Karppaus on kamala mörkö

ja me Karppisiskot olemme sotkeutuneet sen mörön helmoihin. Vai olemmeko?

Maikkarin toimittaja Mirja Sipinen soitti tiistaina ja kyseli kiinnostustamme puhua karppauksen ympärillä vellovasta ilmapiiristä. Miksi karppaaminen kiihdyttää mieliä paljon enemmän kuin vaikkapa kasvissyönti. Miksi laineet lyövät lehdistössä ja netissä niin, ettei ylilyöntejä varota kummallakaan ”rintamalla” enää yhtään. Ihmisiä nimitellään ja uhkaillaan. Miten ihmeessä ihan tavallisesta terveyskeskustelusta tuli tällaista? Miltä se kuulostaa karppaajan korvissa?

Lupauduimme mukaan 45 minuuttia -ohjelmaan. Parkkeerasin kipsijalkani kanssa Virpin perheen kyökkiin heti eilisaamuna ja aloittelin tätä tekstiä. Kun kuvaaja ja toimittaja löysivät perille Ristiinaan, juttelimme keittiön pöydän ääressä ilmiöstä leppoisissa fiiliksissä. Minä pilkoin vihanneksia kuvan salaattiin ja Virpi valmisteli kasvislisäkettä aurajuustotäytteisen kanan seuraksi. Tunnin päästä leivinuunista leijui herkullinen tuoksu. Asetuimme porukalla syömään herkullista ja värikästä karppiruokaa, jota kauhottiin myös Virpin lasten lautasille. Lapset saivat lisukkeeksi myös vähän toisessa vuoassa kypsennettyä perunaa.

Juttu on paitsi puhetta tästä vallan kummalliseksi menneestä karppauskeskustelusta, myös näköala karppaajan arkipäivään ja siten yksi tapa tarkistaa karppaus-käsitteen sisältöä. Karppaus ei ole hiilihydraatiton ruokavalio. Se ei automaattisesti tarkoita vihannesten hylkäämistä tai syömisen kapeutumista. Laajempi kuvaus meidän tavastamme karpata löytyy eräästä aiemmasta postauksestamme.

Joko ensi tai seuraavalla viikolla sitten nähdään ja kuullaan mitä kokonaisuus pitää sisällään. Juttuun haastatellaan muutamaa muutakin ihmistä, joista kerromme tarkemmin, kunhan ohjelmatiedot ovat julkiset ja saamme tiedon lähetysajankohdasta.

Karppisisko Tuulevi

14 responses

 1. Minulla on ravitsemusterapeuttina ja ihan ihmisenäkin (!) sama käsitys. Toivon, todella että saisimme medissakin näkyviin karppauksen todelliset kasvot. Omakin kokemus on että kasvisten käyttö lisääntyy, moni syö hiilareita kuitenkin reilusti enemmän, jotta kroppa olis ketoosissa. Olen muuten ymmärtänyt, että joskus 70-luvulla kasvissyönti oli todella outoa puuhaa ja jos silloin olisi ollut sosiaalistamediaa, varmasti asiaa olisi ruodittu. Nyt asia on niin tavallista, ettei se ketään hetkauta. Itse olen sanonutkin, että voisimme suhtautua karppaukseen kuten kasvissyöntiin: viisaasti toteutettuna se voi olla sekaruuan vaihtoehto, mutta äärimmilleen vietynä, asiantuntijana en voi suositella, mutta jokainen aikuinen toimikoon arvojensa mukaan.

 2. Hei! Ja kiitos hyvästä blogista =) Katsoin juuri 45 minuuttia ja oli ihan pakko tulla sanomaan että kyllä, hevostenkin täytyy karpata, koska niille on myös alkanut tulemaan enenevissä määrin metabolista oireyhtymää vrt diabetes. =) Eli leipä voisi ehkä kelvata lehmille… en tiedä. Itse en antaisi sitä kenellekään ;))) Jatkakaa hyvää työtä!!

 3. Tere!

  Oli kiva pätkä nelivitosessa teistä! Eikä mitään munapekoniuutisointia ehtoopäivän lehdykäisten tapaan! Kiitos teille rohkenemisesta!

  Juttua on hautumassa täälläkin pikku blogiini, olen vain vähän väsyksissä eilisen hyvinkin henkisesti rankan päivän jäljiltä, joten voi vähän kestää…Tänään on nimittäin toinen samanlainen päivä edessä.

  Mutta jatkamme aloittamallamme tiellä. Vaikka ajoittain ottaa kupolista enemmän kuin kotitarpeiksi tämä ”karppaus”. En enää ole viitsinyt puhua karppaamisesta oikein kenellekään. Ja diabeteshoitajallekin meni kuin väärä raha, kun ilmoitin verensokerin laskemisen syyksi sen, etten enää syö niin paljon hiilihydraatteja, kun olen alkanut hiilareita räknäämään ohjeiden mukaan (en kertonut mitkä ohjeet olivat kyseessä). 😀 Koska se tättähäärä olisi noussut metrin seinää kevyesti ylös ja heitellyt kirkuen voltteja takaperin.

  Zoromnoo!

