Lampaanliha on hyvää lihaa. Mieluiten söisin kotimaista, mutta tänä vuonna olin auttamatta myöhässä, enkä ehtinyt enää saada suomalaista karitsanlihaa. Pääsiäinen tulee joka vuosi ja silti käy välillä näin.Turvauduimme tuontitavaraan, kun vaihtoehtoja ei oikein ollut.
Varaa ruoanlaittoon aikaa, sillä lihasta tulee parhaan makuista, kun se saa hautua kaikessa rauhassa, matalassa lämpötilassa.
Karitsanpaisti
Noin 1 kg painoinen karitsanpaisti
Paistoliemi:
4 dl vettä
reilusti murskattua valkosipulia
reilusti yrttisekoitusta
1 rkl tomaattisosetta
hiukan suolaa
Lisukkeet pataan:
2 keskikokoista lanttua
muutama sipuli
Tämän pääsiäisen lammaspaisti oli valmiiksi maustettu Lihatukku Tammisen paisti. Ohjeet ovat käytetyn paistin mukaiset eli maustamisohjeita en tällä kertaa kirjoittele.
Ota luuton, verkotettu karitsanpaisti huoneenlämpöön pari tuntia ennen uuniin laittoa.
Kuori ja pilko lantut ja sipulit reilun kokoisiin paloihin. Pyöräytä niitä nopeasti voissa kuumalla pannulla, niin että pinta saa vähän väriä.
Tee liemi. Kuumenna vesi kattilassa ja lisää mausteet. Anna kuplia hetken aikaa, että mausteiden maut tasaantuvat liemessä. Maista, ettei liemestä tule liian suolaista. Tätä lientä käytetään paistin valeluun.
Laita paisti kannelliseen uunivuokaan. Laita paistomittari lihaan niin, että mittauspää on paistin keskikohdassa. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja aseta paistivuoka uunin alaosaan. Kypsennä paistia vartin verran tässä lämpötilassa ilman kantta. Laske lämpötila 120:een asteeseen.
Valele paistia mausteliemellä muutaman kerran paiston aikana. Kun paistomittari näyttää noin 73- 75 astetta, ota paisti uunista. Kiedo se folioon vetäytymään suunnilleen puoleksi tunniksi. Poista verkko ja leikkaa paisti tarjoiluastiaan.
Tarjoa karitsanpaisti lisukkeineen juustokastikkeen ja vihersalaatin kanssa. Näillä ohjeilla paistista tuli maistuva ja mehevä. Meillä oli patajuuresten lisäksi tarjolla myös lämpimiä, värikkäitä kasviksia. Sekä kasvisten että kastikkeen ohjeet tulevat eri postauksissa myöhemmin.
Karppisisko Tuulevi