Vuohenjuustobroileria, täytettyjä paprikoita ja värikästä salaattia

Olin viime viikolla marssimassa määrätietoisesti ulos Mikkelin kirjastosta, kun äkkäsin uutuuspöydällä karppikeittokirjan. Nopealla silmäyksellä Anna Hallénin Karppaajan kotiruokaa – Mutkaton tie terveyteen ja painonpudotukseen näytti sen verran kiintoisalta, että peruutin sen kanssa lainaustiskille.  Viikonlopun selailun ja ohjetestauksen perusteella voisin ostaa tämän.

Kirja edustaa LCHF- eli vähähiilihydraattinen + runsasrasvainen -näkemystä. Anna Hallén kirjoittaa omasta kokemuksestaan. Hän kertoo laihdutuskuureistaan ja siitä, kuinka muutti elämänsä vähähiilihydraattisen ruokavalion avulla. Kirjan yli 70 reseptiä ovat Hallénin omia. Niillä syntyy lämpimiä ruokia, lisäkkeitä, leipiä ja jälkiruokia. Kirjan loppupäästä löytyy myös kahdeksan viikon menu, joka voi auttaa pääsemään vähähiilihydraattisen elämän alkuun. Kustantajan mukaan Hallénin teos on Ruotsin myydyin karppauskirja viime vuonna.

SUNNUNTAIN RUOKALISTA

Kuudelle hengelle riittävät ohjeet ovat kirjan inspiroimia, mutta eivät tasan samoja kuin siinä olevat. Tällaisen ruokalistan kokkailin sunnuntailounaallemme eilen.

Vuohenjuustobroileri

Vuohenjuustoon hurahtanut tyttäremme vannotti laittamaan tämän ohjeen talteen. Meillä kokataan vuohenjuustobroileria aivan takuuvarmasti tulevaisuudessakin.

6 kpl broilerin filepihvejä
80 g pehmeää vuohenjuutsoa
1 tlk creme fraichea (180g)
(2 dl kermaa)
2 rkl tai enemmänkin hienoksi pilkottua persiljaa
ropsaus seesaminsiemiä
suolaa
mustapippuria

Hienonna vuohenjuusto haarukalla ja sekoita creme fraichen ja kerman kanssa. Kermaa voi olla vähemmänkin tai ei ollenkaan. Itse lisäsin sitä kastikkeeksi, sillä pöydässä oli osalle seurueesta tarjolla myös keitettyjä perunoita. Lisää joukkoon persiljasilppu, seesaminsiemenet, suola ja pippuri. Asettele filepihvit voideltuun uunivuokaan ja kaada vuohenjuustoseos päälle.

Paista 200 asteessa noin kaksikymmentä minuuttia. Broileri on kypsää, kun siitä valuu kirkasta nestettä hammastikulla pistäessä.

Täytetyt paprikat

3 punaista paprikaa
100 g pala normaalirasvaista fetajuustoa
rasiallinen ruohosipuli-tuorejuustoa (taisi olla Crème Bonjour)
Polar- juustoraastetta

Sekoita fetajuusto ja ruorejuusto keskenään tahnaksi. Halkaise paprikat pituussuunnassa ja poista siemenet. Aseta uunivuokaan ja täytä juustoseoksella. Ripottele päälle reippaasti juustoraastetta. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin puoli tuntia.

Värikäs salaatti
kirjassa nimellä Eri hyvä salaatti

1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 kurkku
1 vihreä omena
250 g kirsikkatomaatteja
(2 dl maissia)

Leikkaa kaikki ainekset pieneksi silpuksi ja sekoita. Jos olet tiukka karppaaja, jätä maissi pois (imeytyviä hiilareita 25.6 g/100g). Jos kaipaat vähän vahvempaa makua, silppua mukaan purjoa. Halutessasi voit lorauttaa lautaselle oliiviöljyä kastikkeeksi.

Appelsiini”riisi”

Tässä ohjeessa ei ole riisistä tietoakaan. Raejuusto markkeeraa riisiä, sillä siitä tulee jälkiruokaan riisimäinen suutuntuma.

