Sarjassamme kananmuna-aamiaisia

Keitetty kananmuna on jäänyt blogissa ihan lapsipuolen asemaan. Suotta, vaikka se minun makumieltymyksissäni häviää munakkaille ja munakokkeleille. Koska keitetyt munat kumminkin maistuvat perheen miesväelle, pistelen minäkin niitä toisinaan.

Tällä kertaa munat maistuivat aamiaisella. Seuraksi kauhoin vähän raejuustoa, Otavan koulutilan ah-niin-ihanaa tuoretta kasvihuonekurkkua ja muutaman salaatinlehden. Tuo vihreä jauho kananmunan ja raejuuston päällä on Savonlinnan yrttipajan yrttimaustesekoitusta.

Kerrataan nyt vielä uusavuttoman kananmunan keiton koordinaatit. Näin minä sen teen.

  1. Laita kananmunat kattilan pohjalle ja laske päälle vettä sen verran, että munat peittyvät. Minä lasken viileää vettä.
  2. Nosta kattila hellalle ja säädä liesi suurimmalle teholle. Kun vesi alkaa kiehua, laske lieden tehoa.
  3. Anna kiehua 4-10 minuuttia.
  4. Kaada kuuma vesi pois ja kaada tilalle kylmää vettä. Se jäähdyttää munat. Odota muutama minuutti ja kaada kylmä vesi pois.
  5. Tarjoile.

Kun laitat munat kylmään veteen, keittoaika on 4-10 minuuttia siitä hetkestä laskettuna, kun vesi alkaa kiehua. Neljän minuutin muna jää sisältä pehmeäksi, kahdeksan minuutin muna on puolikova ja kymmenessä minuutissa munasta tulee läpikova.  Keittoaikaan vaikuttaa munien lämpötila. Jääkaappikylmän munan kypsymisaika on pitemi kuin huoneenlämpöisen.  Kun munat laitetaan kiehumaan kylmään veteen, jo veden kuumeneminen kypsyttää munaa. Jos kanamunaa ei huuhdella kylmällä vedellä,  se kovenee vielä keittämisen jälkeen.

Karppisisko Tuulevi

Advertisements

3 responses

  1. Kananmunankeittoon lisävinkki:
    Kun kaadat kuuman veden kattilasta pois, annan munien ”haukata happea” 20 sekunnin ajan, ennenkuin laitat kylmää vettä kattilaan. Auttaa siihen että kuoret irtoaa helposti.
    Tämän minulle opetti aikoinaan Kahvila Oravanhännän Anja, jonka aputyttönä miljoonat kananmuna-anjovisleivät värkättiin joskus vuonna niks ja naks 🙂

  2. Kiitos Virpi! Tuo hapen haukkaaminen on varmaan sitä tärkeämpää, mitä tuoreempia munat ovat. Sitä tiukemmat kuoret, mitä tuoreempi muna. On yhtä tuskaa repiä kuoria irti mili muruina, kun joka repäisyllä lähtee nokare munan pinnasta – siis jos ei näitä konsteja ole käytetty.
    Tuulevi

  3. Kiitos Virpi vinkistä! Itse olen aina laskenut heti sekaan kylmää vettä ja kuoria onkin saanut repiä. Hassua muuten kun kehutte monesti Otavan koulutilaa, minun äitipuoleni on siellä keittiössä töissä ja Virpissä ja äitipuolessani on jotain samaa näköä. 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s