  -Massu

  • Toimittaja vaikutti jo puhelimessa sen verran fiksulta ihmiseltä, että oli helppo lupautua mukaan. Mirja Sipinen oli sitä miltä kuulostikin.
   Tästä k-alkuisesta sanasta on tullut kumma kirosana monelle, vaikka itse asiaa kannattaisi ison joukon miettiä. Hiilihydraattitietoisuus tekee yleensä hyvää; vähintäänkin laatuun kannattaa kiinnittää huomiota.
   Tuulevi & Virpi

 4. Ihana juttu teistä 45 minuutissa. Minä karppaa osittain, siksi siitä en muille paljon puhu. Sanon vain vältteleväni valkoista vehnäjauhoa ja sokeria. Lisäksi syön aina viikonloppuisin perunaa.

  Mukavan oloinen blogi teillä. Täytyy alkaa seuraamaan!!

 5. Olen diabeteshoitajana nähnyt miten toivoton on tämä nykyinen ns.virallinen ravitsemussuositus 2T diabeetikoille.
  Itse tutustuin tähän vhh ruokavalioon joskus neljä vuotta sitten ja noudatin sitä silloin puolisen vuotta.Minulla ei ollut silloin vielä nettiä kotona,joten en voinut saada näitä ihania reseptejä esim.mantelileivästä y.m.ruuista . Olen ollut aina hyvin perso leivälle ja syönytkin nimenomaan ruisleipää terveellisesti,mutta tällä varmasti olen kerännyt kaikki ne ylimääräiset kilot ja lisäksi kaikilla noilla ns”.terveellisillä kevyltuotteilla.”
  Kun silloin alotin tuon karppaamisen huomasin kuinka hyvin se toimi,paino laski ja voin hyvin.Niinpä sitten uskalsin suositella tätä parille ongelmapotilaallekin. Sokerit olivat hyvin korkeita ja insuliinimäärät suuret sekä ylipainoa reippaasti.Entä mitä tapahtui. Sokerit laskivat molemmilla huikeasti ja insuliinimääriä voitiin laskea reippaasti ,painot laskivat ja he voivat hyvin.Omalääkärinikin oli kyllä myötämielinen tästä,kunnes sitten vastaava diab.lääkäri kuuli ,että olin suositellut hänen mukaansa hiilihydraatitonta ruokavaliota potilailleni. Vastasin hänelle ,että en ole suositellut hiilihydraatitonta vaan vähähiilihydraattista ruokavaliota,ja että niissähän on tietty ero.Kävimme sähköpostilla muutamia kipakoita kirjeenvaihtoja. Kysyin häneltä ,ettå kumpi sitten on paremp,sekö,että sokerit hipovat taivaita vai että tilanne on lähes normaali. Ei hän siihen antanut vastausta.

  Nyt olen ollut eläkkeellä enkä ole enää työelämässä mukana. Aloitin itse uudelleen runsas vuosi sitten karppaamisen ,painoni on laskenut n.17kg, ja voin hyvin.Kol. arvoni ovat aina olleet normaalit,nyt kok. kol. oli noussut hiukan,mutta HDL kol. oli noussut ad 2.5 ja Trigly laskenut 0.7 joten kok. tilanne näiden suhteen on parempi.Minulle tämä on ainakin loppuelämäni ruokavalio. Aion suositella jokaiselle diabeetikolle tätä jotka tunnen,koska tämä ruokavalio on ehdottomasti oikea 2T diabeetikolle, Ja ehdottomasti silloin jos tasapaino on huono ja on ylipainoa. Monet lääkärit pelkäävät,että syödään liikaa proteiineja jolloin munuaiset menevät pilalle.Ei syödä,laskin,että jos söisin tämän nykysuositusten mukaisesti tulisii proteiineja enempi.Kasviksia,ja juureksia tulee tässä syötyä enempi,samoin kotim.marjoja ,siemeniä,pähkinöitä ja manteleita.Pois ovat kaikki höttöhiilarit kuten,sokerit ,karkit jätskit,pikkuleivät kakut,
  myös viljat ,puurot,pastat.leivät .perunat,riisit ovat poissa ruokavaliosta.
  Olen ihmetellyt tätä meteliä ruisleivästä, On aivan katastrooffi jos ei syödä ruisleipää. Syödäänkö Etelä-Euroopassa,Afrikassa.Aasiassa,Amerikassa,Japanissa ruisleipää? Eipä taida löytyä mistään kys.maista ja silti pysytään hengissä.

 6. Hei vaan Kaisu Marjatta!
  Tapasin vähän aikaa sitten noin 55-vuotiaan miehen, jota uhkasi viime talvena insuliinin piikitys. Koska piikittäminen kauhistutti, hän päätti kokeilla olisiko muita konsteja. VHH-ruokavaliolla paitsi karisi 20 kg painosta, myös normalisoituivat verensokerit. On muuten hyvinvoiva ja salskea mies nyt. Tämä on yksi niistä lukuisista yksittäistapauksista. Ruotsissa vähähiilihydraattisuus on nykyään hyväksytty yhtenä diabeteksen hoitomuotona. Kyllä nämä pistävät miettimään.
  Karppisisko Tuulevi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s