2 dl kuohukermaa
400 g raejuustoa
makeutukseen steviaa
3 dl mantelilastuja
1-2 appelsiinia tai vastaava määrä klementiiniä

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita se valutetun raejuuston kanssa ja makeuta stevialla. Lusikoi tarjoiluastioihin  mantelilastujen ja klementiini-/appelsiinipalasien kanssa.

Kirjan ohjeessa oli myös kaksi keltuaista. Minulta ne jäivät uupumaan, siis vallan unohtuivat kokkaillessa. Hyvin kelpasi kumminkin! Perheen makeanhimoisille lisäsin annoksen päälle hiukkasen Marianne-rouhetta.

Karppisisko Tuulevi

Mainokset

10 responses

  1. Heips! Katson juuri koneelta 45-minuuttia jaksoa, jossa puhutaan karppauksesta. Tekin siinä vilahditte ja teidän bloginne nimi mainittiin tuossa äskettäin ja päätin tulla heti kurkkaamaan 🙂 Hyvä blogi, innovatiivisia reseptejä ja oikea asenne. Itse opiskelen ravitsemustiedettä täällä Englannissa ja Antti Heikkilä on itselleni todellinen suunnannäyttäjä.

    Hassuinta tässä karppauskeskustelussa on mielestäni juurikin tuo mikä nousi esille 45-minuutissakin: ”Kun ihminen tulee klinikalle ja kertoo voivansa hyvin ja kohentaneensa veren kolesteroliarvoja, niin hänet lytistetään sanomalla että se on väärin.” 😉 Jännä juttu. Väärin voida hyvin? Hirveitä uhkakuvia on ilmeisesti heitelty VHH-dieettien päälle ja mikä naurettavinta: Jopa ehdotettu karppaavien lasten huostaanottoa! Hyvänen aika.

    Pitäkää päät pystyssä ja lihat ja rehut ruokapöydissä! =) Se mikä tekee hyvää, ei voi olla huonoa.

    • Olen täsmälleen samaa mieltä Maria kanssasi näistä karppausasioista. On hienoa ,että olet ravitsemustieteitä opiskeleva nuori nainen ja olet huomannut sen, miten pieleen näillä nykyisillä ravitsemus-suosituksilla on täällä menty . Kaiken lisäksi nämä vanhat ns. asiantuntijat eivät voi sitä myöntää,vaan edelleen pelottelevat miten vaarallista on tämä karppaus ilman leipää,ja miten vaarallista on käyttää näitä luonnollisia eläinrasvoja. On välttämätöntä syödä näitä hiilihydraateja mm leivän muodossa, suositukset ainakin 6-8 palaa päivässä,ja vain pehmeät kasvisrasvat ovat terveellisiä heidän mielestään.
      Se on vaan niin ,että suurella osalla ihmisistä elimistö toimii oikein,kun rajoitetaan hh määriä,korvataan perunat ja pastat sun muut viljatuotteet kasviksilla ja,juureksilla,lisänä pähkinät,siemenet ja kotimaiset marjat .Rasvat ovat luonnollisia rasvoja.Tulokset puhuvat puolestaan,kun ihminen voi hyvin ja arvot ovat kohdallaan. Tietenkin on niin,ettei sellaisen ihmisen tarvitse karpata jolla ei ole mitään ongelmia noiden isojen hh määrien kanssa.

    • Kaunis kiitos Maria palautteesta.

      Maria & Kaisu Marjatta. Tietoinen ja oman kehon viestejä kuunteva syöminen rymistelee kyllä perinteisen ravitsemussuositusmaailman raameja. Onpa mielenkiintoista nähdä, millaiselta se maailma näyttää vaikka viiden vuoden päästä – toivon mukaan aika toisenlaiselta.

      Karppisiskot

  2. Hei! Aloitin itsekin karppaamiseen liittyvän blogin, vaikka näitä riittäääkin. 🙂 Teidän blogi vaikuttaa kiinnostavalta ja lisäsin itseni heti lukijaksi.

  3. Hei,
    Tämä vuohenjuustobroileri oli todella todella hyvää, itse en tähän mennessä ole vuohenhuustosta paljoa perustanut, mutta tässä olivat maut kohdallaan:)

  4. Päivitysilmoitus: Nyt on kuulkaa Koivakkalassa lihapullapäivä! « Karppisiskot ja vähähiilihydraattinen elämä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s