Perustietoa karppauksesta, osa 1/3

Karppauksen, vähähiilihydraattisen ruokavalion eli VHH:n ympärille on syntynyt monta koulukuntaa. On Montignac -dieettiä, Zone-ruokavaliota, Atkinsia, Antti Heikkilän Pellinkinkiä, kivikautista ruokavaliota, Varpu Tavin mallia ja ties mitä muita. Vhh -menetelmä ei ole siis mikään uusi tulokas. Sitä on käytetty pitkään Keski-Euroopassa erilaisten sairauksien hoidossa, varsin menestyksekkäästi. Toivoa vaan voi, että meillä Suomessakin osattaisiin yhdistää oikeanlainen ruokavalio tiettyjen sairauksien käypähoito-suosituksiin.  Mutta ei hätää. Jos asia takkuaa THL:ssä, niin ihmisten omien kokemuksien kautta se leviää kulovalkean tavoin. Vapaa sana ja sosiaalinen media on tämän(kin) ilosanoman paras levittäjä.

Lupasin kertoa karppuksen perusteista. Yritän saada ne mahdollisimman yksinkertaiseen muotoon. Lisätietoa sitä haluaville löytyy mm. sivuilta http://www.karppaus.info/ .  Sitä olen käyttänyt tämänkin blogitekstin lähteenä.

Ensin tusina tärkeää periaatetta

1. Lopeta leivän syönti, etenkin painonpudotusvaiheessa. Myöhemmin voit tuntemuksien mukaan syödä 100%:sta ruisleipää.
2. Lopeta pastan, riisin ja perunan käyttö.
3. Lopeta sokerin ja sokeristen tuotteiden käyttö. Oli se sitten valkoista sokeria, inkkarisokeria, hunajaa tai hedelmäsokeria – unohda! Tiedän, että jotkut karppaajat käyttävät keinomakeutusaineita, mutta itse en koske niihin pitkällä tikullakaan
Näillä ohjeilla pääset jo hyvään alkuun ja hämmennyksen tilaan – mitä ihmettä sitten voi syödä?
4. Varmista proteiinien riittävä saanti. Syö pihviä, kalaa, kanaa, kananmunaa ja ota seuraksi iso läjä kasviksia, juureksia, kaaleja…paistettuja, keitettyjä, wokattuja tai ihan miten vaan, raakana tai kypsänä. Mutta ei sitä pyhää pottua!
5. Vaihda margariinit yms.keinotekoiset E-koodivoiteluaineet oikeaan voihin tai 80% rasvaa sisältävään Oivariiniiin, Ingmariiniin tai Dellariiniin
6. Tutustu kylmäpuristettuun kookosöljyyn, luomusellaiseen ja ota se osaksi ruokavaliota
7. Hyviä kylmäpuristettuja erilaisia kasviöljyjä kannattaa kokeilla ja lotrata surutta salaatin sekaan, mutta paistamiseen ne eivät sovellu (paitsi tämä kookosöljy)
8. Vaihda kevytkermat yms. keinotekoiset E-koodikasvirasvalitkut oikeaan kermaan (vispikerma, kuohukerma)
9. Jos käytät maitoa, käytä sitä rasvaisinta eli punaista tai luo hyvät välit jonkin paikallisen maidontuottajan kanssa. Raakamaidosta ei ole mitään otettu pois eikä siihen ole lisätty mitään. Luonnontuote parhaimmillaan!
10. Muista että kananmunat ovat loistoruokaa!
11. Meillä on metsät ja marjapensaat syksyisin täynnä luonnon omaa superfoodia: MARJOJA!! Unohda edes hetkeksi guavat, passionhedelmät ja muut vastaavat kaukaa tuodut hedelmät. Niissä on hiilarit turhan korkeita. Et myöskään voi tietää mitä torjunta-ainejäämiä ne sisältävät.  Meidän omissa marjoissamme on moninkertainen määrä antioksidantteja & vitamiineja.
12. Makeannälän yltäessä tuskaisiin mittoihin, ota pala tai kaksi terveellistä tummaa suklaata, sellaista, jossa on kaakaota yli 70%. Mutta huom! Ei koko levyä 😉 Ole huoleti, makean tuska helpottaa ajan myötä ja yllättävän nopeasti. Makea alkaa jopa maistua äklöltä.

Jatkan perusteita vielä parissa postauksessa – näillä pääset liikkeelle!

