Hui, steviaa!

Käytän jonkin verran makeutukseen steviaa – ainetta, josta kiistellään ja jonka myynti elintarvikkeena ja makeutusaineena on EU:ssa Ranskaa lukuun ottamatta kielletty. Maailmalla steviaa on käytetty iät ajat. Suomalaisista luontaistuotekaupoista sitä ei saa. Verkon kautta tilaaminen onnistuu suomalaisilta maahantuojilta. On sitten ostajan oma asia, käyttääkö steviat ruokaansa vai hierooko naamaansa. Ainetta myydään nimittäin kehonhoitotuotteena. EU:lta myyntilupaa on kyllä haettu, mutta luvan käsittelyn tämän hetken tilannetta en tiedä.  Vuosi sitten Hesarin uutisessa odoteltiin uutta päätöstä jo 2010 maaliskuussa, mutta toistaiseksi sitä ei ole minun eteeni osunut. Uutinen kertoi Ranskan antaneen myyntiluvan kahdeksi vuodeksi. Yhdysvalloissa stevian käyttö on sallittu.

Stevia on asterisukuinen kasvi, jonka lehdistä saadaan vahvaa, kaloritonta makeutusainetta. Nimeltään se on on steviosidi, mutta sitä kutsutaan steviaksi  kasvin mukaisesti. Aine kiinnostaa paitsi kuluttajia, myös virvitusjuomateollisuutta. Hesarin uutisen mukaan siitä mietitään vaihtoehtoa aspartaamin ja asesulfaami-K:n tilalle. Aspartaamin terveysvaikutukistahan väitellään maailmalla kovasti – ihan riskittömiltä eivät nuo aspartaamilla makeutetut elintarvikkeetkaan vaikuta.

Ristiriitaisuuksista huolimatta minä turvaudun steviaan, jos makeutta tarvitsen. Määrät ovat minimaallisen pieniä. Koko perheen jälkiruokaan tarvitaan vain ripaus stevia-pölyä tai muuten mousse muuttuuu mahdottoman makuiseksi.  Pari vuotta sitten ostamani pikkupussukka on riittänyt näihin päiviin saakka. En valitettavasti muista silloin ostamaani määrää. Koska sokerin radikaali vähentäminen vaikuttaa makuaistiin ja imelän kaipuu karppaamisen myötä laantuu, riittää vähempikin makeus. Suklaisissa jälkiruoissa ja leivonnaisissa tumma suklaa antaa myös makeutta.  Joskus käytän makeutukseen myös puhdistamatonta intiaanisokeria.

Nyt köökissä odottaa uusi Luontaistukusta tilaamani steviasatsi. Paketissa on sekä steviajauhetta että nestemäistä uutetta. Jälkimmäistä en ennen ole kokeillutkaan. Tällä käytöllä tuo tilaamani määrä – 60ml uutetta ja 50g jauhetta – riittää varmaan viideksi vuodeksi.

Helsingin Sanomien artikkeli steviasta 15.2.2010

Lisäys 14.1.
Iskuryhmän blogipostaus steviasta: tekstissä englanninkielisiä linkkivinkkejä aiheesta

Karppisisko Tuulevi

Advertisements

6 responses

  1. Käytän itse steviaa lähinnä vain jälkiruokien makeuttamisessa ja ripauksena maustamattomaan jogurttiin joskus. Käyttö ei ole päivittäistä. Esim. kahvia tai teetä en makeuta enää millään. Makean kaipuu on minulla VHH:n myötä laantunut.
    Tuulevi

  2. Minä olen tilannut steviani Luonnonkeskuksesta. Stevian käyttä ON ongelmallista, sitä tarvitaan niin älyttömän vähän. Ja jos laittaa liikaa, niin kitkerä maku on aivan kamala! Eilen sitten kolahti postilaatikkoon Sokeriton.fi-sivulta tilaamani Sukrin!

  3. Päivitysilmoitus: Mustikkasuiden sunnuntaijälkiruoka « Karppisiskot ja vähähiilihydraattinen elämä!

  4. Heippa!

    Kävin eilen Mikkelin Akselissa Life-myymälässä, josta ostin ensimmäisen kerran pussin (50g) Stevia-jauhetta. Tarkoituksena olisi aloittaa karppaamaan. Saa nähdä, miten karppaus ja stevian käyttö onnistuu:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s