikaa oli vähän reilummin, tein ruokaa valmiiksi myös viikolle. Kasviscurrya pistelemme huomenna ja muusia riittää tiistaille. Molemmat sopivat vaikka paistetun lihan tai lihapulllien lisäkeeksi. Koska tein montaa sorttia, kaikkia piti maistaa ja lautasellekin päätyi  aikamoinen kokoelma ruokalajeja.

Kasviscurry

pieni kukkakaali
pieni parsakaali
pieni kesäkurpitsa
tölkki (400g) tomaattimurskaa
pari rkl öljyä
1-3 tl currytahnaa tai muutama reilu tl currya
hiukan paprikajauhetta ja
hiukan garam masalaa

Kuumenna öljy kattilassa, lisää mausteet (curry, garam masala ja paprikajauhe) ja kääntele hetken ajan. Lisää joukkoon pilkotut kasvikset ja kääntele niitä jonkin aikaa mausteiden kanssa. Lisää tomaattimurska ja mausta suolalla. Hauduta kannen alla, kunnes kasvikset kypsyvät. Älä kypsennä liian pehmeiksi: kasviscurry on maukkaampaa, jos kasvikset ovat vähän rapsakoita.

Voit halutessasi lisätä hiukan kookosmaitoa tai vaikka pari ruokalusikallista turkkilaista jogurttia pyöristämään makua. Kasviscurryyn sopivat melkein mitkä vihannekset tahansa. Kokeile erilaisia!

Kukkakaalimuusi

Kukkakaalimuusi on hyvä, tuttu peruslisäke perinteisen perunamuusin rinnalle. Teen sen simppelisti näin.

Keitä haluamasi määrä kukkakaalia kypsäksi. Kaada vesi pois ja soseuta kukkakaalit sauvasekoittimella. Lisää mausteeksi suolaa ja valkopippuria sekä halutessasi nokare voita. Lisää nesteeksi hiukan maitoa, niin että muusi on sopivan löysää.

Muita muusiversioita olen kirjoitellut ylös  muun muassa sunnuntaipäivällispostauksessa ja kahden kaalin muusiohjeessa.

Paistetut kanttarellit

muutama kourallinen tuoreita kantarelleja
pari rkl voita
suolaa
jauhettua valkopippuria

Puhdista kantarelleista roskat sieniveitsen harjalla. Silppua isoimmat sienet paloiksi. Pienet voit käyttää sellaisenaan. Kumoa sienisaalis kylmään valurautapannuun ja kuumenna. Anna pannuun syntyvän nesteen haihtua. Lisää sen jälkeen pannuun voi ja paista sieniä viitisen minuuttia. Mausta lopuksi koko satsi suolalla ja pippurilla ja tarjoile pääruoan lisäkkeenä.

Lounaan jälkeen huomasin Hiidenuhman blogissa Julia Childia mukailevan paistettujen kanttarellien ohjeen. Kannattaa kurkata, tämä nimittäin vaikuttaa herkulliselta.

Ahvenfileiden paistaminen

Sanotaan, että leivittäminen suojaa fileetä kuivumiselta. Minä en sitä tehnyt, vaikka leivittämisessä voisi käyttää tuttujen ruisjauhojen tilalla kuulemma vaikka seesaminsiemeniä. En ole vinkkiä testannut, mutta kirjoitan sen tähän ylös, että muistaisin jatkossa.

Sulata pannulla hiukan voita. Mausta fileet suolalla. Paista ne sukkelasti voissa kummaltakin puolelta. Jos et tarjoille fileitä välittömästi, pidä ne lämpiminä vaikkapa lämmitetyllä lautasella. Fileiden käsittelyssä kannattaa olla hellävarainen, sillä ne hajoavat helposti. Kun valmistat ateriaa, jossa on useampi ruokalaji, paista fileet viimeisenä. Sinä menee vain hetki.

Perkaamatonta kalaa kannattaa varata yhdelle ruokailijalle  250–300 grammaa ja perattua 150–250 grammaa.

Ai niin se paprika

Se yksinäinen, punainen paprika oli alkanut nahistua. Siivutin sen ja freesasin pikaisesti kuumassa pannussa öljyssä lisäväriksi annokseen. Ripaus yrttisuolaa päälle ennen tarjoilua. Siinä se!

Karppisisko Tuulevi

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s