Hollannissa on jumalaiset juustohyllyt

Kuva: Wikipedia / J. Gebruiker

Olemme toista päivää pohjoisessa Hollannissa, pienessä pittoreskissä Bergenin kylässä. Asustamme viikon verran ystävien kodissa, hoidamme heidän kahta mäyräkoiraansa, pyöräilemme hullun lailla ja löytöretkeillemme ruokakaupoissa. Koska meillä on käytössä keittiö, harrastamme lomakokkaamista. Hengailemme ensin pitkään ja hartaasti elintarvikkeita tutkien, teemme ostokset ja pakkaamme ne fillarin pakkariin kiinnitettävään laukkuun ja kiidämme tukikohtaamme ruoanlaittoon.

Ensimmäinen ihana havainto karppisiskolle olivat kauppojen ja erikoisliikkeiden jumalaiset juustovalikoimat.  Hollantihan on tunnettu juustoistaan, Edam ja Gouda ovat täältä kotoisin.  Pohjois-Hollannissa on myös kaupunki nimeltä Edam ja kuten arvata saattaa, sieltä tuo edam-juustokin on alunperin peräisin.  Gouda taas on saanut nimensä etelähollantilaisen Goudan kaupungin mukaan. Koska nimellä ei ole alkuperäsuojaa, myös muualla valmistetettuja juustoja saa nimittää goudaksi. Noord-Hollandse Gouda on alkuperäisellä valmistualueella tuotettua goudaa.

Jo tavallisessa ruokakaupassa on silmitön määrä erilaisia juustoja, joista osaa pääsee myös maistelemaan. Suuri osa kotomaan juustoista tuntuu kalpeilta elintarvikkeiden irvikuvilta näiden juustojen rinnalla. Osa tuntemuksesta on toki uuden ja vieraan viehätystä, mutta on taivahan tosi, että juustovalikoima on täällä moninaisempi ja vaihtelevampi kuin meillä Suomessa.

Werner’s Kaas & Delicatessen juusto- ja herkkukaupassa, jossa tänä aamuna poikkesimme, oli hyvin varustettuun marketiin verrattuna moninkertainen määrä juustoja ja suuresta osasta maistiaiskipot hyllyn reunalla. Mehän maistelimme. Yrttiä, kuminaa, vahvempaa, miedompaa. Hyllyillä, tiskissä kaupan edessä kärryissä on isot pinot 10 kg:n painoisia juustotahkoja, joiden pinta on auringonkeltaiseksi vahattu. Kaupassa kului aikaa. Kyselin englanninkielentaitoiselta myyjältä pastoroimattomasta maidosta tehtyjä juustoja, joita Antti Heikkilä kovasti suosittelee. Niitä löytyi pitkä hyllyllinen. Maistelimme juustoista muutamaa ja ostimme sitä vahvimman makuista. Viikossa ehtii maistaa vielä montaa muuta.

Karppisisko Tuulevi

PS. En taida tämän viikon aikana saada omia kuvia postauksien kuvitukseksi. Unohdin kameran siirtopiuhan kotiin eikä käyttämässäni tietokoneessa ole kortinlukijaa. Tämän postauksen kuva on kotoisin Wikipedian vapaasti käytettävistä materiaaleista. Wikipediasta lueskelin myös juustoja koskevia juttuja ja sieltä löysin mm. nuo alkuperätiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s