Tuoreita kasviksia ja juustoja Bergenin lauantaimarkkinoilla

Kuva: WikipediaRuokaan liittyvät asiat ovat yksi reissaamisen nautinto. Valikoimien ihmettely ja uusien makujen kokeilu. Tulimme äsken  Bergenin rauniokirkon ympärillä järjestetyiltä markkinoilta, joilla myytiin niin ruokaa, vaatteita kuin kukkasiakin. Sipulikukka-aika on täällä jo ohi ja nyt on tarjolla nippukaupalla pioneja. Toki paljon muutakin, mutta niihin pioneihin minä olen ihan hulluna nykyään.  Ostimme kaksi kimppua noita pulleanuppuisia, muhkeakukkaisia ihanuuksia  majapaikkaamme,  ystäviemme asuntoon silmäniloksi.

Aikomukseni oli kumminkin kirjoittaa karppisiskoa kiinnostavista markkinoiden ruokaherkuista. Leipomovaunun ohitin ihan sujuvasti: siemenleivät, makeat leipomukset, pulleat sämpylät sun muut. Paul Koelemeijerin Noot Stop-naksuvaunusta ostin parisataa grammaa kuumennettuja manteleita. Kun myyjä ojensi pussin, sen kuve oli niin lämpöinen, etten pystynyt pitämään pussia kädessä. Manteleita pidän hätäeväänä, jos sattuisi vaikka käymään kuten tulomatkalla RyanAirin lentokoneessa. Listalla ei ollut mitään karppaajalle sopivaa syötävää lukuun ottamatta törkeän hintaisia minisalameja. Nämä paahdetut mantelit  maistuvat hyvälle, kuumentaminen antaa niille oman kivan säväyksensä.

Kalakauppias ja lihatiski

Seuraavaksi ohitimme sukkamyyjän pitkän teltan ja päädyimme ihmettelemään kalafileitä. Fileet jäivät nyt tiskiin, sillä tulimme jo edellispäivänä ostaneeksi parin päivän ruokatarpeet jääkaappiin. Kalan haluan syödä mahdollisimman tuoreena, enkä raaski kaapissa olevia pihvitarpeitakaan jättää seisomaan. Olisinpa arvannut markkinavalikoiman laajuuden jo kauppareissulla. Markkinoilta ostamisessa on oma, jäljittelemätöän fiiliksensä, jota ei synny ikinä marketissa.

Lihakauppiaalla oli oma vaununsa. Hedelmä- ja vihannesteltta taisi olla markkinoiden suurin. Siellä kävi kova kuhina. Monta kaveria pakkasi hiki hatussa ostoksia asiakkaille: omenoita,mandariineja, kirsikoita, ananaksia, parsaa, salaattia, mansikoita. Mansikat muuten olivat kummallisen muovisen näköisiä, eivät yhtään houkuttelevia. Tuoksu kyllä muistutti mansikoita.

Juustohullun paratiisi

Markkinoiden juustovaunu oli hyvin varustettu, monipuolinen  juustokauppa kaikkine maistiaisineen. Tätä, eikuin tuota ja tuota. Reissua on kuitenkin vain muutama päivä jäljellä. Pakko miettiä montaako juustoa kannattaa ostaa, kun niitä kaikkia kiinnostavia vain ei ehdi syömään ennen kotiinpaluuta.  Laukkuunkaan ei suuremmin saa tuliaisjuustoja mahtumaan, koska meillä on vain pieni, käsimatkatavaroina menevä pakaasi kummallakin.

Juustovaunusta löysin uuden tuttavuuden, siivuina pakatun Chavroux-vuohenjuuston. Sitä ajattelimme ihan ensimmäiseksi kokeilla aamiaismunakkaan juustomakuna. Henrik varmaan maistaa sitä myös leivän päällä, hän kun syö jonkin verran leipää. Me molemmat tykkäämme vuohenjuustosta vaikka missä muodossa.

Bergen kiittää!
Karppisisko Tuulevi

PS. Kuva jälleen Wikipedian kuvasatoa. Postailen ensi viikolla palattuani sellaisia ruokajuttuja, joihin ehdottomasti haluan oman valokuvan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s