Maistuisko hirven kuivaliha?

Luin jostain Antti Heikkilän kirjasta kuivalihasta. Heikkilä suositteli kuivalihaa evääksi mille tahansa reissulle ja kertoi vuolevansa siitä terävällä veitsellä ohuita siivuja. Minä innostuin ja ostin julmetun kalliin nökäreen lähikaupasta poron kuivalihaa. Vuolin ja maistelin enkä oikein tiennyt, mitä mieltä olin mausta – en kumminkaan  innostunut. Perhe ei innostunut senkään vertaa. Se parin vuoden takainen ostos jäi pitkäksi aikaa ainoaksi.

Viikolla mies toi asiakkaan lahjoittaman palan hirven kuivalihaa. Leikkasin siitä varovaisesti ohuita siivuja ja maistoin. Sehän olikin hyvää, yllättävän hyvää. Tykkäsin mausta ja vuolin lisää suikaleita. Mieleen tuli lapsuus ja se, miten vanhemmat kuivasivat joskus kesällä kalaa maitotonkkien kuivauskatoksen päällä. En muista kalalajia, mutta muistan että kalat perattiin, suolattiin ja kuivattiin helteisellä katolla. Jonkinlainen hyönteisverkko siinä taisi olla päällä.  Jokin aavistus tuossa hirvenlihan maussa muistutti siitä, miten minä paljasjalkaisena kurkotin kuivausvajan katolle ja nakersin kuivattua suolakalapalaa.

Sitä kalaa en sen  kummemmin kaipaa, mutta tätä hirveä syön toistekin, jos vain jostain saan. Hätäiseltä reissunälältä talttuu pahin terä muutamalla lihasiivulla. Koska lihan proteiini pitää nälkää, kuivaliha sopii evääksi.  Tähän tarpeeseenhan ei kovin paljon ole hyvin säilyviä vaihtoehtoja tarjolla. Eräretkelle tai vaellukselle kuivaliha on hyvää, kevyttä syötävää. Mulle maistuu kuivattu liha – muista en tiedä. Maku jakaa mielipiteitä varmasti.

Karppisisko Tuulevi

Advertisements

2 responses

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s