Karppisesta vielä

Kuva: Perheleipurit

Saimme Karppisesta näyteleivät heti tiistaina, samana päivänä kun leipä ilmestyi kauppoihin myyntiin. Sen jälkeen meiltä on kyselty kovasti myyntipaikkoja niin täällä blogissa kuin muutenkin.

Me molemmat karppisiskot olemme kokeilleet leipää ja maistattaneet perhettäkin. Teollisuusleipäähän Karppinen on, mutta ihan asiallista sellaista. Sataprossaiselle ruisleivälle se ei vedä vertoja, mutta toki sen käyttökohdekin erilainen.

18-vuotias esikoinen syö niin ruisleipää kuin vaaleaakin. Kuten aiemmin totesin, en ole ryhtynyt hänen enkä muiden perheenjäsenten ruokavaliota tyrannisoimaan. Karppista poika oli itse eilen kesätöistä tullessaan etsinyt kaupasta. Hän tuumasi, että kun kerran sekapaahtista syö, taitaa olla fiksumpaa syödä tuota: vähemmän huonoja hiilareita ja lisäaineitakin moniin muihin vaaleisiin leipiin verrattuna.

Missä kaupoissa Karppista myydään?

Soitin tänään Perheleipureille ja kyselin Karppisen myyntikanavia. En enää muista minua ystävällisesti palvelleen rouvashenkilön nimeä, mutta asiat selvisivät. Perheleipurit toimittavat Karppista kaikkiin kaupparyhmiin, mutta myymäläkohtainen tilanne vaihtelee. S-ketjussa kauppojen valikoimapäätökset vaikuttavat saatavuuteen.  Keskon kaupat puolestaan saavat tilata tuotteita vapaammin. Joka tapauksessa leipäosaston hoitajaan kannattaa ottaa yhteyttä ja pyytää hommaamaan Karppista, jos sitä haluaa päästä maistelemaan. Jos kyselyjä ei tule, oletukseksi jää, ettei tarpeitakaan ole.

Me asumme Mikkelin seudulla. Tänään 17.6. Karppista on toimitettu täällä ainakin Citymarketiin ja Prismaan, K-supermarket Pikanttiin ja Rokkalaan, K-market Tuuliviiriin ja Rantakylään.

Myös muita vaihtoehtoja löytyy

Samaan aikaan, kun Karppinen tuli markkinoille, sain vinkin toisestakin vähähiilarisesta leivästä. Pirkkalassa kehitetty RuisPro on täysjyväruisleipä, johon on lisätty heraa ja kaseiinia. Ne nostavat leivän proteiinipitoisuutta. Karppisen Täällä päin eli Mikkelin seudulla RuisProta ei toistaiseksi myydä. Jälleenmyyjiä on lähinnä Helsinki – Hämeenlinna – Tampere -akselilla. Me pääsemme maistamaan RuisProta ensi viikolla ja palaamme siinä vaiheessa asiaan. Fitbreadin nettisivuilla on myös verkkokauppa, josta RuisPro-leipää voi tilata.

Lopuksi yleistä pohdintaa leivästä

Vaikka näitä vähähiilarisia leipiä nyt markkinoille puskeekin, en muuta ratkaisevasti kahden vuoden aikana kehittyneitä ruokailutottumuksiani. Aamiaisella on usein kananmunaa jossain muodossa ja usein turkkilaista marjojen kanssa. Talvella marjat löytyvät pakkasesta ja ihan kohta puskasta ja torilta. Usein syön aamulla juustoja. Aina mukana on myös tuoreita kasviksia, joista saan kuitua. Leipähän ei ole ainoa kuidun lähde. Joskus aamiaisella maistuu ihan vaihtelun vuoksi leipä ja sitä varten on hyvä olla vaikka pakastimessa jokunen viipale käytettäväksi. Toisinaan syön ehtaa, sataprossaista Haapasen ruisleipää eli tosi otavalaista. Leipäpala harvakseltaan ei hyvinvointiani romuta – liika fanaattisuus sen sijaan saattaisi romuttaa.

Karppisisko Tuulevi

Advertisements

8 responses

  1. Karppista löytyi muutama paketti eilen (16.6.) Haminan K-supermarket Kanuunasta. S-marketissa ei ollut – ainakaan eilen en löytänyt… Aika kovana pitävät hintaa leipäpaketilla – muistaakseni hieman vaille 3.50 euroa! Eilen on kuitenkin pala maistettu ja tänä aamuna nautittu pari palaa paahdettuna. Maistui kyllä, varsinkin kun tuota leipää ei juurikaan ole tullut syötyä viime aikoina. =)

  2. Kouvolasta K-Supermarket Sipatista (Anttila) löytyi iso kasa Karppista. Söin kokeeksi juuri neljä viipaletta ja odotan vatsan reaktiota 😀 Maku (varsinkin paahdettuna maksamakkaran kanssa) ja rakenne ihan ok, vehnägluteiini mietityttää… BTW: loistava blogi!