Virpi

2 responses

  1. Kiitos erinomaisesta blogista ja hyvistä ohjeista! Aloitin oman karppailuni runsas viikko sitten, neljä kiloa lähti nopeasti, nyt pientä repsahtelua, kiloja takaisin ja uutta sKarppausta.

    Tuota ihmettelimme vaimon kanssa, että miksi voita, punaista maitoa jne. Niistä on varmaankin lukenut jossain jotakin, mikä on sattunut omiin silmiinikin, mutta enpä nyt muista.

    Ja miksi kylmäpuristettu kookosöljy? Mites tuo kananmunien syöntimäärä, kun muistuu kaikenmaailman kolesterolivaroituksia mieleen. Montako viikossa?

    Kiitos! 🙂

    • Kookosöljystä olen kirjoittanut oman blogitekstin tuossa aikaisemmin, josta voit käydä lukaisemassa. Muutenkin aloittaessa karppausta, kannattaa tutustua laajasti erilaisiin karppisuuntauksiin, ja sieltä löytää itselleen sopivimman tavan toteuttaa ruokavaliota.

      Karppauksessa yleensä on se linja, että mahdollisimman luonnollista ja aitoa ruoka-ainetta. Näin myös rasvojen suhteen. Itse kannatan pitkälle A.Heikkilän Pellinkioppeja ja siinäkin korostetaan aitoja makuja, luomua sekä yleensä kotimaisia superruokia. Vhh-ruokavaliossa kuuluu olla rasvaa ja proteiinia sopivassa suhteessa, rasvaisilla elintarvikkeilla se toteutuu helposti. Vähärasvaista vhh-dieettiä ei ole olemassakaan ja se olisi sitäpaitsi epäterveellistä.

      Tässä infoa karppisivuilta:

      Rasvalla on elimistössä moninaisia tehtäviä.
       Rasvat ovat osa solukalvojen rakennetta.
       Rasva toimii elimistön energiavarastona.
       Hormonit ovat kolesterolin kaltaisia rasva-aineita.
       Osa vitamiineista on rasva-aineita.
       Eräät rasva-aineet toimivat myös solujen välisessä viestinvälityksessä

      Voimassaolevat viralliset ravintosuositukset suosittelevat pitämään rasvan osuuden ravinnossa alhaisena. Perinteisinä perusteluina ovat rasvan suuri energiamäärä, joka vaarantaa painonhallinnan, ja rasvan haitallisuus sydän- ja verisuoniterveydelle.
      Karppaajat sen sijaan suosivat rasvan runsasta käyttöä ruokavaliossaan. Tämä vaihtoehto on saanut yhä vakuuttavampaa tieteellistä tukea viime aikojen tutkimuksista. Liiallisten hiilihydraattien korvaaminen rasvalla sekä ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja että auttaa painonhallinnassa.

      Perinteisen kovat eläinrasvat vs. pehmeät kasvisrasvat kahtiajaottelun sijaan karpit valitsevatkin rasvan akselilta luonnottomat vs. luonnolliset rasvat. Luonnollisista, hyvistä rasvoista valitaan ensisijaisesti rasvaisia elintarvikkeita, kuten pähkinöitä, siemeniä, rasvaista kalaa ja lihaa. Toiseksi paras vaihtoehto ovat kylmäpuristetut öljyt. Kuumentamalla valmistetut öljyt ovat jo olennaisesti huonompi vaihtoehto ja teollisesti kovetettua kasvirasvaa sisältävät tuotteet alakarpit jättävät kauppaan. Runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävät rasvat ovat herkempiä hapettumaan ja muuntumaan kuumennettaessa, joten paistamisessa kannattaa suosia sellaisia rasvoja, jotka sisältävät niitä suhteessa vähän. Rasvahappojen saannin monipuolisuuteen kannattaa myös kiinnittää huomiota.

      Kananmunan vaikutus kolesteroliin ei ole kummoinen ja kolesteroliteoria ylipäätänsä on kumoutumassa pikkuhiljaa. Itse syön kananmunia 2-5 per päivä ja kolesterolini on 4,4.
      Tästä hyvää infoa Antti Heikkilän sivuilta:
      http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=6&sivu=5

      Ja jos kielitaito riittää
      http://www.ravnskov.nu/cholesterol.htm

      Laajoja aiheita avata lyhyesti ja pyrinkin palaamaan niihin tulevissa kirjoituksissani.

      Virpi 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s