Voi hyvänen aika, millainen vilske täällä blogissa on olut meidän lomamme aikana. Kävijöitä on ollut yhtä paljon ja enemmänkin kuin ennen lomaa. Viime päivinä käyntimäärät ovat huidelleet uskomattomissa lukemissa: 1200 – 1300 päiväkävijän kieppeillä. Olette te ihania. Kiitos teille lukijamme. Te teette bloggaamisesta aina vain hauskempaa puuhaa!
LAPSUUDEN KULTASIENI, KANTTARELLI
Minulla on nyt jääkaappi puolillaan kanttarelleja, lapsuuden herkkuja. Se on ensimmäinen sieni, jonka opin tunnistamaan ja josta aloin laittaa ruokaa. Sitä olen poiminut läpi vuosien – on aina yhtä ihanaa löytää metsästä kanttarellien muodostamia keltaisia lämpäreitä. Nyt keräsin keltavahvorot pohjoisessa Keski-Suomessa, Kannonkoskella. Miehen kotipaikan tuntumassa on parhaat kanttarellipaikat, joiden veroisia en ole onnistunut täältä Mikkelin kupeesta onnistunut löytämään. Siellä minä heiluin silmät kiiluen ja miehen disainaama pajuinen Sokeva-sieniveitsi tanassa, siniset hai-saappaat jalassa hyttysten seassa ja seurasin kanttarellikasvustoja kuusen juurelta toisen juurelle.Saajistajan fiilis ja saalistahan tuli.
Kanttarelli on parhaimmillaan tuoreena. Tämänvuotista supersaalista olen paistanut pannulla voissa sipulin kanssa jo moneen otteeseen. Tänä vuonna en ryhdy pakastamaan sitä, sillä meillä pakattettujen menekki on kehnonpuoleinen. Näistä nautitaan nyt!
PIIRAKKA KUUDELLE HENGELLE
Tänään tein lounaaksi kanttarellipiirakkaa. Sille seuraksi hiukan vihreää salaattia ja a vot, hyvää oli. Kokeilin uutta pohjan ohjetta, jonka löysin Karpin keittokirjasta. Pohja sopii mihin tahansa suolaiseen piirakkaan: päälle juustoa, sipulia, kinkkua – mitä ikinä keksitkin.
100 g voita
1,5 dl soijajauhoa / ruisjauhoa
1 dl vehnälesettä
2 rkl kylmää vettä
3 dl juustoraastetta
Täyte:
reilusti kanttarelleja
silputtuja sipulinvarsia
2 Kieku-kananmunaa
2 dl kermaa
mustapippuria
hiukan suolaa
Nypi rasva, jauhot ja leseet keskenään. Jos käytät soijajauhoja, kuten minä tällä kertaa, hiilareita kertyy 3,8 g / annos. Ruisjauhoilla hiilarimäärä on 8,2 g / annos. Ohje on kuudelle.
Lisää 2 dl juustoraasteesta ja vesi. Sekoita. Levittele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pohjaa kannattaa esipaistaa kymmenisen minuuttia. Minä laitoin nyt ensimmäisellä kerralla täytteet pohjalle suoraan ja lopputulos jäi minun makuuni hiukan liian kosteaksi. Kun piirakka jäähtyi, pohjakin pysyi paremmin koossa. Maku oli kyllä kelvollinen ja piirakka maistui myös nuorisolle, perheen lahjomattomille makutuomareille.
Täytä pohja voissa paistetuilla kanttarelleilla ja sipulinvarsisilpulla. Sekoita keskenään kananmunat, kerma ja mustapippuri. Lisää joukkoon jäljellä oleva desi juustoraastetta. Kaada seos täytteiden päälle ja paista 200 asteessa puolisen tuntia.
Karppisisko Tuulevi
LISÄYS 9.8. Täytteestä oli unohtunut suola pois, lisäsin sen. Maustoin siis mustapippurilla & käytin ripauksen suolaa.
Ihanaa! Olen karppaillut parisen viikkoa ja juuri hetki sitten mietin, että olisipa ihana tehdä jotain piirakkaa =) Kiitos ohjeen jakamisesta! Onpas vaan herkullisen näköistä!
Minä tykkäsin niin ulkonäöstä kuin maustakin – ja juustoilla ja mausteillahan saa makuun vaihtelua 🙂
Karppisisko Tuulevi