Vastaleivottua leipää – meilläkö?

Nämä leipäasiat ovat minulle pikkaisen ristiriitaisia. Olen entinen leivänpuputtaja ja korvannut vuosikaudet aterioita loputtomalla leivänsyönnillä. Nyt syön leipää vain vähän.

Toisinaan ostan 100%:sta rukiista tehtyä ruisleipää, yleensä otavalaisen Haapasen kotileipomon valmistamaa. Rukiisia hapankorppuja syön myös harvakseltaan. Näitä vähähiilarisia leipiä, useimmin Karppista, menee viipale silloin ja toinen tällöin. Karppista minulla on varuilla pakkasessa. Viimeksi söin sitä, kun munakenno oli päässyt tyhjenemään eikä ollut oikein muitakaan aamiaistarpeita kaapissa. Isommista määristä maha ei tykkää ja siksi pysyn leivän maltillisena kohtuukäyttäjänä. Osa vähähiilarisista leivistä kuuluu sarjaan leivänkaltaiset valmisteet ja niistä en oikein pidä.

Vastaleivotun leivän tuoksu

Joulun alla sain paketin YesDeli- verkkokaupasta, jonka valikoimat koostuvat karppaajalle sopivista tuotteista. Koeleivoin Adam´s  vähähiilarista erikoisleipäjauhosatsin. Pussi maksaa viitisen euroa ja siitä tulee kaksi vuokaleipää tai pieni pino sämpylöitä. Pitkästä aikaa huushollissa leijaili vastaleivotun leivän haju – ennen vanhaan leivoin aina silloin tällöin sämpylöitä. Tätä tuoksua perhe tervehti ilolla. Tuoreena, pikkuisen lämpimänä tämä siemenvoittoinen leipäseos toi mukavaa vaihtelua ja täydennystä ruokavalioon. Rakenteeltaan ja suutuntumaltaan leipä muistuttaa Karppista.
Vastapaistetussa leivässä kuori on rapsakka, mutta pehmenee pussissa. Tämä kannattaa siis syödä tuoreena, silloin leipä on parhaimmillaan ja maku ainakin minulle mieleisin. Jos leipää jää seuraavaan päivään, minulle se maistuu parhaiten paahdettuna.  On tiettyjä tilanteita, joihin vastapaistettu leipä istuu kuin nenä päähän. Muun muassa keittoruokien lisukkeena leipäviipale taikka pari on paikallaan.

Mistä se on tehty?

Adam´s -leipäjauhopussin sisältö on seuraavanlainen: mantelijauhoa, vehnäproteiinia (eli gluteiinia), pellavan- ja auringonkukan siementä sekä suolaa. Kuivahiiva on pakattu erikseen. Tässä kuten noissa teollisissa vhh-leivissäkin on gluteiinia, joka saattaa saada herkän kropan reagoimaan – oman kehon viestejä kannattaa kuunnella.

Leipominen on simppeliä. Ohjeita noudattamalla leipä syntyy helposti vaivattomasti. Valmissa Adam’s vähähiilarisessa leivässä on hiilihydraattia valmistajan tietojen mukaan 1,9 grammaa 100 grammaa kohden.

Hankintapaikka: YesDeli-verkkokauppa

Karppisisko Tuulevi

Yksi vastaus

  1. Noudatan Dukanin ruokavaliota (ruokavalioni.blogspot.com) ja jaan ristiriitaiset fiilikset karppileipien suhteen. Vatsa kyllä kestää mutta gluteiini arveluttaa silti. Vielä enemmän arveluttaa ruokailutapojen lipsuminen takaisin jatkuvan puputtamisen suuntaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s