Hysterisointia karppauksen ympärillä?

Kummeksuen seuraan median tapaa käsitellä karppaamista. Toki joidenkin lehtien motivaationa on saada myyntiä nousuun provosoivien otsikoiden avulla. Kyseenalaisen tiedon jakoon sortuvat kuitenkin myös asialliset sanomalehdet sekä YLE.

Otteita matkan varrelta

Taannoinen YLE uutisoi siitä, kuinka leipomot alkavat vastata muotidieetin vaatimuksiin. Jutussa haastateltiin asiakasta joka oli poiminut Karppinen-leipää ostoskoriinsa. Hän sanoi perusteluksi, että emme tarvitse hiilihydraatteja mihinkään!  Väärin. Tarvitsemme myös hiilihydraatteja, mutta kaiken tarpeelliset hiilihydraatit me saamme myös kasviksista ja marjoista. Sokeria ja valkoista vehnäjauhoa yms. jalostettua emme sen sijaan tarvitse mihinkään.

Toisena esimerkkinä otan Turun Sanomien uutisen otsikoinnin: Muotidieettiä arvostelevat joutuneet vainon kohteiksi. Ensinnäkin minä pidän karppaamista ensisijaisesti elämäntapana, jolle on suotta lätkäisty yleinen muotidieetin tai jopa uskonnon leima. Jos minä ja lukuisat muut saamme olon kohenemaan ruokavalion avulla, niin miksi se kenellekään olisi ongelma? Toiseksi, vaikka joka lähtöön löytyy myös niitä fanaattisesti asiaan suhtautuvia ääriajattelijoita, en millään jaksa uskoa vainoon. Pikemminkin ihmiset alkavat kyllästyä hyväksi koetun asian jatkuvaan mustamaalaamiseen.

Mitä vielä tarvitaan jos karppaaja parhaimmillaan pudottaa painoa, saa ruokavaliollaan kolesterolin, verenpaineen ja sokeriarvot kuntoon, vähentää tämän seurauksena lääkkeitään ja myös kokonaishyvinvointi paranee. Eikö virallisen tahon kannattaisi piirun verran tutustua aiheeseen ja siihen kuinka suurin osa hiilihydraattitietoisista ihmisistä tuntuu syövän. Ensisijaisesti kyse on valkoisen viljan ja sokerin karsimisesta eikä siitä ole kenellekään varmasti haittaa saati, että ruokavalio olisi hengenvaarallinen.

Monessa kannanotosta olen huomannut niin räikeitä asiavirheitä, että selvästikään aiheeseen ei olla perehdytty lainkaan. Aseman turvin mielipiteitä kuitenkin kerrotaan. Hyvä tiedonlähde aiheeseen voisivat olla vaikkapa ruotsalaisen lääkärin Annika Dahqvistin julkaisut. Ruotsia taitavalle löytyy myös Annikan blogi.

Keskustelua aiheesta

Lukekaapa edellä mainitun Turun Sanomien artikkelin kommentoinnit. Niistä löytyy hyviä ja asiallisia vastineita. Ehkäpä onkin niin, että sosiaalinen media ja vapaasti saatavilla oleva tieto laittaa ihmiset ottamaan vastuun itsestään. Omatoimisesti asioihin tutustuvat ja käytännössä kokeilevat, esimerkiksi juuri karppaajat horjuttavat perinteisiä valtarakenteita. Emme kumarra enää niin nöyrästi asiantuntijoihin päin, sillä asiantuntijuuskin voi olla vahvasti säädeltyä. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

Karppisisko Virpi

4 responses

 1. Juuri näin! Hyvä asiallinen kannanotto. Oma hyvä kokemus on meidän perheenkin ohjannut syömään hiilihydraattitietoisesti.

  Minua on ihmetyttänyt etenkin se, että ”muotidietistä” kirjoittelevat eivät noteeraa juuri lainkaan sitä, että karppaajat/hiilaritietoisesti elävät syövät hurjan paljon kasviksia. Peruna, riisi ja makaroni korvautuvat helposti parsakaalilla, kukkakaalilla, valkokaalilla, salaateilla – ja meillä myös lantulla, porkkanalla, punajuurilla. Useimmiten ainakin meillä on useampaa kasvista lihan, kalan tai vaikkapa juuston lisänä.

  Kiitos ajankohtaisista blogikirjoituksista!

 2. en ymmärrä mitä negatiivista karppaamisessa voisi olla, ehkä se on sitä ihmisien pelkoa niinkuin usein tommoinen lian heitto on.
  Itse olen ihan aloitteleva karppaaja ja olen niin suoraansanoen uskomattoman onnellinen, että tajusin tähän karppaukseen perehtyä. Voin jo nyt niin paljon paremmin, paino on tippunut yms pelkästään positiivisia vaikutuksia.
  Ei enää väsytä ruokailujen jälkeen kun ei vedä sitä pasta/pottu koomaa päälle.
  Kiitos teille karppisiskoille, kaikkea teidän antamia tiedonmurusia olen koittanut imeksiä ja ostanut kirjoja ja sitäkautta. Kiitos vähähiilihydraattinen herätys, keho voi jo paremmin ❤ 🙂

 3. Kuten olen monessa paikassa sanonut. Jos jatkuvasti syytellään jostain mitä et tee niin kyllä siinä hihat palaa. Jos lehdet ja ”asiantuntijat” ottaisivat selvää ja lopettaisivat valehtelun moni karppaaja varmasti rauhoittuisi. Jos jokainen artikkeli huutaisi miten leipä tappaa, hiilihydraatit aiheuttaa syöpää tai normilautasmalli on sairas muotidietti, niin luulisi ravintoterapeuttienkin hermostuvan.

 4. Samaa mieltä olen, itse kirjoittajan ja yllä olevien kommentoijien kanssa. Olen aloittelija itsekin ja hämmästynyt siitä kuinka karppaus on vaikuttanut moniin asioihin elämässäni. Unen laatu on parantunut, paino pudonnut, iho-ongelmat muisto vain ja olen voinut tosi hyvin. Tosin epäluulo virallisia ravinto ”asiantuntijoita” kohtaan on kasvanut : )

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s