Michael Pollan & tervejärkinen syöminen

Välillä tuntuu, että syömisestä on tullut salatiedettä, jonka hanskaaminen vaatii kouluja ja kursseja. Funktionaaliset elintarvikkeet, erilaiset ruokatrendit ja dieetit tekevät syömisestä mahdottomien valintojen hetteikköä. Mediassa myös karppaus lasketaan usein pelkäksi muotidieetiksi. Minulla se on enemmän elämäntapa, jota olen muokannut itseni näköiseksi reilut kaksi vuotta. Tuohon muokkaamiseen kuuluu omien ruokavalintojen selkiyttäminen ja yksinkertaistaminen, joista myös Michael Pollan kirjoittaa kirjassaan Oikean ruoan ohjeet, syöjän käsikirja. Suomalaisen teoksen on kustantanut Atena. Kirjoittaja Pollan on tiede- ja ympäristöjournalismin professori Berkeleyssä ja palkittu journalisti.

Riemastuin Pollanin tekstistä. Kirja sisältää 64 helppoa muistisääntöä päivittäisiin ruokavalintoihin. Vaikka ohjeita voi lukea keveänä ruokatekstinä,  ne kiteyttävät uutta tutkimusta ja mummon ohjeita. Syöminen on simppeliä – jopa keholle ja mielelle hyvää tekevä syöminen.

Syö vain elintarvikkeita, jotka ennen pitkää mätänevät

Pollan kysyy aiheellisesti, miksi ruoan pitäisi säilyä pilaantumatta iankaikkisesti? Teollisesti jalostetuilla tuotteilla on yleensä pisin käyttöikä ja niissä on vähiten ravinteita. Oikea ruoka on elävää ja senpä vuoksi sen pitäisi ajastaan myös kuolla. Ne ruoankaltaiset kakkupohjat sun muut kammotukset, jotka säilyvät moitteettomina ensi vuoden jouluun tai ties miten pitkälle, eivät voi olla ravinteikkaita tai erityisen terveellisiä.

Minä heitin äsken juuri keittiön ikkunalaudalta menemään appelsiinin, joka oli ostettu huhtikuun lopussa. Pikkuisen ihmetyttää, miten hedelmä lienee käsitelty, kun se säilyi ulkoisesti moitteettomana tähän saakka. Pääsin samalla pikkuisen viisastelemaan nuorisolle, jonka toiveesta kyseinen appelsiinisatsi oli ostettu. Minulle tässä on taas yksi hyvä syy turvautua entistä enemmän kotimaisiin marjoihin kuin tuontihedelmiin.

Karppausta ja muita elämäntapavalintoja

Pollanin kirja ei sinällään liity vähähiilihydraattiseen syömiseen. Minuun se kolahti niiden muiden elämäntapa- ja ruokailuvalintojen takia, joita olen pohtinut. Vältän tuotteita, joiden nimessä lukee kevyt, vähärasvainen tai rasvaton. Vältän tuotteita, jotka esittävät muuta kuin ovat: keinotekoisia rasvoja ja makeuttajia, voin korviketta margariinia, soijapohjaisia lihaa jäljitteleviä tuotteita ja kermajuuston kaltaisia juustovalmisteita. Vältän ruokia, joiden pakkausselosteessa on ainesosia enemmän kuin viisi eli pitkä ainesosalista ja paljon lisäaineita. Nämä noin niinkuin esimerkkeinä.

Michael Pollanin edellinen kirja Oikean ruoan puolesta (2009) on saman oloinen opus. Sen löytää luettavaksi kirjastosta. Teos on nimittäin loppuunmyyty.

Karppisisko Tuulevi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s