Harkinnan jälkeen päätin julkaista kuvaparin, joka kertoo siitä, miten olen muuttunut karppaamisen aikana. Toukokuussa 2009 katsoin karmaisevaa totuutta silmiin ja totesin, että olin kuin huomaamatta onnistunut keräämään ylimääräisen suojapanssarin. Olin ollut nelikymppiseksi saakka siitä onnellisessa asemassa, että sain syödä mitä tahansa eikä se näkynyt juuri missään. Se aika oli ohi ja syöminen oli alkanut näkyä ja tuntua.
Aloitin karppauksen toukokuun 2009 lopussa. Aloitin heti alkuun tiukan ketokarppikuurin, joka kesti kuukauden verran. Sen aikana karsin hiilihydraatit minimiin. Koska aloin loppuvaiheessa pikkuhiljaa löysätä, en osaa tarkasti sanoa, missä vaiheessa ketokarppaus muuttui alakarppaukseksi. Tiukka aloitus sopi minulle. Oli helpompi ottaa yksi kerrallaan uusia aineksia ruokavalioon kuin toisin päin.
MISSÄ MUUTOS NÄKYY
Tuo kakkoskuva on otettu viime heinäkuussa. Siihen mennessä vyötäröltä oli lähtenyt viitisentoista senttiä ja painoakin mukavasti. Ihan tarkkoja kiloja en osaa edes täsmällisesti sanoa, koska meillä oli ja on edelleen vähän epäluotettava vaaka. Oikeastaan hyvä niin. En ole päätynyt tuijottamaan satoja grammoja enkä vahtaamaan kiloja. Olen ennemminkin oppinut seuraamaan omia olotiloja sekä kehon ja mielen reaktioita eri ruoka-aineisiin. Kapenemisen olen huomannut vaatekoon muutoksista. On nastaa pistää kirpparille ja kiertoon niitä isoiksi jääneitä vaatteita.
RUOKAVALIO NYT
Tuona aikana en muuttanut liikuntatottumuksia. Aktiivisempi liikkuminen tuli kuvioihin tuon heinäkuisen kuvan jälkeen. Kilot lähtivät vain ja ainoastaan ruokavaliolla. Nykyään syön tyylillä, joka osuu alakarppauksen ja hyväkarppauksen välimaastoon. Ruisleipää syön jonkin verran: lisäaineetonta, juureen tehtyä 100% ruista. Puuroja tai muita viljatuotteita popsin vain harvoin enkä harrasta edes täysjyväpastaa kuin poikkeustapauksissa. Niitä ovat vaikkapa kyläreissut – en halua heittäytyä ruokaterroristiksi ja tehdä numeroa syömisistäni. Toisinaan syön leivoksen, enkä soimaa siitä itseäni. Ruokavalioni perustuu lihaan, kalaan ja kanaan, kasviksiin sekä juureksiin, kotimaisiin marjoihin ja mahdollisimman vähän prosessoituihin maitotuotteisiin. Juustoa syön paljon. Käytän ruoanlaitossa kermaa ja voita. Välttelen lisäaineita ja valitsen elintarvikkeita, joiden ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt.
Viime keväänä tein hetken pyrähdyksen ketokarppauksen puolelle. Olen miettinyt tälle keväälle samaa. Voisin vielä keventää vyötärön seutua ja tiukka ketokarppaus auttaa siinä. Kaikkineen karppaus sopii minulle. Jollekulle muulle jokin toinen konsti. Tärkeintä on oppia tuntemaan oman kehon reaktiot ja löytää sitä kautta itselle sopiva tapa syödä, olla ja elää. Karppauskaan ei ole pelkkää kapenemista ja kilojen kadottamista. Se on myös selkeämpää oloa ja kirkkaampaa mieltä.
Karppisisko Tuulevi
Moi. Vieläkö karppaat ja miten on mennyt? Kyselee aloitteleva.
HEI
Kyllä vain, elämäntapaa on takana reilut kaksi vuotta. Kokkailuun on löytynyt karppiote ja aikanaan talouskoulutussa opitut jauhosuurustukset ja lapsuudessa tutuksi tullut perunainen ruokavalio on korvautunut sutjakkaasti karppiversioilla. Sopii mulle – tykkään.
Myös Virpi karppaa yhtälailla – lapsiperhetyyliin.
Karppisisko Tuulevi
Hei!
Olen vähentänyt hiilareita merkittävästi ja laihtunut melkein 10 kiloa. Haluaisin laihtua vielä muutaman kilon lisää, mutta painon putoaminen on pysähtynyt jo joksikin aikaa. Voisin kokeilla ketoosia, mutta en oikein tiedä, mitä silloin saa tai pitää syödä. Silloin pitäisi suosia proteiinia ja rasvoja eli mitä söisin esim. aamiaiseksi? Ja entä seuraavat vaiheet ketoosin jälkeen? T. Sanni
Sanni!
Kuulostaa ihanalle, että sulla hiilarien vähentäminen toimii.
Muistathan, että me emme ole täällä ravinto-/ ruokavalioneuvojina, vaan kerromme omista kokemuksistamme. Täysin samat keinot eivät sovi kaikille. Nämä, mistä kirjoitamme ovat meidän onnistumisiamme, kompastuskiviämme, ilonaiheitamme ja kysymyksiämme.
Minä aloitin ketoosilla, että pääsin hommaan kiinni ja loiventelin siitä pikkuhiljaa. Käytin apuna tätä Karppaus.info-sivuilla olevaa ateriamatriisia http://karppaus.info/ruoto/numerot/05/02/index.php?sivu=ateriamatriisi. Sain sillä langanpäästä kiinni.
Iloa ja valoa toivottelee
Karppisisko Tuulevi
Mä oon karppaillut ehkä kuutisen vuotta ja ei voi muuta sanoa kun et ihan loistava tapa elää terveellisemmin. Tai sopii siis mulle ja niin kun sanoitkin kaikki ei sovi kaikille mut omia hyviä kokemuksia on kiva jakaa toistenkin kanssa 🙂
En ymmärrä tätä karppausvouhotusta.Etenkin iikkuva ihminen tarvitsee hiilihydraatteja! Itsekkin käytän myös mieluusti täysjyvä tuotteita. Voin suosiminen on erityisen huolestuttavaa. Tämä muoti-ilmiö tulee aivan varmasti tulevaisuudessa näkymään infrakteina yms.
