Kaalia kääryleenä

Kaalikääryleitä pidetään niin toivottoman hitaina valmistaa, että moni ostaa ne valmiina. Löysin kaupasta juuri tähän tarkoitukseen jalostettuja hauskan näköisiä litteitä kaaleja ja ajattelin viime viikonloppuna valmistaa tätä harvinaisempaa herkkujen herkkua.

Jaoin työvaiheet niin, että lauantaina keitin siivouksen lomassa kaalin ja sunnuntaina oli valmis kaali käytettävänä. Joku on kertonut, että keitetty kaali ei haise niin voimakkaasti, jos ei pidä keittovaiheessa kantta kattilan päällä. Voi olla, että auttaa, minä tämän unohdin ja haju oli ainakin lapsien mielestä tyrmäävä, mieskin vähän asiasta mainitsi. Onko kellään tähän vinkkiä? Ihana ja ravinteikas kaali meinaa jäädä meidän perheessä juuri tämän takia liian vähälle käytölle.

Kun työt oli jaoteltu kahdelle päivälle, ei itse kääryleiden teko ollut kovinkaan aikaa vievää. Paistaminen toki on sitä. Suurin osa esille kaivamistani kaalikääryleohjeesta kehoittaa paistamaan niitä noin tunti, puolitoista. Mielestäni se ei riitä. Pitkä paistoaika, ahkera valeleminen ja loppuajasta vuoan peittäminen foliolla antaa lopputulokseksi herkullisen perinneruoan ja mitä loistavimman karppiherkun.

Kaalikääryleet

noin 1 1/2 kg:n painoinen valkokaali
vettä
1 tl suolaa / litra vettä
n.500g jauhelihaa, sika-nautaa
1 sipuli
1rkl voita
1 Kieku-kanamuna
1 dl kaalin keitinlientä tai kermaa
1 tl suolaa
1/4 tl valko- ja mustapippuria
1 tl meiramia
2-3 dl hienonnettua kaalia
2 dl keitettyä ohraa

+ Kaalin keitinlientä, johon voi maun vuoksi lisätä kasvisliemijauhetta, hieman siirappia tai inkkarisokeria

Koverra kaalista kanta ja keitä kaalia suolalla maustetussa vedessä kunnes se tuntuu pehmeältä, keittoaika riippuu kaalin koosta. Irrota uloimmat lehdet varovasti sitä mukaa, kun ne kypsyvät.

Sekoita hienonnettu sipuli, muna, neste ja mausteet raa’an jauhelihan joukkoon ja vaivaa seos tasaiseksi. Hienonna kaalin sisimmät lehdet ja lisää ne (sekä keitetty ohra) mureketaikinaan. Itse laitoin ohraa, mutta mielestäni se ei vaikuttanut makuun/rakenteeseen, joten se on helppo myös jättää pois = vähemmin hiilareita.

Levitä kaalin lehdet työpöydälle ja ohenna tarvittaessa lehtiruoteja. Nosta kullekin lehdelle pari ruokalusikallista täytettä ja paketoi ne. Vaikka lehdet olisivat hieman repaleisiakin, pysyy kääryle paketissa ihan hyvin kasassa.

Nosta kääryleet vieri viereen voidellulle uunipannulle ja lastua kääryleiden päälle muutama voinokare. Kypsennä 175-200 asteen lämmössä pitkään, vähintään tunnin ajan, valele kypsymisen aikana kaalin keitinliemellä. Pienennä lämpöä kypsymisen loppuvaiheessa. Itse jätin hautumaan loput kääryleet syömisen jälkeen vielä peitettynä leivinuunin jälkilämpöön melkein kahdeksi tunniksi. Olipa makean hyvää, niinkuin kaaliruoat tuppaa olemaan pitkän hauduttelun jälkeen.

Nauti kasvisten ja puolukkasoseen kera!

