Sinikka Piippo on marja- ja yrttikuningatar

Suomalaiset marjat, kaikki metsän ja puutarhan lajit.
Elinvoimaa mausteista, terveelliset maustekasvit ja niiden käyttö.

Yksi postaus ei tee näille kahdelle Sinikka Piipon kirjoittamalle kirjalle ollenkaan oikeutta. Kummastakin voisi kirjoittaa monta ja silti jäisi paljon sanomatta. Hankkikaa siis omat opukset, jos marjat ja yrtit innostavat. Minä rankkaan nämä kaksi opusta aihepiirin mukaisissa julkaisuissa kärkisijoille. Maustekirjassa on tuhansittain sekä maustekäyttöön että lääkekäyttöön liittyviä vinkkejä, mausteiden historiaa ja niiden viljelyohjeita.  Mukana on yhteensä 44 maustekasvia. Marjakirjassa esitellään 33 Suomessa kasvavaa, sekä viljeltyä että luonnonvaraista marjasukua sekä hengästyttävä määrä niiden ominaisuuksia.

Sinikka Piippo kasvitieteen professori Helsingin yliopistossa. Haastattelujen perusteella hänellä tuntuu olevan lumoava luontosuhde ja intohimo kaikkeen, mikä ympärillämme versoo. Sellaisen vaikutelman nämä kaksi runsaudensarvina versovaa kirjaakin antavat. Paitsi teksti, myös valtaosa runsaasta kuvituksesta on Piipon käsialaa. Tässä on tietokirjailija isoilla kirjaimilla!

Huumaavat yrtit

Minä olen joskus luullut, että kurkuma on curryn kaltainen mausteseos. Väärin. Se on yrtti, jota käytetään curryn osana ja sitä voi kasvattaa ruukussa. Se on paitsi mauste, myös moninaisesti hoitava yrtti. Piipon mukaan se jopa ehkäisee Alzheimerin tautia. Korianteri taas alentaa verensokeria ja salvia saattaa ehkäistä 2-tyypin diabetestä. Antiseptinen kardemumma torjuu herpes simplex-virusta ja hoitaa kipuja ja tulehduksia. Persilja auttaa virtsatievaivoihin ja selleri lievittää virtsasnkarkailua. Tässä vain pikkuriikkinen poiminta paksun oppaan sisällöstä. Kunkin kasvin kohdalla on myös varoituksia. Muun muassa sinappi lisää keskenmenoriskiä ja saattaa häiritä kilpirauhasen toimintaa tai minttu aiheuttaa mahavaivoja herkkävatsaisille.

Mukana yrttilistassa on myös monen karppaajan makeutusaineena käyttämä ja jopa itse kasvattama stevia. Itse olen tutustunut siihen vain jauheena ja nesteenä. Piipon mukaan steviaa käytetään Paraguayssa teenä diabeteksen hoidossa. Se alentaa verenpainetta ja säännöllistää sykettä.  Kuten muidekin kasvien kohdalta, steviankin yhteydestä löytyy varoituksia. Pitempiaikaisessa käytössä se saattaa vahingoittaa munuaisia tai ehkäistä raskautta.

Maistuvat marjat

Marjakirjan kansien välistä löytyy muun muassa infoa marjojen viljelystä ja käytön historiasta Suomessa, käyttöohjeita sekä hengästyttävän tarkat tiedot  marjojen sisältämistä ainesosista ja terveysvaikutuksista.

Kun tein ruokavaliossani korjausliikkeen hiilihydraattiteitoiseen suuntaan, luovuin melkein kokonaan tuontihedelmistä ja lisäsin roimasti kotimaisten marjojen käyttöä.Onkin mielenkiintoista lukea marjatietoa, jota opuksessa on niin paljon ettei mieli meinaa käsittää. Muistan näistä vain murto-osan, mutta onneksi kirjaa voi käyttää hakuteoksena.

Nyt selvisi se, että mansikassa syöpää ehkäisevä ellagihappo on hyvin imeytyvässä muodossa. Mansikka myös puhdistaa suolistoa ja poistaa kuona-aineita. Mustikassa on viisi kertaa enemmän antioksidantteja kuin porkkanassa, parsakaalissa ja kesäkurpitsassa. Mustikan terveysvaikutukset ovat muutenkin mittavat. Sen antosyaanit muun muassa alentavat verenpainetta ja laajentavat verisuonia. Suosikkini puolukka taas sisältää jopa karpaloa enemmän A-tyypin proantosyadiinia, joka suojelee virtsatietulehduksilta. Mustaherukka aktivoi immuunijärjestelmää, hormonitoimintaa, soluaineenvaihduntaa ja suojelee limakalvoja.

Sitten suosikkini tyrni. Siitä löytyy käsittämätön määrä terveysvaikutuksia. Siinä on on muun muassa paljon superoksididismutaasientsyymiä, tehokasta antioksidanttista entsyymiä, joka voi muuttaa terveydelle haitallisia happiradikaaleja vaarattomiksi.

Mahtavat kirjat – osta vaikka omaksi!