Sirpukka hyvä!
Kuka tässä on puhunut hiilihydraatittomasta elämästä? Me molemmat siskot kuten varmaan valtaosa karppaajista edustaa hiilihydraattitietoista elämäntapaa, jossa huomio on hiilareiden laadussa ja maltillisisessa määrässä. Yksi on tiukempi kuin toinen. Kun puhutaan esim. hyväkarppauksesta, se pitää useimmiten sisällään jonkin verran täysjyväviljaa. Karkeasti kyse on ennen muuta valkoisen sokerin ja valkoisen viljan & riisin radikaalista vähentämisestä, sillä niitä kukaan meistä ei todella tarvitse. Monipakkaukisssa myytävät limsat, jättisäkkeihin pakatut makeiset, king size -perunalastupussit, valkoiset patongit ja paninit, makeat leivonnaiset, ravinteeton valkoinen pasta, jatkuva puputtaminen…Muun muassa niistä olen luopunut. Minä käytän kasviksia ja vihanneksia monipuolisemmin kuin ennen. Olen myös vaihtanut tuontihedelmät käytännössä liki kokonaan kotimaisiin marjoihin. Voin kaikin puolin paremmin nykyään. Tuulevi
Sehän nyt on selvää että laihtuu jos jattää rasvapullat ja ja sipsit pois ruokavaliosta ja vaihtaa ne kasviksiin ja hedelmiin , jotka toki on suositeltavia. Ei se mikään uusi keksintö ole.
Minäkin suosin nykyisn 90 täsyjyvävilja tuotteita.. tosin en niiden suhteen ihan absolutisti kuitenkaan ole. Syön myös mieluusti paljon kasviksia ja hedelmiä. Käyn kuntosalilla ja liikun muutenkin. 30% ruokavaliostani on proteiineja.
Meillä on naapurissa henkilö , joka sanoo olevansa karppaaja ja paistelee aamuisin kanamunia ja pekonia voissa (yök) .. ja olen sitä mieltä että oma aamupalani kaurapuuroaamiaseni mustikkasopan kera on tuhat kertaa terveellisempi. Voita en käytä ja tuskin tulen ikinä käyttämäänkään. Leivän päälle sipiasen vähän kasvismargariinia ja öljyt suosikkini oliiviöljy ovat erinomaisia ruuan laitossa ja salaatin päällä..
…että tälläistä tervettä elämää täällä …
.
Voita nokkaan,ja täysmaitoo,kaikki,mikä kasvaa maan alla laitetaan pannaan,nin kylläpä kilot karisee.
Sirpukka, veit jalat suusta! Olen ihan samaa mieltä sipseistä ja rasvapullista yms.. Toivottavasti näistä jo pian ihan selkeämmin ravitsemussuosituksissa neuvotaan! Minua hämmentää kaupassa esim. monetkin sydänystävällismerkillä merkityt tuotteet 😮
Nyt tarviikin alkaa googlailemaan, mitä tuo karppijuttu oikein on ja mikä on karppaaja. Pekoni voissa paistettuna kuulostaa hyh… Myönnän, että itse joskus pekoniakin (tai tuoretta kastikelihaa) omassa rasvassaan ruskistelen ja se on hyvää se, ja oikea läskisoosi!
Tuosta voista en sitten taida olla ihan samaa mieltä. Kun yksinkertaisesti pidän sen mausta niin paljon enemmän kuin margariineista. Lisäksi käytän kylmäpuristettujaoliiviöljyjä ruuanvalmistuksessa ja maustamisessa (maun vuoksi!). Miksi sen voin käyttö on mielestäsi huolestuttavaa? Olisiko minun aihetta tietää jotain, mitä en tiedä?
Tämä blogi on tosi mielnkiintoinen ja ajattelemmaan laittava!
Suomen valition ravintosuosituksissa suositaan pehmeää rasvaa ja käsviöljyä. Tässä vielä aslallinen juttu pehmeistä rasvoista.
http://hyvaterveys.fi/artikkelit/Pehme%C3%A4%C3%A4-rasvaa/546/
Liikunta ja terveellinen ruokavalion paras anti energinen ja hyvä olo!
Kiitokset teille keskustelusta ja Ohikulkijalle blogipalautteesta.
Kaikissa ilmiöissä tuntuu olevan omat ääri-ihmisensä, juuri ne pekonia voissa paistavat tyypit. Tuntemistani karppaajista lähes kaikki ovat hyvin maltillisia ruokavaliossaan ja saavat sillä tuloksia aikaan. Ja sanottakoon sekin, että minun laihtumiseni ei tullut rasvojen vähentämisestä, vaan hiilihydraattien. Tosin en minä sitä rasvaakaan kaksin käsin ruokaani kauho eikä rasva valu noroina suupielistä. Pekoniakin syön aika harvoin, pari-kolme kertaa vuodessa.
Minä käytän voita ja oliiviöljyä. Voita paistamisessa ja ruoanlaitossa. Oliiviöljyä joskus ruoanlaitossa ja kylmäpuristettua oliiviöljyä salaatinkastikkeissa. Margariineja ja kevyttuotteita en käytä lainkaan. Teen pääasiassa yksinkertaista ruokaa perusraaka-aineista. Välttelen pitkälle prosessoituja elintarvikkeita. Voi kuuluu myös tuohon sarjaan, vähän prosessoituihin elintarvikkeisiin. Sitä paitsi se antaa hyvän maun. En myy kenelläkään tätä elämäntapaa, vaan vain kerron valinnoistani.
