Maanantaisoturin hormoniharmoniaa

 

Sain Varpu Tavin kirjat luettavaksi jo aikaa sitten. Kuvittelin postaavani niistä nopeasti. Turha luulo – huomasin kirjojen sisältävän itselleni niin jämerää tekstiä, ettei niitä nopealla läpilukaisulla hoideltukaan. Tässä siis lopulta pari vinkkiä vinkkiä vaikka pukinkonttiin, taatusti terveyttä ja ajatuksia edistävää sellaista.

Maanantaisoturit- kirjan kirjoittajat Varpu Tavi ja Kukka Laakso ovat koonneet  mielenkiintoisen paketin aiheista kahvakuulailu ja hiilihydraattitietoinen syöminen. Vaikka en uskokaan liikuntaan ohjaavien kirjojen lopulliseen  motivointikykyyn, niin tämä kirja kyllä kannattaa lukea. Muutenkin elämänmuutosten yhteydessä kannattaa perehtyä taustoihin, oli sitten kyseessä ruoka taikka liikkuminen. Emme ole pelkkiä tietyn lajin harrastajia tai ruokavalion noudattajia. Olemme hurmaavia kokonaisuuksia, joiden hyvinvointiin vaikuttavat niin ruokavalio, lepo, ihmissuhteet, työ, stressi kuin myös ne liikuntalajit mitä me harrastamme. Kirja muistuttaa tästä monipuolisesti. Sitäpaitsi –  jos olet käynyt joskus kahvakuulakurssin, löydät kirjasta hyvät ohjeet kertaukseen.

Hormoniharmonia selittää monta asiaa

Ensimmäinen ajatus Hormoniharmoniaa-kirjan luettuani oli helpotus. Jonkinlaisena julkikarppina olen välillä nolostellut sitä, että painoni ei ole tämän enempää laskenut.Ei sillä, ensisijainen tavoitteeni on ollutkin hyvä ja virkeä olo. Koska kuitenkin haluan keveämmäksi  ja tiedän mitä syön, olen hiljaa ihmetellyt miksei painoni ole tämän enempää pudonnut.

Olin elämäni kunnossa niinä vuosina, jolloin tein raskasta ruumiillista työtä. Aktiivinen ja säännöllinen liikunta ei ole istunut arkeni aikatauluihin, ei edes ennen lapsia. Nyt olen hakenut itselleni mieluisimpia liikkumisen muotoja ja olen niitä pikkuhiljaa löytänytkin. Joogaohjaajani kertoi jo heti ensimmäisellä tunnilla lajin vaikuttavuudesta nimenomaan hormonitasapainoon. Lisäksi omistan kahvakuulan, tosin turhan painavan. Toivon nyt, että löydän hyvän kahvakuulaohjaajan ja tilaa arjessani lajin  harjoitteluun.

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulma

Jonkinasteinen hormonien epätasapaino lienee toinen syy hitaaseen painonpudotukseeni. Omaa historiaani tarkastelleessa löysin monta yhtymäkohtaa Hormoniharmoniaa-kirjan kuvaamille oireille. Ongelmana on yhteenvedon vaikeus. Kilpirauhaseni ainakin  toimii hitaanlaisesti, mutta oireita löytyy myös keltarauhashormonin- ja kortisolinpuutoslistalta. Vaikkei kovin lopullisia johtopäätöksiä kirjasta voikaan vetää, se antaa kimmokkeen tutkia aihetta syvemmin omalla kohdalla.

Varpu itse asuu Saksassa, jossa kokonaisvaltainen ihmisen hoitaminen on täysin eri tasolla mitä meillä Suomessa. Tästä kertoo esimerkiksi se, että saksalaisista lääkäreistä n 10 %:a on suorittanut jonkin täydentävän hoitomuodon koulutuksen lääkäriopintojensa lisäksi. Esimerkikisi homeopatia on siellä laajassa käytössä, eikä saa virallisen terveydenhuollon väkeä  hyperventiloimaan toisin kuin Suomesssa tuntuu käyvän. Varpun tekstistä välittyy asenteellinen avarakatseisuus, johon asuinympäristö vaikuttanee osaltaan.

Mikään hormonien vanki en kuitenkaan suostu olemaan, vaikka ne meitä naisia ohjaavatkin voimakkaasti. Löysin   kirjasta lempeitä tapoja hoitaa hormonitasapainoa yrttien, luonnollisten hormoneja tukevien valmisteiden, ruokavalion ja joogan avulla. Pidän Varpun ja Anjan moniulotteisesta ja ennakkoluulottomastatavasta lähestymistavasta. Samaa meininki on myös Varpu Tavin ja Leena Hausbrandtin vuonna 2007 julkaistussa kirjasta Nainen parasta vuosikertaa. Sitä ei valitettavasti taida enää olla saatavilla kuin kirjastoissa.

”Vapauta itsesi ulkonäköpaineista ja kehon virheisiin keskittymisestä! Negatiivisessa itseinhon kehässä kieriskely pitää sinut ikuisesti maanantaissa…” (Maanantaisoturit)

Kirjat Bookyssa
Varpu Tavi & Kukka Laakso: Maanantaisoturit
Anja Huovinen & Varpu Tavi: Hormoniharmoniaa ruokavalion ja joogan keinoin

Karppisisko Virpi

LISÄYS 7.12.2011

Suosittelemme myös muita myynnissä olevia Varpun ja kumppaneiden kirjoja
Kahdesta ensimmäisestä tulee tuonnempana esittely blogiin
Ilkka Salmenkaita & Varpu Tavi: Laihdu ilman nälkää
Hyvä, maltillisen monipuolinen perusteos, joka auttaa ymmärtämään miksi hiilihydraattitietoinen elämäntapa saa voimaan monin tavoin paremmin.
Varpu Tavi & Kikka Lehtonen: Laihdu! herkutellen ja pysyvästi
Kirja on paitsi Kikka Lehtosen  hiilihydraattitietoisen elämäntapamuutoksen tarina, myös vhh-elämäntavan laajempi kuvaus. Kirjasta löytyy ruokaohjeita.
Anja Nysten, Varpu Tavi & Tooma Tuohikorpi. Laihdu ilman nälkää. hiilihydraattitietoista kotiruokaa
Pokkariversio alunperin kovakantisena ilmestyneestä teoksesta.Kovakantinen on Tuulevilla ahkerassa käytössä – sitä emme tiedä,  mitä muutoksia pokkariversioon on tehty.

 

4 responses

  1. Pokkariversiossa on samat ruokaohjeet, siitä puuttuvat hiilarigrammat ja Prodex-pisteet. Kustantaja kysyi, saako prodexit poistaa, ja annoimme luvan, mutta emme tajunneet että ne poistavat grammatiedotkin samalla…

  2. Minulla on tuo Maanantaisoturit-kirja ja olen sitä selaillut hyvin innokkaana. Ajattelin joululahjaksi ostaa itselleni kahvakuulan. Pelkään vain, että osaanko yksin tehdä liikkeitä oikein, mutta kun meiltä on matkaa kirkonkylään 20 km, niin en viitsisi ilmoittautua mihinkään ryhmäänkään.

  3. @Pami: Jos sulla on mahdollisuus katsoa DVD:eeltä ohjeet, voit opetella niinkin. Itse opettelin aikoinaan Pavel Tsatsoulinen DVD:n From Russia With Tough Love opastuksella, mutta nykyisin on jo suomeksikin saatavissa joku DVD.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s