Juhannusruokaa ja juhannustunnelmaa

Oli hyvää juhannusruokaa. Vähän sitä grillistä ja tätä grillistä, muun muassa vartaita. Niiden idea löytyi Valion sivuilta, sovellus oli oma. Mies teki marinadin oliiviöljystä, tilkasta sitruunaa ja isosta kourallisesta jauhettuja villiyrttejä, mukana oli ainakin ratamonlehteä ja poimulehteä. Makuna hiukan suolaa ja pippuria. Pekonisiivuja hän laittoi myös ja tuikkasi niiden sisään palan Oltermanni-juustoa. Se olikin hyvä ja kiva kikka. Maistuva. Nuorison tilauksesta vartaista löytyi myös pikkunakkeja. Kirsikkatomaatit ja punainen paprika sopivat väriksi ja lisämauksi.

Lohi oli kaupan valmista lämminsavulohta, ketunleivillä koristeltua. Turkoosissa kulhossa  tarjosin ison satsin aiemmin mainitsemaani kaalisalaattia. Kuulin muuten ruoka-ammattilaiselta, että coleslaw valmistetaan oikeaoppisesti napakammasta talvikaalista. Viis siitä, hyvää on tämä varhaiskaaliversiokin. Nyt sitä kaalia saa jo alle euron kilo. Toinen salaatti oli iso vihreä: simppelisti paria eri laatua salaattia ja paljon Otavan koulutilan maukasta kurkkua. Eri kipossa oli lisukkeena ikisuokkia, fetajuustoa. Salaattikastikkeen sekoitin itse oliiviöljystä, sitruunamehusta, sinapista, hippusesta karppisokeria ja runsaasta villiyrttisilpusta.

Uusia pottujakin keitin, koska meillä oli ruokavieraita, joille ne maistuivat mainiosti. Itsekin söin pari pientä sillin kanssa.Kuten joku FB-sivumme seuraajista sanoi: maun ja muistojen vuoksi pari pottua kesässä on paikallaan.

Vihreää silliä

Silliin tein oman yrttimarinadin. Se syntyi suunnilleen näin.
2 pkt kevytsuolattuja sillifileitä
1,5 dl oliiviöljyä
reilut puoli desiä sitruunamehua, suunnilleen ja sinnepäin
karppisokeria (maistele, en osaa sanoa paljonko laitoin)
pari valkosipulin kynttä
PALJON yrttejä: timjamia, mäkimeiramia, persiljaa, basilikaa
uuden sipulin varsia

Leikkaa sillifileet haarukoitavan kokoisiksi paloiksi saksilla.

Sekoita kulhossa öljy ja sitruunamehu. Lisää karppisokeria. Itse heitin sen verran lonkalta, etten oikein osaa sanoa määrää, ehkä teelusikallisen verran taisi mennä. Lisää yrtit, sipulinvarret ja halutessasi valkosipulin kynnet joukkoon ja tee seoksesta sileää sauvasekoitimella.

Sekoita sillipalat ja vihreä kastike. Purkita. Sillille tekee hyvää vuorokausi jääkaapissa ennen tarjoilua – me söimme kyllä samantien melkein kaiken ja hyvää oli sekin.

Seuraavan päivän ruokatuunausta

Purkin pohjalle jääneen kastikkeen laitoimme uunilohen päälle seuraavana päivänä yhdessä maustamattoman tuorejuuston ja runsaan tillisilpun kanssa. Sekaan heitimme pakastimesta löytyneen katkarapussin jämät. Olipa muuten maukasta lohta.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Karppisisko Tuulevi

PS. Tuo kuva, jossa on pari kypsää varrasta. Ne eivät kyllä olleet palaneita, vaikka saattavat siltä hiukan epätarkassa kuvassa näyttää. Yrttimarinadia oli niin reilusti, että se tekee valmin lihapalan tummaksi. Lihan kypsyysaste oli aivan täydellinen, mehevä sellainen!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s