Pullista muuten. Yli 20 vuotta leipomoalalla ollut ihminen kertoi muutoksesta. Kun hänen uransa alkuaikana kahvipullaksi riitti pieni nätti peruspulla, nyt pitää tarjolle saada suuria ja näyttäviä pullia ja paljon. Leipomot tuottavat sitä mitä kysytään ja käyttävät noita kuluttajien ostamia pullajättejä aikaansaadakseen sitten monenmoisia apuaineita. Kuluttajat syövät ja lihovat. Luulenpa, että aika montaa meistä lihottaa valkoisen viljan ja sokerin yhdistelmä ja yksinkertaiseti liian paljon syöminen.
Kaikkineen toivon maltillisuutta myös karppauksen tuomitsemisessa. Kannattaa ottaa selvää, mistä tässä on kyse. Joku äärilaitaa edustava karppaaja ei tee kaikista karppaajista samanlaisia voita voissa paistavia kummallisia tyyppejä ja koko elämäntavasta kauhistuttavaa hullutusta. Meitä on moneen junaan.
Tuulevi
Minulle on useampi karppaaja väittänyt kuinka voi on terveeellistä ja sitähän se todellakaan ole.. En usko että se kohtuullisesti käytettynä on tappavaa mutta on väärin luoda mielikuvaa siitä että sen käyttö olisi jotenkin suositeltavaa. Itse olen entinen voin käyttäjä ja olen opetellut käyttämään kasvisrasvoja. En edes kaipaa voimakua. vaan minusta on kasviöljy esim kalaa paistaessa maistuu paljon paremmalta. Voisilmä puurossa on ajat sitten vaihtunut herkullisiin marjoihin.
Kyllä se vaan niin on että ihmisten ylipaino johtuu useimmiten liian rasvaisesta ravinnosta ja hurjaa on se, että vielä se karttuu nimenomaan kovista rasvoista. Se on tappavaa.
Yksi osasyy lihavuuteen siitä että syödään miten sattuu. Säännölliset ruoka-ajat ovat painonhallinnan A&O. Siten verensokeri pysyy tasaisena ja ei tunne ”suden nälkää” jolloin helposti ahmitaan vaistonvaraisesti ihan mitä sattuu. Uskon että jokainen joskus ostanut ”sudennälkäisenä” kaupasta pari suklaapatukka tai muuta rasvaista kuten munkin tai voipullan ja ahminut ne ennen kuin on kotiin ehtinyt. Kyllä minullla lounaslautaselle pitää olla Lihan/kalan/kasvikse lisäski pari pottuaki , muuten ei nälkä lähde!!
Sekö on sitten karppaamista myös etten suosi valmisruokia ja tykkään luomusta ja suomalaisestaperusruuasta (etenkin kalasta). .Senkin olen keksinyt jo vuosikausia sitten.
Vaikka olen monessa asiassa eri mieltä Myönnän kyllä että tämä karppimuoti on ihan hyvä, jos sillätavalla saadaan rasvaista roskaruokakultuuria ja munkki/viimerikulttuuria vähän terveempään suuntaan. Toivon kuitenkin että ainakin voin ja kanamunien kanssa hehkuttelu näissä piireissä jäisi vähän vähemmälle.
voi voi Sirpukka, Sirpukka on aivopesty. 😉
Nimettömän kommentti on epäasiallinen mutta vastaan nyt
kuitenkin :Päinvastoin en palvo epäjumalia!
Sirpukka: onko sinulla jotain kovaa dataa sen todisteeksi, että voi ei olisi terveellistä? Koska esim. pubmedistä ravitsemuksen kovilla nimillä (esim. Harvardin tutkijat Willett ja Hu) etsimällä semmoista ei löydä ei sitten millään. Entäpä kananmunat? Käsittääkseni ne on virallisen valistuksen piireissäkin päästetty pannasta jo aikaa sitten, eli sen olet kyllä keksinyt ihan itse, että niitä tulisi jotenkin välttää.
yst.terv.nimim. ”monipuolisesti pilaamattomia luonnonrasvoja, ja voi on yksi erinomainen vaihtoehto”
Sirpukalle vielä, kävin mittauttamassa omat kolesteroli- ja verensokeriarvoni vajaan puolentoista vuoden karppaamisen (jonka aikana en ollut esim. voita ja kananmunia säästellyt) jälkeen. Kaikki arvot olivat jopa virallisten suositusten mukaan täysin viitearvojen mukaiset, itse asiassa ne olivat niin hyvät, että lääkärini oikein erikseen kehui niitä. Lisäksi olen karppausaikana kaikesta päättäen kadottanut useamman sentin keskivartaloltani (en ollut tosin ylipainoinen alun alkaenkaan), kun muutaman vuoden takainen kolttu oli käynyt kovin, kovin väljäksi, kun sitä eilen kokeilin 🙂
Täälläpä tutkittua tietoa voista, niin ei tarvitse uskomuksien varassa olla:
http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2011/10/04/erkki-vartiainen-missa-naytto/
Moni vielä varmaankin muistaa tv-keskustelun, jossa Kari Salminen, Pekka Puska ja Mikael Fogelholm keskustelivat rasvoista. Se taisi olla alle vuosi sitten. Salminen kysyi kahdelta muulta herralta näyttöä voita vastaan, mutta he eivät osanneet sellaista esittää.
Myöskään THL:n Erkki Vartiainen ei osannut antaa näyttöä voita vastaan, vaikka hän äskettäin tv:ssä väitti sen olevan vaarallista. Eli uskomuslinjoilla mennään vahvasti.
Kas vain, täälläpä onkin vilkasta. Luin kommenteja ja tuumin, että meidän Karppisiskojen osalta päätän tämän keskustelun tähän. Te voitte toki tuoda erilaisia näkökulmia, jos niin haluatte.
Meidän ideanamme on tässä blogissa ja FB-sivulla (www.facebook.com/karppisiskot) on kertoa omista ruokavaliovalinnoistamme ”case study”-tyyliin, yhtenä tarinana. Me emme edusta mitään ”ruokauskontoa”, emme ole myymässä mitään ajattelua ja käännyttämässä ihmisiä. Me emme myöskään anna ravitsemusneuvoja, vaan kuten aiemmin totesin, kerromme omista kokemuksistamme.