Karppisisko Virpi

Advertisements

9 responses

  1. Ah, näitä täytyy kokeilla syysloman pitkinä päivinä! Ihana blogi teillä Siskot 🙂 Tunnelmallisia ja makoisia syyshetkiä teille molemmille!

  2. En seuraa kuin 2blogia, tämä on toinen niistä 🙂 kiva lukea tällästä, arkisen karppaajan hyviä ohjeita. Enemmän toivoisin teiltä ohjeita, nimittäin ne on aina niin hyviä. 🙂

  3. Mie oon lisänny lorauksen viinietikkaa keittämisen alussa, ei ole tullu hajukommentteja… 😉 Siltikään ei perheelle oikein maistu kaalit, eli sitä tämä kikka ei takaa, mutta hajuhaitat vähenee.

  4. Hei!

    Oletko koskaan kokeillut pakastaa kaalia kokonaisena? Se on hyvä vaihtoehto keittämiselle. On sen jälkeen yhtä pehmeä kuin keitettynä, paitsi että on vähän sitkeää, joten on helpompi kääriä.

    Viimeksi kun tein kaalikääryleitä, kokeilin tätä kuulemaani konstia. Ja se oli yllättävä! Pidin kaalia viikon pakastimessa (ehkä vähempikin olisi riittänyt) ja sitten sulatin jääkaapissa. Olisi saanut olla ehkä päivän enemmän sulamassa, koska sisusta oli vielä vähän jäässä. Mutta käytin ensin sulaneet ja sen jälkeen sulatin mikron sulatuksella pienen hetken, niin sisustakin oli käytettävissä.

    Kaikki muu tehtiin samalla tavalla kuin keitetyn kaalin kanssa, mutta huomattavasti helpompaa, kuin sen ison kaalin pyörittely tulikuumassa vedessä jäi pois. Tällä konstilla teen ensikerrallakin.

    Eikä muuten haise! 🙂

  5. just tätä samaa vinkkiä olin tulossa kertomaan =) mulla on yks kokeilu takana ja oli vain yön pakkasessa ja olis saanu olla ehkä vuorokauden..viikkoa tuskin tarvii olla, mutta eipä se sielä mikskään mene..nopeuttaa tosiaan ihan tosissaan!!

  6. Mielenkiintoisen kuuloinen idea tuo kaalinpakastaminen, täytyykin pitää mielessä ja kokeilla joskus. Tulee muutenkin tehtyä kaalikääryleitä aivan liian harvoin.

  7. Kiitos palautteesta ja käytännön vinkeistä. Onpa kivaa, että tykkäätte blogista.
    Tuota savoijinkaalia emme ole kokeileet, mutta uudessa PIENI, SUURI KAALI -kirjassa näyttää olevan ohje Savoijin pikakaalikääryleet. Kuulostaa kokeilemisen väärtiltä.

    Tämän linkin takaa löytyy pdf-näyte -kirjasta http://pienisuurikaali.fi/pienisuurikaali_nayte.pdf. Ko. ohjetta valitettavasti ei näytteessä ole; bongasimme näytteen nelossivulta vain maininnan, että sellainen opuksesta löytyy.

    Muutama muu ruokaohje on jo tuossa näytteessäkin: borssikeitto, Irish stew eli kyssäkaalia ja karitsaa oluessa, kukkakaalia ja perunaa intialaisittain (jätetään vain pottu pois), possunposkia ja savoijinkaalia (eksoottisempi ohje).

    Tilasimme kirjan, että pääsemme perehtymään paremmin.
    Tuulevi & Virpi

  8. Heip 🙂

    Minäkin tein tässä muutama viikko sitten kaalikääryleitä ihan perinteiseen tapaan 😉 tai siis melkein. Vaihdoin tuon ohran kukkakaaliin (raakaan) ja meni itselle ja muullekin perheelle kuin kuuma veitsi voihin 🙂

    Mukavaa syksyn jatkoa! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s