Kaalikeitto on perinteistä perusruokaa

Kaalikeittoko mauton? Lapsuusajan kauhukeitto? Mitä mielikuvia kaalisoppa nostaa? Minä tein sitä samaa simppeliä perusruokaa, jota lapsenakin söin. En muista, että olisin pikkutyttönä erityisesti kauhistellut kaalisoppapäiviä. Tosin ruoka ei myöskään kuulunut suosikkeihini.

Kaivoin eilisiltana pakastimesta sulamaan palan luista hirven keittolihaa. Aamulla aloitin keiton valmistuksen ihan perinteiseen tapaan. Lukaisin kertauksen vuoksi talouskoulun aikaisesta, reunoista rispaantuneesta ruoanvalmistusopuksesta oikein perusohjeet. Kaalikeittoa, kuten mitään muutakaan lihasoppaa, ei kannata puuhata kiireessä. Minä aloitin hommat heti aamusta, jolloin soppa sai hautua rauhassa samalla, kun tein kirjoitushommia.

Kaalikeitto

600 g luista lihaa
1 l vettä
1/2 kg valkokaalia
suolaa
meiramia

Varaa luista lihaa henkeä kohden noin 150 g. Jos käytät luutonta, 100 g riittää. Pitkän haudutusajan vaativasta luisesta lihasta syntyy maukkain keitto. Siksi kannattaa suosia lapaa, etuselkää, rintaa, kylkeä, häränhäntää tai potkaa. Laita  lihapala kylmään veteen. Kun vesi kuumenee, lisää suolaa. Lisää paloiteltu kaali puolikypsän lihan joukkoon ja anna kiehua hiljakseen kypsäksi. Loppuvaiheessa lihakimpale nostetaan keitosta paloittelua varten. Luista irrotetan liha, pilkotaan se pieniksi paloiksi ja lisätään keittoon. Kiehumisen aikana liemen pinnalle kertyvän vaahdon voit kerätä pois reikäkauhalla. Mausta keitto loppuvaiheessa meiramilla. Sopasta tulee parhaan makuista, kun se saa kiehua hiljaa hymyillen, kaikessa rauhassa kypsäksi. Tällä kertaa meidän keittomme onnistui erikoisen hyvin ja lihasta tuli mehevän pehmeää ja maukasta.

Joku laittaa keittoon myös sipulia ja valkosipulia. Minä tein tällä kertaa oikein yksinkertaisen perusversion. Olen muuten kuullut joidenkin syövän kaalisoppaa  smetanasilmän kanssa. Itse en ole kokeillut.

Valkokaalissa on suunnilleen 4g/100g imeytyviä hiilareita. Oikein hyvää karppiruoan raaka-ainetta siis.

Karppisisko Tuulevi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s