Siksi tuntuu hyödyttömältä jatkaa eipäs – juupas -tyyppistä keskustelua. Luemme kyllä molemmat paljon aiheeseen liittyvää tekstiä – myös tutkimuksia – ja pyrimme perehtymään aiheeseen moninäkökulmaisesti, mutta ideamme ei ole lähteä kilpalaulantaan.
-ystävällisin terveisin-
molempien Karppisiskojen puolesta
Tuulevi
LISÄYS. Huomatkaa nyt arvon keskustelijat, että käsite karppaus pitää sisällään vähän eri asioita eri ihmisillä. Hiilihydraattitietoinen voisi kuvata meidän linjaamme paremmin, mutta kielellisesti sana on hankala käyttää…eikä oikein natsaa meidän kahden nimenä, vaikka hiilihydraattitietoiset siskot olemmekin.
Ohikulkija
Mulla kaveri syö karppaus tyyliin: Pekonia ja kananmunia joka ruuassa. Voita ja kermaa. Tylsän kuulosta kun aina vaan pekonia ja munia. On mua koittanut saada mukaan mutta en vielä ole hurahtanut tähän muoti-ilmiöön ja voi olla että en hurahdakkaan. Aamupalaksi kaurapuuroa joka on tosi hyvää ja ruisleipää. P.S. Tälläkö opetellaan hyvät ruokailutotumukset!!!? Ei todellekaan mun mielestä!!!!
Kuten eläinrasvoissa niin kananmunankeltuaisessa on runsaasti kolesterolia.
Minun käsityksen mukaan pahat kolesteroli arvot alkavat näkyä yleensä vasta viiden kympin ikävuoden jälkeen.
Jatkamkä näitä empiirisiä esimerkkejä ruokavaliosta ja kolesteroliarvoista eli tuttavani joka oli reilusti ylipainoinen ja rakasti rasvaista ruokaa ja sokeria alkoi oireilla hyvässa keski-iässä ja lääkäri määräsi verenpaine ja kolestrolilääkityksen . Hän teki lopulta totaalisen terveysviranomasiten suositusen mukaisen elintapamuutoksen..liikkui ja söi terveellisesti ja pudotti painoa parikymmentä kiloa ja verenpaine ja kolestorolilääkitystä ei enää tarvittu.
Minäkin lisään tähän pari linkkiä .
http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/
http://www.sydanliitto.fi/uutinen/-/view/23539
Karppiskoille haluan sanoa , että ruokavalionne on kuitenkin monessa mielessa varsin terveellinen. Löysin myös sivuiltanne muutaman kivan reseptinkin.
Laitan nyt omalta osaltani myös pisteen tähän keskuteluun.
Oho… johan on vallan voit, vellit ja vastapallot viuhuneet :)! Koska viimeisin nimimerkki Nimetön mainitsi Ohikulkijan, niin kommentoin minäkin vielä lyhyesti 😉 Hienoa, että olet löytänyt itsellesi sopivan ruokavalion ja karppaustyylisesti syövä kaverisi omansa! Mielestäni oma blogi tai vaikkapa facebook on mitä mainioin paikka jakaa omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan, kuten karppisiskot tekevät, vaikkapa voista ja kananmunista 😉
Sirpukka, kiitos linkeistäsi, kävin lukemassa Hyvä Terveys lehden jutun. Pidän sitä hiukan mustavalkoisena ja osittain harhaanjohtavana, toimittajan kirjoittama artikkeli lienee vuodelta 2006. Selasin myös VRN:n Suomalaisia ravitsemussuosituksia. Se mukaan muuten makeista ja suolaisista leivonnaisista saadaan yhtä paljon kovaa rasvaa kuin liharuoista ja noin kaksi kolmasosaa rasvasta saadaan piilorasvoina elintarvikkeissa. Kärkitilalla viljavalmisteet. Kovan rasvan lähteenä kasvirasvalevitteiden osuus on naisilla jopa suurempi kuin maitorasvalevitteiden. Nykyään kovaa rasvaa saadaan eniten juustoista, liharuoista ja erityyppisistä ravintorasvoista. Kasvirasva ja kasviöljythän ovat elintarviketeollisuudelle huomattavasti halvempia raaka-aineita kuin maitorasva.
Kolesterolista, ravitsemuksesta ja rasvoista on vuosien ajan käyty paljon keskustelua, itse en usko, että kenelläkään on hallussaan se ainoa oikea tietämys ja totuus asioista. VRN:n tai Sydänliiton tiedotteet eivät saa minua enää margariinien ja raffinoitujen kasvirasvojen käyttäjäksi. Olen käyttänyt niitä n. 10 vuoden ajan, mutta palasin takaisin voihin, maitorasvoihin ja kylmäpuristettuun oliiviöljyyn kolme vuotta sitten.
Hyvä ruoka on maukasta, monipuolista ja sen vitamiini- ja kivennäisainetiheys on suuri. Senpä vuoksi omalta elämäntapalautaseltani ei löydy perunaa, riisiä, pastaa, ei kasvirasvalevitteitä eikä muita kasvirasvavalmisteita, ei lisättyä sokeria tai makeutusaineita, ei eineksiä ja vain kovin harvoin löytyy teollisia lihajalosteita tai lihavalmisteita. Ei leipää, ei puuroa tai muita viljavalmisteita. Joskus saatan syödä juurella hapatettua hiivatonta, kotimaisesta rukiista tehtyä, ruisleipää, mutta en päivittäin edes viikoittain.
Mitäkö jää, kun poissa ovat peruna, viljat, sokeri ja margariinit – vain mielikuvitus rajana 🙂
Kuituja saan suositusten mukaisen määrän ja ylikin, vatsa ja koko keho voi paremmin kuin koskaan, sudennälkäkohtaukset on enää muisto vain menneiltä vuosilta, koholla olleet verensokeriarvot ovat normaalit, kolesterolisuhteet mainiot ja triglyseridit reippaasti alle yhden, niin ja ikää on 50+ :).
