Herkuttele huoletta – GI-ruokaa juhlahetkiin

Ola Lauritzson ja Ulrika Davidsson ovat kirjoittaneet kirjan Herkuttele huoletta – GI-ruokaa juhlahetkiin (WSOY 2010). Teoksen kannessa ovat kirjan tekijät, säteilevän aurinkoiset vähähiilarisen ruokavalion ammattilaiset. Aikaisemmin tämä sama parivaljakko on tehnyt kirjat Karista kilot GI-ruoalla,  100 parasta GI-ruokaa ilman sokeria ja nopeita hiilihydraatteja ja 100 helppoa ja hyvää GI-ruokaa aktiiviseen elämänmenoon.

Tässä opuksessa juhlitaan luksusaamiaisilla, romanttisesti kahden, tyttöjen ja poikien kesken, perheen voimin, juhlapäivällisellä, piknikillä ja sesonkiherkkujen parissa. Sukelletaan sekaan!

MITÄ ON GI-RUOKA?

Herkuttele huoletta perustuu GI-ajatteluun eli siihen, että vältellään niitä hiilihydraatteja, joiden GI-arvo on korkea. Koska niin sanotut hitaat hiilihydraatit pilkkoutuvat elimistössä hitaasti, verensokeri ja insuliini pysyvät aisoissa. GI-tietoinen kokki käyttää ruoanvalmistuksessa spelttiä, tattaria, linssejä, papuja, pähkinöitä, kauraryynejä, täysjyväriisiä, kasviksia ja marjoja. Minun ruokavaliossani nuo painottuvat niin, että syön pähkinöitä, kasviksia ja marjoja aika paljon ja noita listan muita raaka-aineita hyvin vähän. Kun olen oppinut kuuntelemaan kehoni reaktioita, olen huomannut, että minulla painoon vaikuttavat eniten erilaiset viljat. Siksi olenkin hyvin maltillinen myös sen aiemmissa postauksissa mainitun, mainion makuisen 100 %:n ruisleivän kanssa.

RUOKAVALION PERUSTEITA JA RESEPTEJÄ

Kirjan alussa, ennen reseptiosuutta, käydään läpi GI-arvoihin perustuvan vähähiilihydraattisen ruokavalion perusteet. Mukana on myös ajatus painonpudotuksen tehostamisesta turbolähdöllä, jonka aikana hiilihydraatit rajoitetaan minimiin 2-6 viikon ajan. Tämä tarkoittaa myös GI-ruokavaliossa sallittuja hiilareita. Suuri osa tämänkin kirjan ohjeista sopii myös startin aikana sovellettaviksi. Ajatus on lähellä ns. Atkinsin induktiota, jonka aikana hiilihydraattimäärä on enintään 20 g/päivä. Minulle se aloitus sopi  aikanaan hyvin. Vuosi sitten keväällä otin myös lyhyen ja tiiviin turbopätkän heti pääsiäisen jälkeen. Painonpudotus on kumminkin varsin lyhyt jakso kenen tahansa elämässä – tärkeintä on löytää elämäntapa, jossa voi kokonaisvaltaisesti hyvin ja painokin pysyy kuosissa sen kummemmin miettimättä. Minulle tämä hiilaritietoisuus tuntuu edustavan sitä.

Herkuttele huoletta – GI-ruokaa juhlahetkiin on kaunis kirja. Annokset näyttävät kuvissa herkullisilta ja ohjeissa on monta uutta kiinnostavaa, kokeilemisen arvoista vaihtoehtoa.  Mukava, juhlien mukaan nimetty sisällyksen jako ja kaunokirjoitusotsikot tekevät kokonaisuudesta mukavan. Kirja löysi mieleisen paikan karppikeittokirjojen rivistä, vaikka sen ruokavaliolinja ei ihan suoraan edustakaan minun elämäntapaani.

Voisin tarjoilla jollain sunnuntailounaalla vaikkapa wasabilohta ja salami-fetatäytteisiä broilerinfileitä muhkean salaatin kanssa. Jälkiruoaksi sopisi mokkamousse. Vai kokeilisiko kerrankin pistämätöntä pitoruokaa, tuoreilla yrteillä höystettyä uunientrecôteta ja tarjoilisi sen perinteisen bearnaisekastikkeen kanssa. Seuraksi sopivat tapenadella ja parmesanilla täytetyt uunitomaatit. Kyllä – tämä on juhlaruokakirja!

Karppisisko Tuulevi

6 responses

    • Noita aikaisempiakin kannattaa lainata. Ne olivat osa sitä karppauskirjojen kekoa jota luin / selailin, kun aloitin karppauksen. Niistä löytyy muutakin kuin juhlaruokaa. Ja kuten mun kokkausfilosofiani on – jos ei kaikkia aineksia ole, niin sitten vaan sovelletaan luovasti sinnepäin. Kuvathan tuossa kirjassa on myös nautinnollisen kauniita. Silmillä syömistä.
      Karppisisko Tuulevi

  1. Löysin juuri bloginne ja vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta. Pidän ruokablogia, tykkään tehdä ruokaa ja kuvata tekeleitäni.
    En ole ns. karpannut koskaan sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta hiilihydraatittomia viikkoja välillä pitänyt ja todennut että mahtava olo on. Nyt on taas menty vähän leipälinjalla kotona sairaslomalla ja tuntee sen kyllä kropassa. Laitan bloginne listalleni, täällä saan hyvää tukea taas aloittaa vähemmällä hiilihydraatilla.
    Kirja vaikuttaa innostavalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s