Liika sokeri ja sydäntaudit

Kuin jatkoksi edellisen postaukseen Ylen sivuilta osui silmiin  uutinen sokerin ja nuorten sydäntautien yhteydestä.  Sen mukaan sokerilla makeutettujen juomien ja ruokien runsas nauttiminen voi lisätä nuoren riskiä sairastua myöhemmin sydän- ja verisuonitauteihin.

Circulation-lehden julkaisemassa tutkimuksessa oli mukana reilut 2 100 yhdysvaltalaisnuorta. Tulokset osoittavat, että lisättyjen sokerien runsas osuus ruokavaliossa liittyy hyvän HDL-kolesterolin vähyyteen ja haitallisen LDL-kolesterolin ja triglyseridirasvojen runsauteen.  Jutussa arvellaan, että sokerien liiallinen saanti saattaa haitata kolesteroli- ja insuliiniaineenvaihduntaa monen mekanismin välityksellä.

Jäin miettimään sitä, että eikös tämä koske laajemminkin nopeita hiilihydraatteja. Hiilihydraatithan  muutttuvat glukoosiksi imeytyessään, eikä keho sen jälkeen erota niitä toisistaan. Voisiko olla, että olemme sokeutuneet nopeiden hiilarien vaikutukselle kaiken tämän viime vuosien rasvahysterian keskellä? Mikä lopulta onkaan haitallisinta terveydelle?

Koko uutinen löytyy YLEn sivulta.

karppisisko Tuulevi

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s