Ketokarppaaja en ole, en kenties alakarppajakaan, jonkinlainen karppaaja kumminkin 🙂 Tuo hiilihydraattitietoinen kuvannee hyvin minunkin ruokavaliotani ja elämäntapaani.
Ja nyt pillit pussiin, minäkin poistun tästä ketjusta blogin lukijapuolelle. Iloista syysaikaa itse kullekin!
Naapurin mieskin oli ko0va karppaaja, kun aikoinaan Puskan projekti P-Karjalassa kehoitti vähentämään voin käyttöä. Hän laittoi makkarasiivujen päälle puolen sentin kerroksen voita, ja kehui, että on hyvää.
Parin vuoden kuluttua hän pääsi karppaajien paratiisiin, kun sydänkohtaus vei miehen.
RIP
Lieväsi kummallista, ”karpaasit” olivat kova sana ennen dopingin paljastumista. Hiilarit ja viilarit maistuvat sanoina suussa.
Sosiaalinen media ei ole järkevän keskustelun paikka. Olisi hyvä tietää miten usein ”netin” tietojen varassa itseään hoitavat ovat hoitovirheen kohteena?
Skarppaus tai karppaus, eli carbohydraus. Järkevää tietysi on lopettaa nopeiden hiilihydraattien syönti ja kaikenlainen ylensyönti. Eläinvalkuainen ei ole tämän planeetan vaihetoehto, intialaiset ja kiinalaiset söisivät planeetan hengiltä.
hiilareiden pois jättäminen lähes kokonaan on aika sairasta. herätkää ihmiset – kohtuus kaikessa!
Nimetön. Oletko sinä lukutaidoton? Tuollakin lukee
”Ruokavalioni perustuu lihaan, kalaan ja kanaan, kasviksiin sekä juureksiin, kotimaisiin marjoihin ja mahdollisimman vähän prosessoituihin maitotuotteisiin…”
Marjoissa, kasviksissa, juureksissa ja maitotuotteissa on hiilareita. SWuurin osa karppaajista syö HIILIHYDRAATTITIETOISESTI eli harkiten ja niukasti hiilareita.
apua auttakaa kuin nopeeta painon pitäs pudota tai senntien lähtee antakaa yhen päivän ruuat miten syödä
HS:n mielipidesivulla on 2.11.11 ravintoterapeutti Tuula Heikkiseltä erittäin hyvä kirjoitus siitä mitä elimistössä tapahtuu kun karpataan. Hän toteaa, että ”Ihminen laihtuu sitä tehokkaammin, mitä vähemmän hiilihydraatteja ruoassa on. Silloin on aivan sama syökö voita vai ruokaöljyä, koska rasva ei kuitenkaan imeydy kuin hitusen.”
Karppauksessa on siis kysymys siitä, että ravinnon rasva ei imeydy ilman hiilareita, sensijaan elimistö alkaa käyttää kehon omia rasvavarastoja. Karppaus onkin mitä mainioin laihdutuskeino, jos pudotettavana on vain muutama kilo. Pysyvään karppaukseen tuskin pystyisin kyllästymättä. Kyllästymisvaiheesta Heikkinenkin varoittaa!
Tuli mieleen sellainenkin asia, että jos kerran rasvat eivät karpatessa imeydy, niin turhaahan kalliita rasvoja on ylenmäärin ruokiin laittaakaan 🙂
rasva tekee sen että pysyy nälkä loitolla ja pitkään 🙂
Hei vaan Iippa!
Minä (Tuulevi) olen syönyt hiilaritietoisesti 2,5 vuotta ja Virpi puolitoista vuotta. Virpillä oli hiilaritietoiseen syömiseen tuntumaa jo ennestään. Me ajattelemme tätä elämäntapana, emme dieettinä.
Itse aloitin muutaman viikon tiukalla ketokarppauskuurilla (ns. Atkinsin induktio) ja sen jälkeen olen elellyt siellä jossain alakarpin ja hyväkarpin välimaastossa (http://karppaus.info/ruoto/numerot/05/02/index.php?sivu=ateriamatriisi).
Kun ei ryystä otsa rypyssä tämän asian kanssa, ei myöskään kyllästy. Näin me kuvasimme sitä mitä karppaus meille merkitsee https://karppisiskot.wordpress.com/2011/10/29/karppaus-nain-me-sen-teemme/ Meille tämä merkitsee melkoisen monipuolista ruokaa.
Terveisin
Karppisisko Tuulevi
Kiitos Tuulevi vastauksesta. Uskon kyllä, että järkevästi suunnitellen karppaus on ihan hyvä elämäntapa. Kysyisin vielä, jos tässä laihduttaisin karppauksen avulla, mitä käytätte ruokajuomana? Minä en saa teetä ja kahvia juotua ilman sokeria. Käykö hedelmämehu? Tuossa karppauksessa on mulla kyllä ongelmana, että oikeastaan inhoan rasvaa, munia ja pekonia 😉 Ehkä oppisin ajan kanssa??
Hei Iippa
Minä käytän ruokajuomana ihan vettä ja peruskivennäisvettä. Meillä on sattumoisin loistavan hyvä oma kaivo enkä kaipaa muuta. Kahvin ja teen juon ilman sokeria. Alunperin käytin kahvin kanssa sokeria ja teen kanssa hunajaa, mutta niitä vähensin ja lopulta luovuin jo kauan ennen karppausta. Hedelmämehuja en harrasta lainkaan. Useimmissa mehuissa on railakkaasti hiilareita. Jos juon mehuja, juon yleensöä vähäsokerisia kotimaisia marjamehuja – en tosin koskaan ruokajuomana.
Karppaus ei ole munarasva-ruokavalio vaikka moni karppaaja käyttääkin suht paljon kananmunia ja lisää rasvan käyttöä. Ne eivät minusta kumminkaan ole itsetarkoitus, vaan omalle kropalle sopivan hiilihydraattitietoisen ruokavalion rakentaminen. Esim Varpu Tavi (googlaa: löytyy kaksi blogia ja FB-sivu) on noin kahdeksan vuotta syönyt hiilaritietoisesti niin, että ruokavaliossa on maltillisesti rasvaa.
