Oi Prosciutto di Parma!

Vietimme vapun Italiassa, minä, mies ja tytär. Olin odottanut saapasmaahan matkustamista ihan liian kauan. Nyt ihastuin Pohjois-Italian järviseutuun ihan ikihyviksi eikä tämä kerta taatusti jää viimeiseksi. Tukikohtamme oli Comossa, Como-järven rannalla ja sieltä käsin kolusimme  vuokra-autolla lähiseudun kyliä ja kaupunkeja. Milanoon reissasimme junalla. Kävimme huokailemassa Duomon ihmeitä ja nuuhkimassa Milanon viehkeää tunnelmaa. Kävelykadun ravintolassa vetäisin lounasaikaan chateaubriandin ja lämpimät kasvikset. Olin tilaavinani täytetyn munakkaan, mutta sormeni taisi osoittaa listassa johonkin ihan muualle ja sain sitten aivan loistavan pihvin. Vähän kyllä ihmettelin tilausvaiheessa tarjoilijan kysymystä siitä, että saisiko olla medium vai well done vai mikä. Ja että kelpaisiko peruna vai vaihdetaanko kasvikset? Loistava erehdys viimeisenä reissupäivänä.

Sydämellistä meininkiä

Netin kautta löytynyt Vittoria ja hänen laajennettu perheensä, alakerran ihana Pinni-frouva perheineen osoittautuivat jo ensitapaamisella sydämellisiksi, kuplivan eläviksi ja runsaskätisen vieraanvaraisiksi ihmisiksi. Emäntämme majoitti meidät ullakkohuoneistoon, jonka kattoikkunoista avautui näkymä Como-järvelle.

Pouta-aamuina viipyilimme terassiaamiaisella ulkona ja tähystimme järven tapahtumia. Ihana emäntämme siirsi omaa Normandian lomansa lähtöä ottaakseen meidät vastaan ja järjestääkseen tervetuliaisillallisen. Paikalla olivat hänen kolme hyvää ystäväänsä ja nuo jo mainitut alakerran naapurit Pinni, Alfredo ja Kevin. Lasilliset kuohuvaa ja ihanat antipastot. Fenkoliviipaleita sellaisenaan – maistakaa, hauskoja naposteltavia. Hiidenuhman blogista fenkoli muuten löytyy grillattuna. Salaattifenkoli on oiva tuttavuus karppaajalle, katso vaikka Finelistä. Grillattua ja marinoitua munakoisoa, herkullista parmankinkkua ja luomuvalkkaria. Oijoi. Ruokahalu heräsi ja sehän se on antipaston tarkoituskin.

Karppisisko ja pastakulho

Alkuruoaksi Vittoria kiikutti kullekin kulholliset – arvatkaa mitä? Kesäkurpitsakastikkeella höystettyä pastaa. Juu, söin pastaa ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen. Tilanne vain oli sarjassamme niitä, joissa joustan ruokavaliossa. En saa anafylaktista shokkia, jos pistän valkojauhotuotteita suuhuni – isommassa mitassa alan voida huonommin, saan ilmavaivoja sun muuta ikävää. Elämäntapa kestää kuitenkin poikkeuksia ja matkoilla olen suht joustava vaikka linjani onkin vähähiilihydraattinen myös siellä. Reissun aikana söin myös ehtaa italialaista pizzaa. Se oli hyvää, mutta en jää sitä ihmeemmin kaipaamaan. Myös Pinnin valmistamaa ja meille yläkertaan kiikuttamaa tiramisua söin hiukan. Käydä Italiassa ja jättää maistamatta kotona valmistettua tiramisua, joka tuodaan ovelle – joo, en tee sitä.

Joku tuumi, että onhan se matkallakin fiksua ja itselle reilua syödä hyvin eli vhh-linjalla, joka on jo hyväksi osoittutunut. Kyllä on ja pääosin näin teenkin. Ruokavalioni ja ruokamaailmankatsomukseni kestää kuitenkin myös joustot eikä noista reissupoikkeuksista lauennut mikään huonojen hiilareiden ahmintareaktio.

Niin se tervetuliaisillallinen. Pasta sai jatkoa ihan oman oloisista sapuskoista. Vittoria kiikutti tarjolle uunissa ja pannulla valmistettua maukasta kanaa ja kalkkunaa sekä ison kulhon sekoitettua vihreää salaattia. Lisähöystöjä poimin antipastolautasilta, joiden runsasta valikoimaa riitti läpi aterian ja vielä meille yöevääksi yläkertaan.

Prosciutto di Parma

Italian ihanuus ovat ilmakuivatut kinkut. Oi Prosciutto di Parma sentään! Ostimme monta kertaa palvelutiskistä erilaisia kinkkuja, jotka lihamestari siivutti unelmanohuiksi ja pakkasi varovasti foliopussiin. Niitä popsimme verkkomelonin ja kirsikkatomaattien kanssa. Paksua turkkilaista ja kreikkalaista jogurttia söin tuon samaisen melonin kanssa – perhe harrasti lisukkeena makeampaa mansikkahilloa.

Italia on ihana ja italialainen ruoka hyvää. Muutakin löytyy kuin pastaa ja pizzaa. Jos ei muuta, niin yhden reissun voi elää vaikka karppaajan vartalolle sopivalla  antipasto-meiningillä. Ilmakuivattua kinkkua, tomaatteja tuoreena ja aurinkokuivattuna, pehmoisen mehevää mozzarellaa ja muita juustoja, erilaisia makkaroita, oliiveja, tapenadea.

Karppisisko Tuulevi

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s