Nälkä, osa2.

Mitäpä  sanoo Wikipedia nälästä? Tässäpä otteita…

”Nälkä on ravitsemusfysiologinen puutteen tila, jossa ihmisillä ei ole määrältään tai laadultaan riittävää ravintoa. Nälän tunne voi syntyä myös psyykkisistä syistä. Silloin ihminen voi esimerkiksi syödä kuviteltuun nälkäänsä…

…Runsaasti kuitua ja hiilihydraatteja sekä vähärasvaisia proteiinin lähteitä sisältävät ateriat ovat suositeltavia nälän tunteen hallinnan kannalta.Runsaasti proteiinia sisältävä ateria puolestaan pitää nälän tunteen pisimpään kurissa. Myös kuitupitoisten hiilihydraattien kuten täysjyväleivän tai puuron nauttiminen torjuu nälkää hyvin, samoin keitetty peruna.

Rasvainen ateria saattaa aiheuttaa voimakkaan välittömän kylläisyyden tunteen, mutta nälkä ilmaantuu ja houkuttelee syömään pikemmin uudelleen kuin yhtä paljon energiaa sisältävän proteiini- tai hiilihydraattipitoisen aterian jälkeen.”

Etenkin viimeinen lause laittaa miettimään kuinka erilaisia me olemmekaan. Varmasti pitää joillekin paikkansa, että peruna pitää hyvin nälkää …tai sitten ei. Mihin tämä olettamus perustuu? Ravitsemuslinjausten ulkoa opittuun mantraan vai todelliseen tunteeseen ja kokemukseen. Tässä kehotan itse kutakin lukijaa tunnistamaan ja seuraamaan  oman kehon tuntemuksia ja reaktioita. Sama ei toimi kaikilla. Minun nälkäni ei pysy potulla, puurolla ja leivällä kovinkaan pitkään pois. Ei myöskään pelkällä proteiinilla, kokeiltu on sekin. Rasvaa tarvitaan, myös tässä lajissa.
Nälänhallintani toimii vain ja ainoastaan runsasproteiinisella, runsasrasvaisella ja niukkahiilihydraattipitoisella ruoalla. Verensokeri pysyy tasaisena ja oireilut kurissa. Sanoi virallisempi ravitsemuslinja sitten mitä tahansa.

Karppisisko Virpi

3 responses

  1. Hei!
    Olen kanssasi samaa mieltä. Peruna ym. runsashiilariset ruoat eivät minullakaan pidä nälkää kauankaan poissa; tulee vain armoton väsymys. Runsasrasvainen ruoka sopivalla proteiinimäärällä ja kohtuullisella hiilaripitoisuudella on meidän perheessä hyväksi havaittu. Tällä systeemillä myös vihannesten ja kasvisten käyttö on hurjasti lisääntynyt aiemman peruna-riisi -voittoisen ruoan sijaan. Samoin kalaa tulee syötyä enemmän, sen sijaan einekset jäävät nykyisin kaupan hyllylle. 🙂

  2. Puuro on ihan viimeinen. En ole koskaan ymmärtänyt ihmisten hehkutusta kuinka kaurapuurolla jaksaa pitkään. Minulla iskee parissa tunnissa hirveä nälkä vaikka olisi kiskonut ison kasan puuroa. Ruisleipä ja peruna on suht hyviä pitämään nälän poissa, samalla linjalla kun karppiruuat. Vaan kovin hiilaripitoinen aiheuttaa kyllä uskomattoman väsymyksen ja verensokerin pomppaamisen. Verensokerin takia VHH:n aloitikin ja ei muuten ole väsyttänyt ruuan jälkeen.

  3. Se, ettei väsytä ruuan jälkeen, tuntuu ihanalle. Plus se, että ateria pitää nälkä’ä monta tuntia eikä verensokeri heittele. Olo on miellyttävän tasainen VHH:lla. Aina välillä muistelemme sitä, miten epämääräistä olotilaa siedimme ennenkuin älysimme VHH-elämäntavan.
    Virpi & Tuulevi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s