Oomme erilaisia eikä täsmälleen sama malli sovi kaikille. Kehon reaktioista voi kuitenkin oppia kun rauhassa eteneen. Näin me sen teemme https://karppisiskot.wordpress.com/2011/10/29/karppaus-nain-me-sen-teemme/
Onnea matkaan
Tuulevi
Jos harrastaa aktiivisesti kuntourheilua, niin en suosittele karppausta muuta kuin laihdutusmielessä. Toki vaaleita leipiä, sipsejä ym. höttö-/roskaruokia kannataa tyystin välttää aina. Itse harrastan kuntoliikuntaa (lenkkeily, kuntosali, pallopelit) 4-6 kertaa viikossa. Eli energiaa palaa aika isot määrät. Vaikka aktiiviliikkujan ei hirveesti tarvi miettiäkkään, mitä suuhunsa laittaa niin kokeilin kuitenkin huvikseni pari kuukautta vähä hiilarista ruokavaliota kun sitä niin kehuttiin, että siitä tulee niin pirtee ja hyvä olo… Eli ruokavalioon kuului pääasiassa lihaa, munia, kalaa, kasviksia, marjoja. Tulos oli se, että lenkeillä ja salilla energiat loppu nopeasti ja muutenkin alkoi tulla väsynyt olo. Salilla pitkien sarjojen jälkeen alkoi myös toistuvasti huimata. No karppaus loppuikin siihen kun eka kerran lähti hetkeksi taju. Korostan vielä, että liikuntani on maltillista kuntoliikuntaa. Eli siirryin takas NORMAALIIN ruokavalioon. Aamupuurot, runsaasti ruisleipää ja tummia kokoviljatuotteita, maltillisesti perunoita ja riisiä, runsaasti kalaa, lihatuotteita, marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Aika pian tämän jälkeen olo normalisotui ja kuntoilu alkoi sujumaan mallikkaasti. Taas jaksaa juosta ja jumpata salilla kun energiat riittää ja olo on pirtee.
Minä harrastan voimakestävyyslajia SM-tasolla ja pärjään edelleen hyvin alle 100 hillarigrammalla päivässä, kuten olen pärjännyt jo kohta 6 vuotta vaikka treenaan 4-6 kertaa viikossa. Ikinä ei lopu energiat kesken, sillä lihan, kalan, munien ja kasvisten ym. lisäksi syön rasvaa (maitorasvat, possunkylki, broilerinnahka, majoneesi, oliiviöljy jne). Vain margariineihin en koske pitkällä tikullakaan.
En karppaa huvikseni vaan elääkseni vaivatonta, kivutonta ja aktiivista elämää, ruokavalioni on NORMAALI, samoin veriarvot.
Moi:) Olen 16- vuotias ja karppaan -kai? Syön hedelmiä ja juon maitoa iltapalaksi. Auttaako se laihduttamaan? Ja olen epätoivoisesti yrittänyt etsiä jostain tietoa että sopiiko puuroa syödä jos haluaa karpata, sillä kaikki sivustot ja kirjat tuntuvat olevan erimieltä asiasta! Ja olisin kiitollinen jos joku osaisi vastata minulle että kuinka paljon 1 dl on hiilareita.
siis 1 dl puurohiutaleita 🙂 anteeksi se jäi laittamatta
siis 1 dl puurohiutaleita. Anteeksi se jäi tuosta 🙂
HEI NIMETÖN
Suosittelemme perehtymään ruokavalioon monipuolisesti ennen aloittamista. Esim. kirjastosta löytyy lukemista aiheesta. Me emme tee ravintoneuvontaa, vaan kerromme omista kokemuksistamme. Tiukat ketokarppaajat eivät puuroa syö; sen sijaan hyväkarppaajata saattavat syödäkin. Itse tutkin mm. tätä kun aloitin http://karppaus.info/ruoto/numerot/05/02/index.php?sivu=ateriamatriisi
Ei ole yhtä ainoaa tiukkaa sapluunaa, vaan meistä ruokavaliota pitää perustietojen hankinnan jälkeen rakantaa omalle kropalle ja sen reaktioille sopivaksi. Ravintoainetietoja löytyy www-fineli.fi-osoitteesta.
Karppisisko Tuulevi
Oli ihan pakko kommentoida tuota voi-asiaa…itse viimeiset 25 vuotta kaikkea rasvaista karttaneena, ensin myös ihmettelin ihmisten voin käyttöä. Viimeisen parin vuoden aikana kuitenkin olen niin paljon tutkinut lisäaineasioita, että ehdottomasti laitan ennemmin esim. lasten ruokiin/ruisleivän päälle voita, kuin lisäaineilla kyllästettyjä margariineja.
Jokainen löytää varmasti itselleen sopivan ruokavalion – jollekin sopii karppaus jollekin ei – kuten Antti Heikkiläkin on todennut.
Itse käytän ruisleipää ja esim. lapsille teen erilaisia puuroja ja karjalanpiirakoita. Kaikki valkoiset viljatuotteet ollaan kuitenkin hylätty, eikä MITÄÄN aspartaamilla makeutettuja light-tuotteita käytetä. Hedelmiä ja vihanneksia menee paljon.
Jokainen etsiköön itselleen sen parhaimmalta tuntuvat jutun – kokeilemalla se löytyy. 🙂
Päivitysilmoitus: Karppaus kaventaa « Karppisiskot ja vähähiilihydraattinen elämä! | Villasukkia ja Verkkareita
Hei! Kiitos mielenkiintoisesta sivustosta! Olen vasta opiskelemassa karppausta ”teoriassa”, käytännössä kylläkin olen jo vähentänyt hiilihydraattien käyttöä ja aiheeseen enemmän perehdyttyäni aion aloittaa mahdollisimman vähähiilihydraattisella vaiheella ja kuulostella omia tuntemuksiani.
