Mitä leipään tarvitaan? Nestettä, jauhoja, suolaa ja hiivaa tai juurta kohoamisen takaamiseksi.
Mitä leipään tarvitaan suurten leipomoiden mielestä?
Nestettä, jauhoja, suolaa ja hiivaa – oikein siis tähän asti –
Mutta listahan jatkuu: mallastettu (lue sokeroitu) vehnähiutale, vehnägluteeni, perunahiutale, kasviöljy, sakeuttamisaine (E 412 ), hapettumisenestoaine (E 304), happamuudensäätöaineet (E 263 ja E 330), aromi ja väri (E160a) sekä kasvirasva (osittain kovetettu)!
Tässä listaus yhdestä nimeltä mainitsemattomasta ”leivästä” joka mainostaa kyllä pussin kyljessä, että ”leivästä” löytyy 8 % kuitua…sehän sen sitten ”terveelliseksi” tekeekin. Pahimmat näistä ”leivistä” ovat erilaiset paahtoleivät.
Vastenmielistä, sanon minä.
Lisäaineita puolustavat tahot kertovat suurimman osan E -koodeista olevan luonnollisia ja varmaan näin monesti onkin. Mutta leipään niitä on turha tunkea. Etenkään rasvoista pahimpia eli kovetettuja kasvirasvoja. Nämä kovetetetut ja osittain kovetetut kasvirasvat pitäisi mielestäni kieltää kokonaan elintarviketeollisuudessa.
Hyväkarppilinjalla 100%:n aito ruisleipä on ihan ok juttu eli tämä niille, jotka tuskailevat karppiruokavalion olevan leivätön ja siksi eivät voi sitä toteuttaa. Mitä vähemmin ainesosia, sen parempi. Onneksi alkaa löytyä näitä leipomoita jotka tällaisiä oikeita leipiä jo tekevät.
Karppisisko Virpi
Voisitko vielä vihjasta,mikä leipä olisi tosi hyväkarppi leipää,eli 100%ruista.
Meidän perheessä syödään Salosen ruisleipää. Asimme Varsinais-Suomessa
Paikallista leipää meillä on Otavan leipomon 100%:n. Yleensäkin kannattaa suunnata katse kohti pieniä leipomoita. Kuva on Heinolan Heilasta ostetusta riihiruisleivästä.
Hei!
Meidän perhe ostaa Koivulan Leipomon luomu jälkiuuniruisleipää. http://www.koivulanleipomo.fi/node/75
Se maistuu hyvälle!
t. hilkka
Hilkka! Mies löysi tuon Koivulan leivän ja on joskus ostanut meidänkin ruokapäytäämme. Tuttu tuote ja perhe tykkäsi.
Karppisisko Tuulevi
Mua oikeasti hämmentää nuo asiantuntijoiden selittelyt lisäaineiden suhteen. Ehkäpä ne ei tosiaan kaikki ole haitallisia, mutta onko ne tarpeellisia? Miksi ihmeessä söisin mielummin maissitärkkelyksestä, aromista ja väristä tehtyä porkkanaa kun sitä ihan oikeaa ja aitoa porkkanaa?
Aivan Sea! Hyvä pointti. Jos aito vaihtoehto on tarjolla, miksi söisin sitä ”halpaa kopiota”
Ei niiden pienten leipomoidenkaan valikoima välttämättä kovin luonnollista ole. Ainakin meidän lähileipomossa kaikki tuotteet pakastetaan, joten joutuvat käyttämään jauhonparanteita (en sitten siitä tiedä mitä ne ovat..) ja voikaan ei ole oikeaa voita vaan jotain voivalmistetta.
Sanna! Kannattaa lukea tuoteselosteet ja / tai jos asioi leipomon asiakaspalvelutiskillä, kysyä suoraan. Leipomot, joissa tehdään 100% rukiista, hiivatonta leipää kyllä yleensä myös kertovat sen näkyvästi. On se sen verran kova markkinointivaltti. Minä vannon myös tuon Virpin mainitseman Otavassa olevan Haapasen leipomon ruisleivän nimiin. Ei mitään ylimääräistä!
Karppisisko Tuulevi
Tätä leipää siis:
http://www.leipurinpuoti.fi/index.phtml/art/9746/t/articles1
Myös Järvi-Suomen herkku Hirvensalmella tekee mainiota 100% riihiruisleipää. http://www.jarvisuomenherkku.fi/jarvi-suomen-herkku-oy/tuotteet
Sitä myydään aika kattavasti pääkaupunkiseudulla. Nettisisuilta löytyy saatavuus. http://www.jarvisuomenherkku.fi/jarvi-suomen-herkku-oy/saatavuus
Karppisisko Tuulevi
Äsken Akuutissa tuli osuus karppamisesta. Turussa Salosen leipomo oli kehittänyt karppileivän, joka tulee loppukesällä perheleipurien kautta myyntiin!
Missasin tämän, mutta katsoin Areenalta ko osuuden http://ohjelmat.yle.fi/akuutti/arkisto/areena. Mäkin harrastan pähkinöitä kahvin kanssa, kuten kaveri filminpätkässä. Muhkean näköisiä leipiä Salosella, toivottavasti E-koodilista on lyhyt!
Akuutti kyselee näemmä myös karppaajan kahvileipäreseptejä http://ohjelmat.yle.fi/akuutti/karppaajan_kahvileiparesepti. Parhaat julkaistaan nettisivuilla. Pidetään silmällä, mitä sinne tulee. Minunkin kahvileipäreseptivarastoni kun on vielä aika onneton.
Karppisisko Tuulevi
Myös Samsaran ruisvuoka on sitä aitoa Ruisleipää ja on luomua.