Syynäsimme karppileipien ravintoaineita

Ryhdyimme oikein porukalla syynäämään Karppisen, RuisPro20:n, vaalean sekaleivän ja perinteisen ruisleivän ravintoaineselosteita. Ne löytyvät sekä pussien kupeista että nyt myös molempien leipien nettisivuilta. Perinteisen ruisleivän ja vaalean sekaleivän ravintoainetiedot on poimittu Finelistä.

Molemmissa uutuusleivissä mainitaan vertailuja muihin leipiin. 100 % enemmän proteiinia. 40 % vähemmän hiilihydraattia. 70 % vähemmän hiilihydraattia. Mitä nämä vertailut oikein tarkoittavat ja miltä näyttää, kun tiedot kootaan tähän peräkkäin?

Proteiinit, hiilihydraatit ja kalsium

Finelin mukaan perinteisessä ruisleivässä on proteiinia 6,7 g / 100 g.
Vaaleassa sekaleivässä määrä on 8,5 g / 100 g
RuisPro20:n lukema on  20,7 g / 100 g ja
Karppisen 18,6 g / 100 g
RuisPron proteiini tulee leipään lisätystä maitoherasta ja kaseiinista. Karppisessa proteiinipitoisuutta on nostettu muun muassa lisäämällä kananmunaa.  RuisProssa on proteiinia suunnilleen yhtä paljon kuin keskiverrossa, vähärasvaisessa naudanlihassa. Tarkistimme asian Finelistä ja täytyy sanoa, että tieto oli aika yllättävä.  Käytännössähän proteiini on se ruuan ainesosa, joka pitää nälkää. Eri juttu sitten on, haluaako saada proteiininsa juuri leivästä.

Hiilihydraattien kohdalla lista menee seuraavalla lailla
Perinteinen ruisleipä 40,7 g / 100 g
Vaalea sekaleipä 46,3 g / 100 g
RuisPro20 26,9 g / 100 g
Karppinen 12,1 g / 100 g
RuisPron hiilihydraatit sisältävät runsaasti kuitua

RuisProssa on kalsiumia 135 mg. Vertailun vuoksi katsoin maidon kalsiumpitoisuuden Finelistä: kevytmaidossa 120 mg / 100 g. Eri juttu sitten on se, mikä ja missä muodossa oleva kalsium parhaiten imeytyy – vastaani on tullut siitä keskenään ristiriidassa olevia näkemyksiä. Yksi loistava kalsiumin lähde on villiyrtti nokkonen: 594 mg / 100 g.

RUISPRO20:N RAAKA-AINEET JA RAVINTOSISÄLTÖ

Ainekset: vesi, täysjyväruis 40% (jauho, lese, mallas),kaseinaatti, hera, hiivaleipäjauho, siirappi, suola (1,2%), vehnägluteeni ja hiiva.

Ravintosisältö / 100 g
Energiaa 872kJ/208kcal
Proteiinia 20,7 g
Hiilihydraattia 26,9 g
josta sokereita 3,2 g
josta laktoosia 0,3 g
Rasvaa 1,7 g
josta tyydyttyneitä 0,3 g
Ravintokuitua 7,3 g
Natriumia 0,4 g
Kalsiumia 135 mg

KARPPISEN RAAKA-AINEET JA RAVINTOSISÄLTÖ

Ainekset: Vesi, vehnägluteeni, vehnäjauho, kanamuna, vehnäkuitu, pellavansiemen, omenakuitu, kasviöljy, auringonkukansiemen, hiiva, suola (1,2%), säilöntäaine (E200).

Ravintosisältö / 100 g

Energiaa 971 kJ / 232 kcal
Proteiineja 18,6 g
Hiilihydraatteja 12,1 g
joista sokereita 0,7 g
joista laktoosia 0,0 g
Ravintokuituja 14,1 g
Natriumia o,5 g

Karppisiskot Tuulevi ja Virpi

6 responses

 1. Uotilan leipomolla on ”aito pälkäneen maalaisruislimppu” joka on lisä- ja säilöntäaineeton, sekä leivinhiivaton ja laktoositon. Leivontaan käytetty aineksina täysjyväruisjauhoja ja -jyviä (76%).
  Ravintosisältö /100 g:
  640 kj/150 kcl Energiaa, 5.8 g proteiinia, 29 g hiilihydraatteja (yhdessä siivussa 7,3 g) josta 0,4 g sokeria, 0 g laktoosia, 1,2 g rasvaa josta 0,2 g tyydyttyneitä rasvahappoja, 9,3 g ravintokuitua ja 0,4 g natriumia.
  On hyvää sekä sellaisenaan, että paahdettuna. Lisätietoja http://www.uotila.fi