    • Kiitos Tiina blogikehuista! Tässä niinkuin kaikessa syömisessä kannattaa käyttää napakkaa harkintaa ja kuunnella oman kropan reaktioita. Niidenhän sitä lopulta pitäisi ratkaista valinnat. Viljat aiheuttavat aika monelle vahvoja reaktioita ja niitä on hyvä kunnioittaa, jos haluaa voida hyvin. Olisipa kiva, jos kertoisit miten sun vatsasi reagoi tähän. Sulla on muuten samat mieltymykset kuin Virpillä…maksamakkara 🙂
      Karppisiskot Tuulevi & Virpi

  3. No ei tuo vatsa kiitosta laulanu… tosin ei katastrofikaan ollu, mutta taitaa silti Karppinen jäädä hätävaraksi ja maksamakkarahimon alustaksi 🙂 Muutoinkin olen siirtynyt luontaisesti gluteenittomiin jauhoihin (maissi, riisi), jos joskus jotain hiilaripläjäystä mieli tekee. Toimii hyvin esim. letuissa.

    Tämän päiväisestä aiheesta sen verran, että juuri aamulla asiaa ajattelin. Lihaa on palvattu kaiketi satoja vuosia aikoina, jolloin lihan säilyminen oli vielä tärkeämpää kuin nykyään. Osattu taito on kadonnut tai sitten vaan rahaa rullaa taskuun enemmän kun oikaistaan tuotantoprosessissa tumppaamalla lisäaineita. Ihmiset ei enää muista miltä oikea ruoka maistuu, josko koskaan maistaneetkaan (minä en ole ainakaan kunnon savulihaa syönyt eläissäni), joten homma on toiminut… Tarttee varmaan tehdä piakkoin kesäretki… 😉

  4. Olet muuten Tiina tasan oikeassa. Meiltä alkaa yhä pahemmin unohtua se, miltä OIKEA RUOKA maistuu. On jo vaikka kuinka paljon lapsia, joiden makutottumukset ovat muotoutuneet erilaisissa elintarvikejalosteissa olevien lisäaineiden makucocktailien mukaan. Minä & Virpi olemme niin maalaisia, että meillä on vielä hyvin makumuistissa oikean savulihan maku; meillä on syöty läpi lapsuus- ja nuoruusvuosien savusaunassa savustettua lihaa. Operaatio tehtiin samalla kylällä ja se liha on ollut käsittämättömän hyvää. Sen kun muistan, niin kaupan kinkut ovat siihen verrattuna aikamoista ”limalihaa”.

    Nyt alkoi tehdä mieli karppilettuja, pitäisiköhän tuota ihan ryhtyä paistopuuhiin ja jakaa vaikka ohjettakin täällä. Emme ole tainneet sitä aiemmin blogiin kirjoitellakaan. Kiitos inspiksestä.

    Karppisisko Tuulevi

  5. Liisan Leipomo tekee myöskin ”karppi”-leipää.Tampereen seudulla myydään ainakin Kalevan Prismassa,Linnainmaan ja Turtolan Citymarketeissa ,sekä Leipomon omassa myyntipisteessä Kauppahallissa .On erittäin hyvää ja tuoteselostuksen mukaan sisältää Karppiseen verrattuna vielä kurpitsansiemeniä ,muut aineosat on jotakuinkin samanlaiset..ainakin siementen osalta.Sen verran on vielä eroa että Karppisessa on kananmunaa ja tuossa toisessa ei.En ole vielä Karppista maistanut ,mutta menee kyllä vertailuun heti kun paketin löydän.Liisan Leipomon matalahiilihydraattisessa-GI-leivässä muistaakseni hiilareita 18.8 gr /100 gr ja Karppisessa n.12gr/100gr

    Karpahtava Meru 🙂

  6. Tarkoitatko tätä Liisan leipomoa http://www.liisanleipomo.fi? Olisi kiva postata ihan oma juttunsa tästäkin, mutta kun sivuilla ei ole ko leivästä tietoja, niin pitää kysellä. Itse emme pääse maistamaan ainakaan ihan heti, kun on siellä toisella puolella Suomea. Voisin kyllä kysäistä suoraan leipomosta lisätietoja.
    Karppisisko Tuulevi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s