Vieläkö omenapaistos onnistuisi?

Vaikka paras omena-aika meni jo, kirjoittelen kumminkin yhden omenaohjeen. Kokkailin jälkiruoan vähän aikaa sitten – no kuukausi takaperin – tyttären kanssa. Harmittaa, etten ole saanut reseptiä aiemmin tänne. Koko juttu ihan unohtui viime viikkojen jalkahärdellin tuoksinassa.

Ohje on helppo, nopea ja hyvä. Parhaiten tähän sopivat kotimaiset, hieman happamat omenat, jos niitä vielä jostakin saa. Kaikkein kunnianhimoisimmat kotitalousihmeet ovat saattaneet kääriä paperin sisään kellariin kotimaisia jouluomppuja – niistäkin tätä voisi valmistaa. Tuontiomenoista kannattaa valita kirpeimmät. Nyt siis omppuilemaan.

Tarvitset mieleisen määrän omenoita, keskikokoisia semmoiset 8 – 12 kappaletta. Poraa siemenkodat pois ja leikkaa omput ohuiksi viipaleiksi. Voitele sopivan kokoinen uunivuoka hyvin voilla ja väännä uuni lämpötilaan 200 astetta.

Sirotteluseos:
kookoshiutaleita
mantelijauhoa
manteli- tai pähkinärouhetta
kanelia
steviaa

Päälle:
voita (arvioisin, että laitoimme noin 150 g)

Sekoita sirotteluseos omenaviipaleiden kanssa. Me emme ihmeemmin noita aineksia mittailleet, vaan sekoittelimme pussin pohjat keskenään. Kookoshiutaleita, mantelijauhoa ja –rouhetta oli suunnilleen yhtä paljon kutakin, arviolta reilu desi jokaista. Pähkinärouhe on ihan yhtä hauskan rouskuva vaihtoehto seokseen. Kanelia meni talouskoulun käyneen kotikokin sormituntumalla meidän maun mukaan sekä lopuksi ripaus koko vuoan päälle. Tarkkaa määrää en osaa sanoa. Lisää steviapölyä äärimmäisen varovasti. Sekoita omenaviipaleet ja mausteseos keskenään ja kumoa vuokaan.  Lisää päälle voi nokareina tai ohuina siivuina.

Kun paistos kypsyy uunissa – siihen menee puolisen tuntia – vatkaa kerma valmiiksi ja mausta sitä hiukan stevialla. Tarjoile kypsä paistos lämpimänä kerman kanssa. Meillä perhe lusikoi annoslautaselle vaniljajäätelöä.

Olen muuten huomannut, että meidän uunimme lämpötilat ja saman tien paistoajat heittävät. Uuni myös paistaa hiukan epätasaisesti. Kun luette ohjeita, olkaa noiden minun antamieni paistoaikojen suhteen valppaina. Vähempikin saattaa riittää.

Karppisisko Tuulevi

Mainokset

3 responses

  1. Tänään tein jälkiruuaksi omenapaistosta ja siitä tuli aivan taivaallisen hyvää.Kyytipojaksi kermavaahtoa johon laitoin vaniljaa ja sukrinia makeudeksi.Sukrinia laitoin myös omenapaistoksen sirotteluseokseen.
    Itse en oikein tykkää siitä Stevian sivumausta.

  2. Varmaan hyvää, täytyy kokeilla kun nyt on noita happamia kotimaisia omppuja!! Löysin teidän blogin vasta tänään. Hyviä reseptejä jo löysin muitakin mitkä menee kokeiluun. Kiitos!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s