 2. Andreas Eenfeldtin mielestä (kaikki?) karppituotteet ovat melkeinpä huijausta (”Dreamfields’ “low carb pasta” for example is almost pure starch that is absorbed more or less like any pasta:The Dreamfields Pasta Fraud
  How about low carb bread? Be careful: if it’s baked on grains it’s certainly not low carb. But some companies still try to sell it to you as low carb. Here’s an example:Julian Bakery’s fake low carb bread” http://www.dietdoctor.com/lchf). Ovatko nämä Suomen karppileivät teidän mielestänne samaa tyylilajia eli eivät kovin järkevä valinta?

 3. Missä mahtaa olla tavallisen ruisleivän raaka-aineet ja ravintosisältö? Niitähän tässä pitäisi verrata! Sopivasti ovat jääneet tänne laittamatta…. 😉

  Karppisessa näyttää minun silmään olevan tosi paljon kuituja, tuo RuisPro20 sen sijaan näyttää olevan ihan pullaa. Joten mikä on tuo kommentti tuolla välissä ”RuisPron hiilihydraatit sisältävät runsaasti kuitua”? Runsaasti kuitua verrattuna mihin? Ei ainakaan tavalliseen ruisleipään 🙂

 4. Hei nimetön
  Proteiinit, hiilihydraatit ja kalsium-otsikon alla on linkki Finelin tietokantaan ja siellä olevaan keskivertoon ruisleipään. Se ei ole mitenkään sopivasti jäänyt laittamatta, vaan olemme luottaneet teihin fiksuihin lukijoihin sen verran, että osaatte klikata värillisestä linkistä FInelin valmiiksi valitun elintarvikesivun auki.

  Finelin ruisleipä on siis keskivertoa vehnätöntä, joskin hiivallista leipää. Rinnalle voisi ottaa monen kehuman Pälkäneen Ruislimpun (Uotila) http://www.uotilan.fi/index.php?section=4. Siinä esim. hiilareita on normileiväksi vähän 29g/100g kun taas Finelin keskivertoleivässä niitä on 40,7g/100g. Uudessa Porokylän Ruiskarpissa (markkinoille 1.11.2011) lukema on 13,3g/100g. Koska leivissä on suurta vaihtelua, kehotamme tutkimaan tuoteselosteita. Me pidämme blogia harrastuksena työn, yrittäjyyden ja perheen rinnalla, eivätkä meidän resurssimme riitä kovin laajoihin vertailuihin.

  Kuiduista. Pelkkä kuitujen määrä ei meistä tee leivästä millään lailla pullaa. Eiköhän leipä ole sitä enemmän pullaa, mitä enemmän siinä on hiilareita ja valkoista vehnää?

  Finelin keskivertoleivässä kuitua on näemmä 11g/100g, Uotilan limpun kuitumäärä 9,3g/100g ja vaikkapa Porokylän leipomon Aitoruis-leivässä 13,9g/100g. Porokylän Ruiskarpin kuitupitoisuus on näihin verrattuna huima 18,2g/100g, Ruiskarppi löytyy täältä http://www.porokylanleipomo.fi/app/product/view/-/id/142.

  Kommentti ”RuisPron hiilihydraatit sisältävät runsaasti kuitua” viittaa Eviran määritelmään runsaskuituisuudesta – ei mihinkään vertailuun. Se on poimittu valmistajan sivuilta. Tekstissä kommentti jää hiukan ilmaan. Eviran mukaan ravitsemusväitettä ”runsaskuituinen” saa käyttää, jos tuote sisältää kuitua vähintään 6 g/100 g tai 3 g/100 kcal (kts http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus_ja_myynti/pakkausmerkinnat_/ravitsemus-_ja_terveysvaitteet/usein_kysyttya)

  Ystävällisesti Karppisiskot Tuulevi ja Virpi

 5. Päivitysilmoitus: Vähähiilarisia leivistä löytyy vaihtoehtoja – testissä Porokylän Skarppileipä « Karppisiskot ja vähähiilihydraattinen elämä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s