Yksi kysymys, siis mitä mieltä olette: onko ongelma jos käyttää hunajaa teessä? Juon mielelläni vihreää teetä ja se vaan ei olisi ollenkaan sama asia ilman teelusikallista hunajaa 🙂 Käsittääkseni hunaja on monella tavalla terveellistä mutta ”pilaako” se karppauksen idean. Teetä menee päivästä riippuen 1-4 kupillista.
PS: Karppauksen vastustajat, teille varmasti löytyy muitakin kirjoittelupaikkoja eli menkää muualle käännytyspuheinenne… turhauttavaa tuollainen keskustelun terrorisointi kun yrittää löytää itseään kiinnostavaa tietoa ja nimenomaan haluaa lukea toisten kokemuksia karppauksesta. Ei kukaan ole väittänyt tätä sivustoa tietokirjaksi.
Kivat sivut löytyi aivan sattumalta, kiitos niistä! Itse puhun hiilaritietoisesta elämäntavasta ja se on sopinut minulle varsin mainioisti. Vaikeaa vain tuntuu olevan niillä, jotka eivät asiasta ole ottaneet selvää joten karpaankin hiljaisesti ettei tarvitsisi aina selitellä. Olen terveempi kuin koskaan kaikin puolin, joten tällä mennään. Kiitos siskot!!
Olen keski-ikäinen nainen ja laihduttaut maltilisesti kymmenen kiloa puolessa vuodessa lisäämällä liikuntaa ja syömällä monipuolisesti. Hiilarit kuuluvat olennaisena osana ruokavaliooni. Syon ruisleipää, perunaa ja hedelmiä kohtuullisissa määrin kuten muitakin terveelllisiä ruokia. Sokerit ja makeat olen jättänyt lähes kokonaan pois.Tosin sallin itselleni pienen makean herkun silloin tällöin.
Viime keväänä lääkärini sanoi minulle että olen jo ”dibeteksen eteisessä” .Nyt sokeriarvot ovat normaalit ja koleterolilääkityskin lopetettiin. Syksyllä otetaan taas uudet testit. Olen täysyn samaa mieltä ylläolevan HiilariSkarpaajan kanssa että tarvitsen hiilareita koska kuntoilen paljon. Tunnen sen kehossani.
Oma lääkärini sanoi että nyt epäillään sitäkin että karppaus saattaa aiheuttaa jopa paniikkikohtauksia!! En kyllä ihmettelisi sitäkään hiilarit ovat tutkitusti tärkeitä myös aivotoiminnalle.
Jokainen syököön miten tahtoo ..haluan vain sanoa että tälläkin tavalla voi onnistu ja voida hyvin!
Loistavaa, että olet onnistunut ruokavaliollasi. Olemme pitkin matkaa korostaneet sitä, että jokainen löytää omannäköisensä ruokavalionsa ja sinä olet siinä onnistunut. Toisille sopii tiukempi rajoittaminen ja kuten sinulle, on parempi, että ruokavaliosta löytyy hiilihydraatteja runsaammin. Haluamme edelleen muistuttaa, että karppaaminen EI ole hiilihydraatiton vaan hiilihydraattitetoinen ruokavalio. Moni hoitaa karppaamalla myös epämääräisiä vatsavaivoja, väsymystä ja lukuisia oireita, mihin ei olla löydetty syytä, mutta mistä on turha kärsiä. Kyse ei siis ole monestikaan pelkästä painonpudotuksesta. Minä eli karppisisko Virpi kuulun juuri tähän ryhmään.
Karppaamisen ympärille on luotu mitä kummallisimpia käsityksiä ja epäilyjä, usein taustalla on haluttomuutta tutustua siihen minkälainen ruokavaliomme todella on. Minua tympäisee totaalisesti jo kohuotsikot & kolumnit, jossa edelleen viljellään vääristynyttä kuvaa rasvaa ja pekonia mättävästä hedelmien karttajasta.
Niin, ja myös allekirjoittanut on kärsinyt nuoruudessa paniikkikohtauksista, mutta sillä ei ole ollut mitään tekemistä karppaamisen kanssa, koska en ollut (valitettavasti) silloin vielä moisesta kuullutkaan.
Karppisisko Virpi
Moikka Karppisiskot !!!
Aloitin karppaamaan noin kuukausi ennen joulua..nyt tippunut 10 kiloa.
Liikunta miulla on nollalla,koska en voi kuin uida jalkavamman takia,sain istuma työn joulukuun alussa.
Asun kahden keliakikkon kanssa,nyt jos miulla ei karppi leipää,syön heidän leipiään.Perunaa olen maistanut,en syönyt.Rasvaa miun täytyy tarkkailla,oli veren sokeri koholla.
En ole rasvaa sen enempää syönyt kuin muulloinkaan.Kasvikset ovat tulleet perunan sijaksi.
Äskenkin paistoin makkara perunoita miun perheelle,mutta itse söin eilistä hirvenjauhelikastiketta ja tomaattia,ja maha tuli täyteen.Olen kovana itselleni,en sorru paistettuun perunaan vaikka teen sen perheelleni.
Olen aatellut että karppaaminen on miun loppuelämän seuralainen,ei mikään ohi menevä juttu.
Miulla on vielä yli sata kiloa painoa,että matka jatkuu !!!
T,Jaana
Eiköhän jonkinlainen kohtuus kuitenkin kaikessa ole järkevintä.Paljo voin syönti ei maalaisjärjellä ajateltuna ole pitkällä tähtäimellä järkvää,useinhan vaikutukset tuevat vast vuosien päästä. Jaeikös Atkinskin kuollut sydänkohtaukseen. Olen Antti Heikkilän kanssa samoilla linjoilla, tuntuu järkevältä mieheltä, mutta kuitenkin sovellan itse vähän joitakin juttuja. Hedelmiä en esimerkiksi jätä kokonaan pois, saahan niistä kuitenkin vitamiineja ja kuituja. Perunaa en syö kuin kerran kuussa, pastaa samoin. Puuro-ihminen en ole ollutkaan, mutta täysjyväleipää syön toisinaan.
