Munalla töihin ja tarvittaessa takaisinkin

Kirjoitin taannoin aamupalastani, joka koostuu pääosin siemenistä, marjoista, maustamattomasta jogurtista ja kananmunasta, raakana tietenkin. Tämä vitamiini-proteiinipommi on pistämätön monellakin tapaa ja sillä tosiaan jaksaa tarvittaessa pitkälle iltapäivään. Olen tosin saanut kommentteja raa’an kananmunan käytöstä ja ihmettelyjä siitä, enkö pelkää salmonellaa.

Olen entinen maidontuottaja ja nykyinen sivutoiminen maanviljelijä sekä kotitalousalan ammattiopettaja. Tiedän siis tämän ansiosta ruoan reitin alkutuottajalta kuluttajan pöytään varsin seikkaperäisesti. Sen myötä luottamus suomalaiseen elintarvikkeeseen on suuri. Suomessa tuotetaan erittäin laadukasta ruokaa: kananmunia, lihaa, maitoa kasviksia, juureksia, marjoja ja viljaa. Se mitä sille laadukkaalle raaka-aineelle tapahtuu elintarviketeollisuudessa on toinen juttu, mutta perusraaka-aineet ovat meillä hyviä.

Eviran sivujen mukaan suomessa tuotetun kananmunan salmonellariski on häviävän pieni, melkein olematon Evira ei myöskään kehota välttämään raa’an kananmunan nauttimista.  Matkatuliaisena saamme sensijaan salmonellan  sitäkin useammin, ei tosin aina kananmunatuotteesta. Oman kokemuksen mukaan kreikkalaisen munapaketin kaupantekijäiseksi saa ainakin helposti kanankakkaa.  Joten kotimainen laatukananmuna jos toinenkin pirtelöön ja kyllä jaksaa reissutyössä.

Karppisisko Virpi

2 responses

  1. Ainakin catering-alan perusopinnoissa Mikkelissä opetellaan majoneesin teko käsin, samalla ymmärretään emulsion rakenne. Helppoa ja hyvää ilman E-koodeja. Nämä vanhat hyvät ohjeet taitavat tulla takaisin käyttöön jos suinkin viimeaikaiset lisäainekeskustelut jatkuvat samaa rataa… ja hyvä niin.
    Kiitos! Mielenkiintoinen ja erikoinen ohje, täytyy ehdottomasti joskus kokeilla. Tarvitsen kunnon aamupalan, muuten ei päivä lähde käyntiin.

    Karppisisko Virpi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s