Sinikka Piippo: Elinvoimaa mausteista – terveelliset maustekasvit ja niiden käyttö. 336 s. Minerva 2011
Sinikka Piippo: Suomalaiset marjat – Kaikki metsän ja puutarhan lajit, 212 s. Minerva 2010

4 responses

 1. Moikka karppisiskot!

  Kiitos kivasta blogista! Olen saanut paljon hyviä vinkkejä teiltä 🙂 Olen karppaillut nyt parisen kuukautta ja en ole aiemmin voinut näin hyvin, karppaaminen on mun juttu!!

  Olen käyttänyt Stevia lähes päivittäin turkkilaisen jogurtti-rahka-marjaseoksen makeuttajana ja säikähdin tuota kommenttianne että pitempiaikaisessa käytössä se saattaa aiheuttaa munuaisvaurioita, mitä se tarkoittaa? Mitä tässä tarkoitetaan pitempiaikaisella käytöllä?
  Uskallanko enää käyttää sitä? Netistä löytyy vain artikkeleita jossa sanotaan että esim. Japanilaiset ovat käyttäneet Steviaa vuosikausia ilman haittavaikutuksia…

 2. Hei nimetön!
  Kiitos palautteesta; onpa kivaa että olet löytänyt iloa blogista! Myös minä olen voinut parhaiten karpatessani. Vaikutukset tuntuvat niin kropassa kuin mielessäkin. Mulle tämä on muodostunut elämäntavaksi. Kyseessä ei ole dieetti.

  Tuo stevia-osuus on suora lainaus Sinikka Piipon tekstistä, eikä siinä ole tarkempaa määrittelyä sille mitä pitempiaikainen käyttö tarkoittaa. Itse olen käyttänyt steviaa koko sen ajan mitä olen karpannut eli kaksi ja puoli vuotta. Alussa käytin sitä huomattavasti enemmän kuin nyt ja eniten juuri tuon turkkilaisen makeuttamiseen, joskus leivontaan. Määrä on vähentynyt matkan varrella – kaipaan siis makeaa vähemmän. Luin alussa paljon steviaa koskevia artikkeleita ja otin selvää, Sen käytöstähän on maailmalla paljon myönteisiä kokemuksia, mm. juuri Japanissa.

  Tein sitten omat johtopäätökseni sen perusteella, minkälainen kokonaistuntuma minulle kehittyi eli käytän steviaa edelleen. Kun lainasin tuota Piipon kommenttia, mietin itse sitä suhteessa muita yrttejä koskeviin esittelyihin. Kuten mainitsin tekstissä, KAIKKIEN yrttien kohdalla oli vastaavia varoituksia: voi häiritä kilpirauhasen toimintaa, suurina määrinä saattaa aiheuttaa sitä tai tätä. Ajattelen, että ne ovat samanlaisia muistutuksia kuin mitä on lääkepakkauksissa; joillekin tulee ongelmia, valtaosalle käyttäjistä ei. Minä en tehnyt muutoksia omaan stevian käyttöön tuon perusteella. Minä en tässäkään asiassa neuvo ketään, kuten emme tee blogissa muutenkaan. Me kerromme täällä omista kokemuksistamme. Minä toimin näin stevian kanssa.

  Karppisisko Tuulevi

  • Kiitos Karppisisko Tuulevi nopeasta vastauksestasi!

   Näinhän sen tietysti on, kaikki yrtit voivat aiheuttaa joillekin herkemmille ihmisille jotakin, suurimmalle osalle ei. Taidan jatkaa Stevian käyttöä, hyvä kuitenkin tietää että jos alkaa tulemaan jotakin erikoisia tuntemuksia, syynä voi olla mm. sen käyttö…

   Missasin teidän luentonne täällä Mikkelissä, oliko siellä paljon osanottajia, onko mahdollista että järjestettäisiin uusi luento jossain vaiheessa?

   t. Karppineitonen Mikkelistä

   • Hei vielä!
    Luentoja ei ole tällä hetkellä tiedossa, mutta Virpi pitää kolme karppiruokakurssia Marttakeskuksessa Mikkelissä
    ma 17.10. klo 17.00-20.00 Karppaajan arkiruokaa
    ma 14.11. klo 17.00-20.00 Karppiruokaa pikkunälkään ja eväiksi
    ma 28.11. klo 17.00-20.00 Karppaaja juhlii
    Ilmoittautumiset viikkoa ennen kurssia / tilaisuutta toimistoon p. 0440 228 910 tai sähköpostiin kati.putkonen(at)martat.fi
    Kurssit ja mm. hintatiedot löytyvät myös täältä
    http://www.martat.fi/jarjesto/alueellinen_toiminta/etela-savo/
    Tällä hetkellä ensimmäinen kurssi taitaa olla täynnä, mutta kahdelle muulle taitaa olla vielä tilaa.
    Luennoista ja kursseista ilmoittelemme myös blogissa ja FB-seinällä http://www.facebook.com/karppisiskot
    tv. Tuulevi & Virpi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s