Niin, sitähän me Karppisiskot peräänkuulutamme, kohtuutta. Usko tai älä, voipaketti hupenee muuten yllättävän hitaasti meidän jääkaapissa. Ei pidä uskoa iltapäivälehtien höpönlöpöotsikoihin vaan ottaa itse selvää: kuten esim. tästä herra Atkinsista, joka EI kuollut sydänkohtaukseen. Emme liputa kenenkään ”ravintogurun” puolesta, emme edes Antti Heikkilän. Meidän ohjeemme on ottaa asiasta selvää mahdollisimman monipuolisesti ja soveltaa sitä kaikkea omassa elämässä. Näin me teemme.
Karppisisko Virpi
Margariinitehtaat ja lääketeollisuus vetävät yhtä köyttä ja ihmisten terveys on huonommalla tolalla kuin koskaan! Jos voi on muka niin vaarallista niin miksi ihmisen kehossa on luonnostaan tyydyttynyttä rasvaa.. Äitini on ylipainoinen,sydänvikainen ja sokeritautinen ja on ruvennut noudattamaan vähähiilihydraattista ruokavaliota(ei karppaa)niin verensokerit ovat laskeneet samoin paino ja on voinut paljon paremmin ja jätti myös margariinin pois ja käyttää voita levitteenä jos tarvitsee 😉
Tervehdys kaikille!
Haluaisin kommentoida urheilun ja hiilaritietoisen ruokavalion yhteensopivuutta.
Itse olen harrastanut kilpaurheilua SM-tasolla ja samaan aikaan syönyt hyvinkin niukasti hiilihydraatteja, ja onnistunut samaan aikaan lisäämään lihasmassaa ja pienentämään rasvaprosenttia. Olen aina ollut suhteellisen tietoinen siitä, mitä suuhuni laitan, mutta päätin kokeilla hiilaritietoista ruokavaliota ihan kokeilumielessä.
Myönnän, että alkuun tuli treenejä, joissa virta tuntui loppuvan kesken ja kropan olevan hapoilla kovin helposti. Liian vähän hiilareja?
Päätin tutkia asiaa tarkemmin ja ratkaisu kohdallani oli melko yksinkertainen – Ennen treenejä söin pari ruokalusikallista kookosrasvaa ja siihen päälle maapähkinävoita ruokalusikallisen ja kourallisen pähkinöitä. Muutenkin lisäsin rasvan määrää ruokavalioon aika reippaasti, lähinnä oliiviöljyä ja kookosrasvaa, jotka tietämyseni mukaan ovat loistavia rasvanlähteitä. Voita käytän maltillisesti, ja margariinit jätän niitä kannattaville.. Näin sain tarvittavan energiaboostin, jonka avulla jaksoin treenit oikeinkin mainiosti, koska rasvasta sain tarvittavan energian. Jos treenataan kovalla kalorivajeella koko ajan, tulee hommaan stoppi, mielestäni ihan maalaisjärkeen käypää. Paino kylläkin putoaa alkuun nopeasti, mutta mielekkyys treenaamisesta saadaan karistettua yhtä nopeasti. Kokonaan hiilihydraatteja en pois jättänyt, aamuisin teen rahkasta, marjoista, avokadosta ja leseistä smoothien, ja harjoitusten jälkeen käytän palautusjuomaa jossa n. 25g hiilihydraatteja, 50 g proteiinia.
Omat kokemukset ovat olleet enemmän positiivisia kuin negatiivisia, myös jaksamisen suhteen. Uskoisinkin muiden kokeman väsymyksen ja voimattomuuden johtuvan ainakin osittain väärin suunnitellusta ravinnosta, ei hiilihydraattien niukkuudesta. Saattaa tietenkin olla että tämä sopii vain minulle, mutta eipä sen muille tarvitsekaan sopia, kunhan itse tunnen oloni hyväksi. En ole kuitenkaan ainoa, joka vastaavaa ruokavaliota noudattaa hyvin tuloksin.
Itselläni kroppaa on leikattu 10 kertaa uran aikana ja tämä on jättäny jälkensä, ja useissa nivelissä on aina ollut kipuja kovaa treenatessa. Suuria etuja oli mielestäni polvien kiputilojen häviäminen, ja lihasjäykkyyksin poistuminen, selkäkipujen häviäminen ja palautuminen harjoitteista.
Näin matkan varrella lisää asiaan paneutuneena luulen, että viljatuotteiden selkeä karsiminen on ollut suurin syy kiputilojen häviämiseen, ei sinänsä karppaus.
Nämä ovat joitain omia kokemuksia hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta. Minulle sopii, toisille ei, kai.. Suunnitelkaa aterianne, tarkistakaa että saatte tarpeeksi energiaa, ja uskon että homma muuttuu melko nopeasti. Tietenkin vain, jos näin haluatte!
Hyvää loppukesää kaikille!
– Ei ole tärkeintä mitä syö joulun ja uudenvuoden välillä, vaan mitä syö uudenvuoden ja joulun välillä. –
Kiitos Ari kommentistasi. Tämä oli tosi kinnostavaa. Allekirjoitamme tiukasti tuon, että yleistyksiä ei kannata tehdä. Ruokavaliota pitää suunnitella ja asioista ottaa selvää ja ennenkaikkea seurata, mitä omassa kropassa tapahtuu. Helppoa se ei tosiaankaan aina ole. Itse kukin voisi jonkin aikaa seurata, mitä viljojen vähentäminen omalle keholle tekee. Kun karppisisko Virpi joutui takaisin vilöjakuurille (jotta keliakiaepäilys voitiin luotettavastyi tarkistaa), ero olossa oli aivan selvä. Keliakiaa ei lopulta todetytu, mutta se selvisi, että entisenkaltainen viljojen syönti sopii erittäin huonosti ja mm. turvottaa ja tekee väsyneeksi.
Maltilla eteenpäin!
Karppisiskot
Terve 🙂 olisiko sinulla jotain vinkkejä aloittavalle karpaajalle? 🙂
HEI
Itse aloitin tällä lailla – tästä vanhasta postauksesta löydät hyvin mulla toimineen infon 🙂
Tuulevi