Ruoka on ystävä, ei vihollinen!

Varpu Tavin Maanantaisoturin dieetti (Tammi)  ilmestyi jo vuodenvaihteessa.  Tavihan on kirjoittanut hiilihydraattitietoisesta elämästä jo vuosia ennen tätä kuluneena talvena villiksi äitynyttä karppauskeskustelua. Hän on se jalat maassa-tyyppi, joka pysyy raiteillaan, kun julkinen kohkaaminen ja sen ääri-ilmiöt laantuvat. Iltapäivälehtien uutisointi ja keskustelupalstojen villit heitothan valuivat kauas siitä, mistä Tavi kirjassaan kirjoittaa ja mikä pätee,  oli muoti mikä tahansa. Kyse kun on paitsi noista mainituista hiilareista ja proteiineista, myös hyvästä, ravinteikkaasta ja puhtaasta perusruoasta, joka auttaa meitä voimaan paremmin. Kirja onkin mainio opus matkalla takaisin perusasioihin. Back to basic.

Uudista elämäntapa

Kirjassa Varpu Tavi ottaa kantaa nykypäivän ravintokulttuuriin ja lataa lukijalle ajatuksia, kuinka korjata vinksahtaneet valinnat. Punaisena lankana kulkee toki laihtuminen, johon kirjan nimikin viittaa. Kyse on kuitenkin enemmästä, elämäntavasta ja oman kehon kuuntelusta.

Tavi kirjoittaa siitä, miten moni meistä aloittaa uuden elämän joskus ensi maanantaina, loman, juhannuksen, eron, kesän tai ties minkä jälkeen. Jos aiot lopettaa lopettamisen ja ryhtyä toimeen,  tsemppaa itsesi alkuun vaikka tällä opuksella. Kirjassa ohjataan eroon maanantai-ajattelusta ja kuuntelemaan omaa kroppaa. Yksi ja sama kun ei meille kaikille käy.

Jalosteviidakko ja ruoan kaltaiset valmisteet

Valtavassa elintarvikelajosteviidakossa  tietoisen syömisen taitoja tarvitaan koko ajan enemmän. Varpu Tavi on juuri tällä asialla. Opettele siis tulkitsemaan oman kehon reaktioita sekä lukemaan pakkausselosteita ja niiden infoa sokereista, makeutusaineista, fruktoosista, transrasvoista ja glutamaatista. Ympäristöhormoneilla ja armonivahventeillakin on vaikutusta painoon. Suhtaudu harkiten eineksiin, äläkä  lankea kevyttuotteiden mainoslupauksiin. Kevyttä on, mutta entä kylläisyysvaikutus? Kirjasta löytyy tästä  sekä paljosta muusta. Paitsi tietoa, kirjassa on myös joitakin ruokaohjeita ja vallan mainio kotoisten superfoodien lista: 99 lähivaihtoehtoa muilta mantereilta rahdatuille superruoille. Aloita vaikka nokkosesta – se on minun suosikkini.

Syöminen on nautinto

Alkusivujen teksti kiteyttää fiksusti syömisen olemusta. Taitaako tuon paremmin sanoa?

Syöminen on yksi elämän suuria nautintoja. Kaikkein tärkeintä maanantaisoturin ruokavaliossa on oppia suhtautumaan ruokaan kuin ystävään, ei niin kuin ristiriitaisia ja ahdistavia tunteita aiheuttavaan vihamieheen.

Koska olen armottoman visuaalinen ihminen, ihastelen kirjan ulkoasua. Simppelin kaunis kokonaisuus, mainioita kuvia ja hyvännäköinen taitto. Varpu rulettaa, tykkään. Iso peukku. Tämä on hyvä perusteos kirjahyllyssä ja löytyy maltillisella hinnalla vaikka täältä Bookysta!

Karppisisko Tuulevi

Yksi vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s